Веган тарт с бял шоколадов крем и топчета от киви и грозде - Vegan tart with white chocolate filling and kiwi and grapes balls
Украсен със свежи зърна грозде и топчета от киви. В списъка с продукти ще посоча различни идеи за замяна на продуктите. Десертът може да бъде напълно суров, ако не опечете бисквитената кора.
Да направиш тарт в неделя, наред с останалите неща за хапване може да изглежда трудно и отнемащо време, но всъщност не е така. Ще се уверите сами.
Продукти:
За бисквитена основа
* 60 г бадеми
* 100 г флейки от лимец, но може да замените с овесени ядки (безглутенови, ако е необходимо или флейки от елда)
* 50 г кокосови стърготини
* щипка сол
* 3 фурми, леко накиснати, обелени и без костилки
* 2-3 с.л. овесено или друго растително мляко
* 30 г стопено кокосово масло
Крем пълнеж:
* 400 г заквасена кашу сметана или цедено кокосово кисело мляко ( ако не сте веган може да използвате цедено фермерско краве мляко)
* 80 г какаово масло
* 50 г кокосово масло
* 1 ч.л. смляна ванилия
За украса:
* 3-4 зелени киви
* 3-4 златни киви
* различни на цвят гроздови зърна
* боровинки
* 1/2 -1 ч.л. чиа
Приготвяне:
1. Загрейте фурната на 170 С. Ако решите да не печете тази стъпка отпада.
2. Смелете бадемите фино в мощен блендер или Нутрибулет. Добавете флейките от лимец, кокосовите стърготини, солта и отново пуснете блендера за кратко- колкото сместа да стане еднородна и да не се забелязват цели флейки. Добавете фурмите, кокосовото масло и млякото. Отново пулсирайте. Фурмите трябва да се смелят напълно.
3. Изсипете сместа в купа, разбъркайте добре (блендерът е смлял фурмите но не ги е разпределил в цялото тесто, поне при мен беше така и реших да не мъча машината излишно) и вижте дали можете да съберете с пръсти на тесто. Ако сместа е суха добавете още лъжица или две мляко или вода. Добавяйте по лъжица и обърквайте с пръсти. Сместа не трябва да е мокра, а само достатъчно влажна за да се събира.
4. Облицовайте с тестото дъното и стените на форма за тарт с подвижно дъно . Моята форма е 20 см и е висока 3,5 см. Печете 20 минути.
5. Оставете бисквитената кора да се охлади.
Пригответе пълнежа за тарта.
6. Стопете на водна баня маслата. Не загрявайте водата до завиране, за да останат маслата сурови. Какаовото масло се стопява на около 35-38 С, а кокосовото при 25 С. Може да стопите какаовото масло, да отстраните от котлона и да добавите към него кокосовото, което ще се стопи след малко.
7. При непрекъснато разбиване с миксер или пасиране с накрайник с нож, добавете към заквасената сметана маслата и ванилията. Опитайте и ако искате подсладете с предпочитания от вас източник на сладост. Аз не добавих нищо. Хареса ми да усещам леко киселия вкус на заквасеното кашу. Сладостта на плодовете беше достатъчна.
8. Напълнете охладената кора с крема, загладете.
9. Оформете топчета от кивито със специална лъжичка. Оставете ги върху кухненска хартия леко да се отцедят. Останалата част от кивитата изяжте или сложете в зелено смути.
10. Наредете върху крема топчета от киви, грозде и боровинки. Поръсете със семената от чиа. Освен, че изглеждат красиво, абсорбират влагата от топчетата киви. Оставете в хладилника за 2-3 часа. Тартът е много вкусен и след ден, подходящ е и за закуска.
Надявам се тази рецепта да ви хареса, толкова, колкото и на нас у дома. Ако я направите, зарадвайте ме като споделите в Instagram вашата снимка, използвайте @vkusnosbety за да я видя.
Последвайте ме в Instagram , където споделям интересни места и снимки на това, което отглеждам в градината и храната, която приготвям за семейството ми. Благодаря ви!
И това го чаках, откакто го видях! Такава приказна картина в храна можеш да сътвориш точно ти! Прекрасен тарт, адмирации! Целувки!
ОтговорИзтриванеСонче, благодаря! Просто топчета :) Радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеYummy!
ОтговорИзтриванеHAPPY WEEK
xoxo
https://stylishpatterns.blogspot.com
Thank you so much!
ИзтриванеЧудесен тарт Бети, много е красив.Но пресни плодове има ли, дори и пресни зеленчуци и подправки всичко е много, много красиво.
ОтговорИзтриванеСътворила си чудесен тарт подходящ и за всички постещи.Поздравления за труда и за чудесните и много красиви снимки.Възхищавам ти се винаги !
Поздрави !
Благодаря, Ели! Думите ти винаги много ме радват!
ИзтриванеМного красив тарт!
ОтговорИзтриване