Гроздови бонбони - без добавена захар - Grape candy - no added sugar
без добавена захар,
без глутен,
без желатин,
без сгъстители,
веган,
само с една съставка
Вкусни са. Толкова се унесох в хапването им, че се сетих да снимам след като половината бяха свършили. Направени са само от грозде. Овалването е по желание. Аз използвах фино смлени лешници.Не посочвам точни количества - кой колкото грозде има в излишък, но се доверете на Мечо Пух - "...колкото повече, толкова повече"
Обичам да хапвам сурово грозде - всякакви сортове, този път обаче се оказах с непланувано много. Не обичам да хвърлям продукти и когато не мога да хапна, докато са пресни - плодове или зеленчуци, приготвям нещо с тях. Замислих друго с това грозде, но се унесох в четене и редукцията продължи по-дълго. Заплануваното ще приготвя със следващото грозде, което обера.
Продукти:
грозде
за овалване - фино смлени лешници - по желание
Биха били подходящи орехи, бадеми или бразилски орех. Може да съхраните и без да овалвате, като поставите отделните бонбонки между лист хартия за печене.
Приготвяне:
Първо за гроздето - колкото по-ароматни сортове използвате, толкова по-ароматни бонбони ще имате. Аз използвах няколко сорта - в нашия край на едното грозде му казват "Липа" - в двора имаме бяло и червено, както и още два, на които не знам имената. Добруджанци приготвят най-често вино от тях. Това вино е ароматно и свежо, но не може да отлежава, като "Мерло", "Мавруд" или "Каберне". Имах и малко десертно, което виждате на снимките - само него оставих за хапване.
Приготвянето - вече споменах, че е много лесно и с минимално участие на готвещия...
Слага се да ври. Когато цялото количество в тенджерата е добре омекнало, пуснало своя сок, изсипвате да се отцеди през гевгир. Леко притискате с широка лъжица. Без да изтисквате през марля и каквото и да било. Течността е бистра. Докато свареното грозде се отцежда сварявате следващото количество. При мен бяха две тенджери. Отцедих и втората. Поставих отцедената ароматна течност в тенджера и оставих да къкри на котлона ( от 9 степени на 6 -та), може разбира се и на по-силен огън, но не исках пари, пръски и подобни драматични, рискови и свързани с чистене моменти. Четох книга, гледах филм...все приятни занимания на фона на приятния аромат, който се разнасяше от тенджерата...Есенна идилия...Варенето или редуцирането продължи няколко часа до момента, в който видях, че течността вече е много гъста и по-скоро прилича на вряща меласа. Изключих котлона и си легнах. На другия ден, меласата се беше втвърдила и нарязах с нож. За да извадя бонбоните използвах гъвкава шпатула.
Тази снимка я слагам, за да онагледя какво направих аз, и какво да не правите вие, за да не се налага да вадите по този сложен начин бонбоните от тенджерата. :)
С дъщеря ми решихме единодушно, че са много, много вкусни. Следвашият път ще изсипя течността в малка тава, застлана с хартия за печене - така, много по-лесно ще нарежа и отделя бонбоните. Съветът ми е да процедирате точно така.
Овалването на бонбоните е по желание. Аз съм в очакване на новите орехи, с които ще приготвя бонбоните отново , а сега овалях във фино смлени лешници - също много вкусно. Както споменах по-горе подходящи ще бъдат бадеми или бразилски орех. Може да се използва и пудра захар, продава се и кафява пудра, но все пак идеята е да не се използва захар.
Първо нарязах бонбонките като тези на снимката, квадратчета с големина две хапки. После реших, че искам да усещам повече и от лешниците и от всяко квадратче направих още четири, с големина на зарчета.
Други плодови бонбони, които мога да ви покажа за вдъхновение с тази техника на приготвяне - редуциране, са тези Плодови бонбони от дюли и ябълки и малини
Тази снимка я слагам, за да онагледя какво направих аз, и какво да не правите вие, за да не се налага да вадите по този сложен начин бонбоните от тенджерата. :)
С дъщеря ми решихме единодушно, че са много, много вкусни. Следвашият път ще изсипя течността в малка тава, застлана с хартия за печене - така, много по-лесно ще нарежа и отделя бонбоните. Съветът ми е да процедирате точно така.
Овалването на бонбоните е по желание. Аз съм в очакване на новите орехи, с които ще приготвя бонбоните отново , а сега овалях във фино смлени лешници - също много вкусно. Както споменах по-горе подходящи ще бъдат бадеми или бразилски орех. Може да се използва и пудра захар, продава се и кафява пудра, но все пак идеята е да не се използва захар.
Първо нарязах бонбонките като тези на снимката, квадратчета с големина две хапки. После реших, че искам да усещам повече и от лешниците и от всяко квадратче направих още четири, с големина на зарчета.
Други плодови бонбони, които мога да ви покажа за вдъхновение с тази техника на приготвяне - редуциране, са тези Плодови бонбони от дюли и ябълки и малини
Que delicia
ОтговорИзтриванеBesos
Thanks, dear!
ИзтриванеБети,
ОтговорИзтриванечудесни бонбони.Навремето моята баба така правеше пестил от сини сливи.А с гроздова шира сме овалвали орехови ядки, нанизани на по - дебел канап.Много вкусно ядково изкушение се получава.
Чудесно и много, много вкусно ! Поздрави !
Да, и това съм планувала да направя, Ели!
ИзтриванеLooks delicious:) Happy weekend!
ОтговорИзтриванеkisses
Thanks for your comment,dear!
ИзтриванеИнтересно. А приличат ли на локум като консистенция?
ОтговорИзтриванеАни, по-скоро са като гумените бонбонки. Не са толкова меки като локум.
ИзтриванеПривет, знаете ли дали може да станат без да се добавя вода или ще бъдат много твърди? Съни
ОтговорИзтриванеВодата е за да омекнат зърната и пуснат своя сок.
ОтговорИзтриванеблагодаря много
ОтговорИзтриванеБети, просто невероятн рецепта! Винаги имаш оригинални и интересни техники или комбинации на вкусове. Много ме радва блогът ти!
ОтговорИзтриванеСнежи, сърдечно благодаря! Винаги се радвам на посещенията ти тук и думите, които оставяш!
ИзтриванеРазкошни бонбони, Бет!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси!
ИзтриванеБети, страхотни бобони! Каня им се откакто ги публикува,но задачките все ме притискат.Но в първия свободен момент ще ги пробвам. Много ми хареса това ,че са без захар.Убийствено вкусни снимки :)
ОтговорИзтриванеЦелувки!
Представям си колко са вкусни тези бомбони! Ммм... Бети, колко време вря сместа докато се получи нужната консистенция , два часа ? А колко кг е гроздето ?
ОтговорИзтриванеНаистина са много вкусни :)
ИзтриванеТрудно ми е да отговоря, но със сигурност повече от 3-4 часа. Зависи от количеството, съда, в който се вари и силата на огъня.Приготвих отново, като използвах същите количества, но ги измерих - гроздето е 4 килограма. Виж новата публикация, може би ще се ориентираш по-ясно.
Thanks, Vikee!
ОтговорИзтриванеСлед прецеждането, само масата с намачканото грозде ли се слага да ври? Какво става с прецедената бистра гроздова течност?
ОтговорИзтриванеМасата с намачканото грозде се хвърля, вари се само бистрата гроздова течност.:) Тук съм публикувала повече снимки и обяснения
Изтриванеhttp://vkusnosbety.blogspot.bg/2016/09/grape-owls-fun-childrens-candy.html
.
СЕга лееко се ядосвам, че попадам на рецептата, а нямам вече никакво грозде. Нашето ври...но ако ми попадне някъде по-ароматно в следващите дни, ще опитам! Заинтригувана съм!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Бети!
Ммм, имате там страхотни винени сортове- За тези бонбонки е добре гроздето да е с повече пектин. На принципа на редуциране, като сливи, ябълки, дюли. Ще ти харесат, а и почти сами се приготвят.
Изтриване