Гроздови бонбони - без добавена захар - Grape candy - no added sugar






Тези бонбони са освен пристрастяващо вкусни и ароматни, и много лесни за приготвяне. Както е модерно сега мога да добавя и :
                  без добавена захар,
                 без глутен,
                 без желатин,
                 без сгъстители,
                 веган,
                 само с една съставка
 Вкусни са. Толкова се унесох в хапването им, че се сетих да снимам след като половината бяха свършили. Направени са само от грозде. Овалването е по желание. Аз използвах фино смлени лешници.
Не посочвам точни количества - кой колкото грозде има в излишък, но се доверете на Мечо Пух - "...колкото повече, толкова повече"



Обичам да хапвам сурово грозде - всякакви сортове, този път обаче се оказах с непланувано много. Не обичам да хвърлям продукти и когато не мога да хапна, докато са пресни - плодове или зеленчуци, приготвям нещо с тях. Замислих друго с това грозде, но се унесох в четене и редукцията продължи по-дълго. Заплануваното ще приготвя със следващото грозде, което обера.



Продукти:

 грозде
 за овалване - фино смлени лешници - по желание

Биха били подходящи орехи, бадеми или бразилски орех. Може да съхраните и без да овалвате, като поставите отделните бонбонки между лист хартия за печене.



Приготвяне:

Първо за гроздето - колкото по-ароматни сортове използвате, толкова по-ароматни бонбони ще имате. Аз използвах няколко сорта  - в нашия край на едното грозде му казват "Липа" - в двора имаме бяло и червено, както и още два, на които не знам имената. Добруджанци приготвят най-често вино от тях. Това вино е ароматно и свежо, но не може да отлежава, като "Мерло", "Мавруд" или "Каберне". Имах и малко десертно, което виждате на снимките - само него оставих за хапване.
Приготвянето - вече споменах, че е много лесно и с минимално участие на готвещия...

Гроздето, с което разполагате се измива и зрънцата се оронват в тенджера. Налива се вода - 1/3 от обема на гроздето. Редактирам тази част с добавянето на вода- Вместо да добавям вода в тенджерата с гроздовите зърна, с преса за картофи намачквам леко част от гроздето. Отделеният сок е достатъчен за да започне да се отделя пара, която да омекоти останалите зърна. За да подпомогна процеса слагам капака на тенджерата.
Слага се да ври. Когато цялото количество в тенджерата е добре омекнало, пуснало своя сок, изсипвате да се отцеди през гевгир. Леко притискате с широка лъжица. Без да изтисквате през марля и каквото и да било. Течността е бистра. Докато свареното грозде се отцежда сварявате следващото количество. При мен бяха две тенджери. Отцедих и втората. Поставих отцедената ароматна течност в тенджера и оставих да къкри на котлона ( от 9 степени на 6 -та), може разбира се и на по-силен огън, но не исках пари, пръски и подобни драматични, рискови и свързани с чистене моменти. Четох книга, гледах филм...все приятни занимания на фона на приятния аромат, който се разнасяше от тенджерата...Есенна идилия...Варенето или редуцирането продължи няколко часа до момента, в който видях, че течността вече е много гъста и по-скоро прилича на вряща меласа. Изключих котлона и си легнах. На другия ден, меласата се беше втвърдила и  нарязах с нож. За да извадя бонбоните използвах гъвкава шпатула.



Тази снимка я слагам, за да онагледя какво направих аз, и какво да не правите вие, за да не се налага да вадите по този сложен начин бонбоните от тенджерата. :)


С дъщеря ми решихме единодушно, че са много, много вкусни. Следвашият път ще изсипя течността в малка тава, застлана с хартия за печене - така, много по-лесно ще нарежа и отделя бонбоните. Съветът ми е да процедирате точно така. 



Овалването на бонбоните е по желание. Аз съм в очакване на новите орехи, с които ще приготвя бонбоните отново , а сега овалях във фино смлени лешници - също много вкусно. Както споменах по-горе подходящи ще бъдат бадеми или бразилски орех. Може да се използва и пудра захар, продава се и кафява пудра, но все пак идеята е да не се използва захар.



Първо нарязах бонбонките като тези на снимката, квадратчета с големина две хапки. После реших, че искам да усещам повече и от лешниците и от всяко квадратче направих още четири, с големина на зарчета.



Други плодови бонбони, които мога да ви покажа за вдъхновение с тази техника на приготвяне - редуциране, са тези Плодови бонбони от дюли и ябълки и малини 

Коментари

  1. Бети,
    чудесни бонбони.Навремето моята баба така правеше пестил от сини сливи.А с гроздова шира сме овалвали орехови ядки, нанизани на по - дебел канап.Много вкусно ядково изкушение се получава.
    Чудесно и много, много вкусно ! Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Интересно. А приличат ли на локум като консистенция?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, по-скоро са като гумените бонбонки. Не са толкова меки като локум.

      Изтриване
  3. Привет, знаете ли дали може да станат без да се добавя вода или ще бъдат много твърди? Съни

    ОтговорИзтриване
  4. Водата е за да омекнат зърната и пуснат своя сок.

    ОтговорИзтриване
  5. Бети, просто невероятн рецепта! Винаги имаш оригинални и интересни техники или комбинации на вкусове. Много ме радва блогът ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, сърдечно благодаря! Винаги се радвам на посещенията ти тук и думите, които оставяш!

      Изтриване
  6. Бети, страхотни бобони! Каня им се откакто ги публикува,но задачките все ме притискат.Но в първия свободен момент ще ги пробвам. Много ми хареса това ,че са без захар.Убийствено вкусни снимки :)
    Целувки!

    ОтговорИзтриване
  7. Представям си колко са вкусни тези бомбони! Ммм... Бети, колко време вря сместа докато се получи нужната консистенция , два часа ? А колко кг е гроздето ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина са много вкусни :)
      Трудно ми е да отговоря, но със сигурност повече от 3-4 часа. Зависи от количеството, съда, в който се вари и силата на огъня.Приготвих отново, като използвах същите количества, но ги измерих - гроздето е 4 килограма. Виж новата публикация, може би ще се ориентираш по-ясно.

      Изтриване
  8. След прецеждането, само масата с намачканото грозде ли се слага да ври? Какво става с прецедената бистра гроздова течност?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Масата с намачканото грозде се хвърля, вари се само бистрата гроздова течност.:) Тук съм публикувала повече снимки и обяснения
      http://vkusnosbety.blogspot.bg/2016/09/grape-owls-fun-childrens-candy.html
      .

      Изтриване
  9. СЕга лееко се ядосвам, че попадам на рецептата, а нямам вече никакво грозде. Нашето ври...но ако ми попадне някъде по-ароматно в следващите дни, ще опитам! Заинтригувана съм!


    Поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ммм, имате там страхотни винени сортове- За тези бонбонки е добре гроздето да е с повече пектин. На принципа на редуциране, като сливи, ябълки, дюли. Ще ти харесат, а и почти сами се приготвят.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни