Гроздови бухалчета - забавни детски бонбони - Grape Owls - Fun Children's Candy




След публикуването на първите гроздови бонбонки, получих много запитвания за точни количества, точно време на варенето/редуцирането на течността, консистенцията и може ли да се направят от друго грозде или да се добавят други плодове. Колко време могат да се съхранят, при какви условия...
Направих отново, със същото грозде и само от грозде. Ще споделя впечатления, снимки, измерванията, които направих  и идеи, до които съм стигнала, от опита ми с други плодове.
Направих отново бонбоните само от грозде, защото, едно, че имам предостатъчно в двора от него, другата причина е, че много ни харесаха в този вид - сладко - кисели с наситен гроздов вкус.
На въпроса дали може с десертно грозде? - Не знам, не съм опитвала. Може да опитате. Предполагам, че след редуцирането и охлаждането, ако сместа не е  достатъчно твърда, както на снимките,  ще имате гроздова меласа.  Гроздето, което използвам аз има дебела ципа, богата на пектин. А пектинът е съставката, която сгъстява течността. Тъй като направих тези бонбони без никакви добавки, разчитайки само на естественото съдържание на захар и пектин в гроздето, използвах техниката на  продължителното варене/редуциране на водата от плодовете.
Защо добавям вода, а после я редуцирам? - Мисля, че е ясно, но все пак - Ако сложа гроздето направо да заври, без никаква течност в тенджерата, вероятно ще се запече. Използвам водата за да извлека сока от гроздовите зърна. Затова варя докато гроздето напълно омекне и съставките от ципите преминат във водата. Може да залеете гроздето с гроздов сок. Така направих аз . След първото количество вода с първото количество грозде, с прецеденият сок залях второто количество грозде. 
 Редактирам тази част с добавянето на вода- Вместо да добавям вода в тенджерата с гроздовите зърна, с преса намачквам леко част от гроздето. Отделеният сок е достатъчен за да започне да се отделя пара, която да омекоти останалите зърна. За да подпомогна процеса слагам капака на тенджерата.

Може ли да се използва гроздов сок за приготвянето на бонбоните? Вероятно имате предвид ширата, която се получава след смилането на гроздовите зърна. - не съм пробвала, не мисля, че съдържа достатъчно количество пектин за да се получи крайният резултат. Може да използвате този сок/шира, вместо вода и да залеете гроздето в тенджерата.

Може ли да се добавят други плодове? Какви? - Може. Тогава няма да са гроздови, а грозде с нещо. При избора на други плодове, освен, вкусовото подхождане е добре да изберете плодове, които също имат пектин - ябълки, дюли, сливи, малини, кайсии, дренки, касис, праскови. Добре е да използвате плодовете с корите - дюли, ябълки...Експериментирайте и създайте своя вкус с ваша комбинация. Ще се радвам да споделите.

Продължителността на варенето : Тя зависи от големината на тенджерата, от силата на огъня и от количеството, което ще редуцирате. Ако тенджерата ви е широка, изпарението на водата ще стане по-бързо. Може да решите да редуцирате в две, вместо в една тенджера. Ако огънят е по-силен изпарението ще стане по-бързо, но пък трябва да сте наблизо и да следите, когато течността се сгъсти -  да не пръска, да не загори...За предпочитане е тихото къкрене. При мен на 6,5 от 9 степени. Може да оставите да къкри на 2 или 3 от 9 степени и да излезете да свършите нещо навън...

Как да се ориентирате дали достатъчно сте редуцирали?  Когато от 3/4 пълна тенджера със сок получите 1/4 или 1/8 гъста течност, приличаща на течна карамелизирана захар,/ на меласа,/ на мед, вероятно сте редуцирали достатъчно. Дори да не разполагате с количеството грозде, което съм посочила, от цялото количество сок, приготвен по описания начин редуцирайте до 1/4 -1/6 . Пробвайте с капка върху хартия за печене или чиния. Ако не се разлива, запазва формата си, гъстотата е достатъчна. Или изсипете лъжичка от сместа в чиния или силиконова формичка. Сложете във фризера за по-бързо охлаждане, извадете след 15-20 минути и отделете- ако е достатъчно твърда, както на снимките, значи сте готови.

Срок и начин за съхранение - Запазих в стъклено бурканче, на стайна температура от предните бонбони - вече около 20 дни нямат никакви промени във вкуса, текстурата и вида. Като ги гледам скоро няма да имат промяна.

Прочетете по-долу и вижте снимките. Този път за разнообразие използвах силиконова форма за бонбоните. Отделянето беше изключително лесно, без остатъци във формата. Ако нямате форми може да изсипете във форма, покрита с хартия за печене и да нарежете на квадратчета, както при тези бонбони 



Продукти:

* 4 кг червено грозде (винен сорт),  за предпочитане е ароматен винен сорт, почистено от          дръжките
* 800 мл вода


Това е гроздето, което използвам.

Пригогвяне:

1. 2 кг от гроздето се поставят в тенджера с 800 мл вода. Сместа ври на умерен или силен огън, според това дали сте в кухнята и колко време имате.



Имайте пред вид, че при по-силен огън изпарението е по-бързо, омекването на гроздовите зърна зависи от продължителността на варенето. Внимавайте да не прелее тенджерата, когато сокът кипне. Варенето продължава, докато всички зърна омекнат и течността стане наситено червена.



2. Изсипете през течноста в гевгир или цедка и с леко притискане с лъжица, прецедете. С отцедения сок залейте останалите 2 кг грозде и варете по същия начин до пълно омекване на гроздето.


3. Прецедете гроздето от втората тенджера по същия начин през цедка. Върнете сока в тенджерата и сложете отново на котлона за редуциране. Остатъка от гроздовата маса може да използвате за направата например на редуцирано балсамико или за оцет.



Варете докато течността се редуцира няколко пъти и достигне текстура на гъст сироп.


 Ако не сте сигурни дали е достатъчно гъсто капнете върху чиния, по-добре да е студена, например стояла в хладилника, или върху  хартия за печене, както аз по-долу. Капката не бива да се разлива, а да стои сферична. След като се охлади напълно, можете да я отделите от хартията, като тя запазва формата си.



        Напълнете бързо силиконовата форма. Може да използвате каквито имате малки силиконови форми за шоколадови бонбони. Аз реших да поставя в тези с форми на бухалчета.
        След  пълното охлаждане отделете бонбоните от формата. Ако редукцията е била достатъчна ще извадите съвсем лесно добре оформени бонбонки.


Бонбонките са леко лепкави и е добре да се овалят в ситно смлени ядки, както показах тук или да се поставят на редове, отделени с хартия за печене. Аз ги съхранявам в стъклен съд.




Насладете се на последните септемврийски дни! Топли, ухаещи на мед, грозде, ябълки....



Коментари

  1. Бети,
    много интересни сладки изкушения.Ние правим запечатан гроздов сок на температура 70 градуса и грозденица.Стават много вкусни.Цяла зима пием чуден гроздов сок.Но и твоите рецепти с грозде ще изпробвам макар,че изискват определено повече време.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Бети,на мен не ми се получиха :( Варих цял следобед и течността си остана водна :(.. Само изхабих гроздето. Дали мога да използвам сока за други бонбони или нещо друго?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля си за причината, да не се получат... тъй като на мен ми се получават всеки път, когато ги правя. Една от причините, може да е гроздето, ако е десертен сорт и съдържа малко пектин. Достатъчно дълго ли го редуцира ? От пълна тенджера се стига до 2-3 пръста от дъното и течността прилича на меласа, докато е гореща.
      Както и да е, към сока, който си получила, можеш да сложиш агар агар, да завариш и след охлаждане да нарежеш на бонбонки.
      Сока може да се използва за печене на плодове, например дюли или ябълки.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни