Десерт с круши и ванилия


Днешният десерт с круши и ванилия е повлиян от популярен френски десерт-клафути. Имах намерение да приготвя традиционно клафути, но след няколко завоя, приготвих нежен, пухкав б лат, богат на круши и ванилия. Все пак за да има и нежния пудингов вкус на клафути, в горната част направих яйчен крем, който запекох във фурната. Получи се прекрасен нежен десерт, който споделям с вас.  


Клафути е вкусен френски десерт. Лесен за приготвяне, прилича на флан. Приготвя се традиционно с череши, но е популярен и с други плодове. Плодовете се нареждат в тавичка и се заливат със смес от яйца, мляко и брашно.

В днешния десерт, освен че приготвих с круши, добавих бакпулвер и печивото доби нежна, лека и  пухкава текстура. Отгоре направих слой от запечен яйчен крем, който да напомня с текстурата, вкуса и запечената си коричка за клафути. Ако бях описала десерта в заглавието като Пухкаво кексче с круши, ванилия и слой печен крем, щеше да е доста дълго. Както и да го наречем този десерт съчетава мекотата и сочността на есенните круши с богатия аромат на ванилия. 


За да приготвите, обелете крушите, нарежете на половина и почистете сърцевината, семената и пътя на дръжката към семената. Нарежете след това на четвъртинки. След това се нарязва на малки парченца около 1,5 см. 

Останалите съставки, които са необходими са: яйца, веган или животинско мляко, ванилия, еритритол/захар,  брашно, бакпулвер, сол и растително олио.

 


Видео към рецептата 

Приготвяла съм безглутеново клафути и знам, че рецептата ще работи и с безглутеново брашно.

Други рецепти с круши, които ще искате да опитате: 

Шоколадова торта с круши- веган- Pear Chocolate Cake - vegan

Шоколадова торта с круши и лавандула

Шоколадова торта с круши, стафиди и сушени сини сливи 

Веган шоколадова торта с круши

Ванилова панакота с круши в ароматизиран сироп със звездовиден анасон

Печени круши с кленов сироп и тонка боб

Захаросани круши

Крушов тарт с бадемово лавандулова плънка

Кростата с круши

Печен крем с поширани круши

Протеиново смути с круша и орехи

Смути с грозде и круши

Мус с бял шоколад и круша

Галет с круши, марципан и къпини


Десерт с круши и ванилия


време за приготвяне: 10 минути

време за готвене: 35 минути

общо време: 45 минути

8 порции


Съставки


75 г 1/2 чаша универсално брашно, изравнена

65 г 1/3 чаша еритритол или бяла гранулирана захар

10 г 1 супена лъжица бакпулвер

1/8 чаена лъжичка фина сол

80 мл 1/3 чаша мляко, пълномаслено( използвах домашно мляко от кашу)

2 с.л. растително олио

семената от 1 шушулка ванилия

3 малки яйца или 2 големи

4 круши, узрели, обелени, почистени от сърцевината и нарязани на малки парченца

Топинг:

40 г 1/3 чаша бяла гранулирана захар

1 малко яйце+1 жълтък или 1 голямо яйце

4 с.л. сметана 35% масленост или домашна сметана от кашу


Гарнитура:

Пудра еритритол или захар, за поръсване


Инструкции

 

1. Загрейте фурната до 180 C.  Пригответе 6 или 8 формички като леко намажете с масло или веган масло.

2. В голяма купа разбийте заедно брашното, захарта, бакпулвера и солта. Измерете млякото и добавете растителното масло и ванилията към млякото. Добавете яйцата и разбийте до гладка смес. Изсипете в купата с брашнената смес. Добавете парченцата круши ии разбъркайте, за да се покрият всички парченца със сместа.

3. С лъжица разпределете  тестото в подготвените форми.  Не препълвайте, тъй като те ще се надигнат, докато се пекат. Напълнете не повече от около 2/3. Поставете формите в тавичка, за по-лесно вадене и поставяне във фурната и поставете в загрятата фурна да се пече за 15-16 минути.

4. През това време пригответе топинга. Разбийте яйцата или яйцето със захарта до светложълт крем, добавете сметаната.

5. След 15-16 минути печене извадете формите от фурната ( те са се надигнали )и изсипете сместа за заливката отгоре, като разпределите равномерно. Използвайте лъжица, за да разнесете равномерно, ако е необходимо. Върнете във фурната и печете още около 10 минути, или докато стегне и има златист цвят.

6. Оставете да изстине поне 5-10 минути преди да сервирате топло. Сервирайте поръсени с пудра захар/еритритол или  с топка ванилов сладолед отгоре. Те също са добри при стайна температура. 


Коментари

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни