Веган шоколадова торта с круши - Vegan chocolate cake with pears





Днес ви представям тортата, която приготвих за рождения ден на съпруга ми. Като преглеждам тортите, които съм му приготвяла и съм публикувала тук, а и тези, които не съм, повечето от тях са с круши и /или шоколад. Той винаги ги харесва и моето сърце пърха щастливо от този факт. По-долу може да видите какво съм приготвяла. Ако не сте веган и обичате съчетанието на круши и шоколад предлагам да опитате тази торта Шоколадова торта с круши, стафиди и сушени сини сливи. Стъпка по стъпка със снимки и обяснения показвам процеса на приготвяне и тънкости при печенето и приготвянето на кремовете. Тортата, която представям днес е вдъхновена точно от тази торта. Само че я направих веган. 

И така ето някои торти и десерти с круши, които може да ви вдъхновят: 

Шоколадова торта с круши и лавандула

Шоколадова торта с круши, стафиди и сушени сини сливи 

Ванилова панакота с круши в ароматизиран сироп със звездовиден анасон

Печени круши с кленов сироп и тонка боб

Захаросани круши

Крушов тарт с бадемово лавандулова плънка

Кростата с круши

Блатове:

2 дози за блатовете на най-вкусната веган шоколадова торта, изпечена в три  форми с диаметър 17 см с подвижно дъно

Изпечете блатовете според указанията. 

След изпичането и охлаждането разрежете всеки блат на две или три части. Аз използвах два от изпечените блатове, като разрязах на 3 части всеки. Третият блат запазих за следващата торта, която направих на другия ден за почерпка в работата. Блатът може да се опакова добре и да се замрази. Тази доза може да се използва за две по-големи форми за печене например 20-22 см. Аз обичам високи торти и предпочитам с по-малък диаметър, като 17 см ми е оптимален и затова съм си купила 3 тавички с подвижно дъно. Ако не искате толкова висока торта може да изпечете една доза както е в рецептата. Естествено, ако опечете по-малко количество блатове ще трябва да намалите и крема за плънката. 


за  крем с круши-  пълнеж на тортата


* 450 г кокосова сметана загрята до завиране ( от 2 -400 мл кутии пълномаслено 65% кокосово мляко, предварително охладено за да се отдели сметанената част ) 
* 250 г кашу, накиснато за 4-5 часа 
* 100 г меки фурми без костилки (за по-гладко разбиване може да накиснете за 15-20 минути)
* 150 мл (10 с.л. ) кокосово мляко, загрято- от течната част на консервата
* 6 с.л. мескит на прах
* 100 г стопено кокосово масло
* зрънцата от 1 шушулка ванилия или 2 ч.л. ванилов еккстракт
* 2 ч.л. хуск ( равни )
* 2 зрели, но твърди круши, обелени, нарязани на 5-7 мм кубчета, поръсени с лимонов сок(ако крушите са прекалено твърди може да ги бланширате за кратко, да отцедите и охладите)

Начин на приготвяне: 
1. Пригответе крема за пълнеж. Пасирайте ядките като добавите към тях стопеното кокосово масло загрятата сметана и кокосовото мляко. Течните съставки улесняват гладкото пасиране. Горещата сметана спомага за образуване на супер гладък крем. 
2. След като вече не се усещат парченца кашу добавете ванилията, фурмите, мескита и хуска. Продължете пасирането до гладка копринена текстура. Междувременно хуска набъбва, поема излишната влага и придава въздушност на крема. След охлаждане този крем ще се втвърди още, но при ядене ще се разтапя в устата ни. 

Сглобяване на тортата:

Пристъпваме към сглобяване на тортата, когато сме готови с всички съставки- блатовете са изпечени, охладени и разделени. Кремът е готов с подходяща текстура за мазане. Крушите са приготвени и охладени, ако сте ги бланширали. Дори само да сте поръсили с лимонов сок, трябва да са отцедени. 
Във формата, където ще поднасяме тортата поставяме един блат, намазваме с крем и поръсваме с част от крушите на кубчета. Продължаваме с останалите блатове и крем като не забравяме да поръсим от крушовите парченца. Оставете крем за измазване на тортата. Ако искате по-естествен и рустикален вид на тортата, оставете по-малко крем. При това измазване части от блатовете се виждат през крема и изглежда леко небрежно оформлението, но много симпатично.

Украса на тортата

Използвах поширана круша в шафран(ако нямате, но държите на жълтия цвят, използвайте куркума) 
Ядливо златно фолио
Сушени неядливи цветя, които при сервиране се отстраняват. 

За поширането на крушата вижте тази публикация. В нея ще видите как съм поширала с шафран.
Ако искате поширане във вино вижте тук.
И в двете публикации съм обяснила как се пошират крушите и какво представлява поширането като техника. Едно от най-важните условия за успех е да подберете правилно плодовете. Те трябва да са узрели, но твърди. 
Препоръчвам да направите крушите преди да се заемете с тортата или поне след изпичането или докато печете блатовете. Така ще има време крушите да се охладят. Също препоръчвам да поширате повече от една круша. Може да се случи нещо с единствената, която приготвяте и така ще имате резервна. Освен това тези круши винаги могат да се сервират самостоятелно като десерт, полети с шоколад или към маскарпоне или гъсто мляко.


 Последвайте ме в Инстаграм за още вкусни рецепти и идеи. За да не пропускате  и да виждате винаги публикациите ми последвайте #vkusnosbety.
Ако решите да приготвите тази торта, ще ми доставите голяма радост, ако ме тагнете @vkusnosbety  за да го видя! 





Коментари

  1. С любимите круши няма как да не ми хареса.

    ОтговорИзтриване
  2. Отново ме „разби“ с тези красоти🤩 , преди време повторих твоя рецепта в мой блог който водя на испански https://www.llenasdesabor.com/2021/02/tarta-de-espinacas-queso-y-fresas-dulce.html , мисля че и тази ще влезе

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни