Днес ви представям тортата, която приготвих за рождения ден на съпруга ми. Като преглеждам тортите, които съм му приготвяла и съм публикувала тук, а и тези, които не съм, повечето от тях са с круши и /или шоколад. Той винаги ги харесва и моето сърце пърха щастливо от този факт. По-долу може да видите какво съм приготвяла. Ако не сте веган и обичате съчетанието на круши и шоколад предлагам да опитате тази торта Шоколадова торта с круши, стафиди и сушени сини сливи. Стъпка по стъпка със снимки и обяснения показвам процеса на приготвяне и тънкости при печенето и приготвянето на кремовете. Тортата, която представям днес е вдъхновена точно от тази торта. Само че я направих веган.
И така ето някои торти и десерти с круши, които може да ви вдъхновят:
Шоколадова торта с круши и лавандула
Шоколадова торта с круши, стафиди и сушени сини сливи
Ванилова панакота с круши в ароматизиран сироп със звездовиден анасон
Печени круши с кленов сироп и тонка боб
Захаросани круши
Крушов тарт с бадемово лавандулова плънка
Кростата с круши
Блатове:
2 дози за блатовете на най-вкусната веган шоколадова торта, изпечена в три форми с диаметър 17 см с подвижно дъно
Изпечете блатовете според указанията.
След изпичането и охлаждането разрежете всеки блат на две или три части. Аз използвах два от изпечените блатове, като разрязах на 3 части всеки. Третият блат запазих за следващата торта, която направих на другия ден за почерпка в работата. Блатът може да се опакова добре и да се замрази. Тази доза може да се използва за две по-големи форми за печене например 20-22 см. Аз обичам високи торти и предпочитам с по-малък диаметър, като 17 см ми е оптимален и затова съм си купила 3 тавички с подвижно дъно. Ако не искате толкова висока торта може да изпечете една доза както е в рецептата. Естествено, ако опечете по-малко количество блатове ще трябва да намалите и крема за плънката.
за крем с круши- пълнеж на тортата
* 450 г кокосова сметана загрята до завиране ( от 2 -400 мл кутии пълномаслено 65% кокосово мляко, предварително охладено за да се отдели сметанената част )
* 250 г кашу, накиснато за 4-5 часа
* 100 г меки фурми без костилки (за по-гладко разбиване може да накиснете за 15-20 минути)
* 150 мл (10 с.л. ) кокосово мляко, загрято- от течната част на консервата
* 6 с.л. мескит на прах
* 100 г стопено кокосово масло
* зрънцата от 1 шушулка ванилия или 2 ч.л. ванилов еккстракт
* 2 ч.л. хуск ( равни )
* 2 зрели, но твърди круши, обелени, нарязани на 5-7 мм кубчета, поръсени с лимонов сок(ако крушите са прекалено твърди може да ги бланширате за кратко, да отцедите и охладите)
Начин на приготвяне:
1. Пригответе крема за пълнеж. Пасирайте ядките като добавите към тях стопеното кокосово масло загрятата сметана и кокосовото мляко. Течните съставки улесняват гладкото пасиране. Горещата сметана спомага за образуване на супер гладък крем.
2. След като вече не се усещат парченца кашу добавете ванилията, фурмите, мескита и хуска. Продължете пасирането до гладка копринена текстура. Междувременно хуска набъбва, поема излишната влага и придава въздушност на крема. След охлаждане този крем ще се втвърди още, но при ядене ще се разтапя в устата ни.
Сглобяване на тортата:
Пристъпваме към сглобяване на тортата, когато сме готови с всички съставки- блатовете са изпечени, охладени и разделени. Кремът е готов с подходяща текстура за мазане. Крушите са приготвени и охладени, ако сте ги бланширали. Дори само да сте поръсили с лимонов сок, трябва да са отцедени.
Във формата, където ще поднасяме тортата поставяме един блат, намазваме с крем и поръсваме с част от крушите на кубчета. Продължаваме с останалите блатове и крем като не забравяме да поръсим от крушовите парченца. Оставете крем за измазване на тортата. Ако искате по-естествен и рустикален вид на тортата, оставете по-малко крем. При това измазване части от блатовете се виждат през крема и изглежда леко небрежно оформлението, но много симпатично.
Украса на тортата
Използвах поширана круша в шафран(ако нямате, но държите на жълтия цвят, използвайте куркума)
Ядливо златно фолио
Сушени неядливи цветя, които при сервиране се отстраняват.
За поширането на крушата вижте
тази публикация. В нея ще видите как съм поширала с шафран.
Ако искате поширане във вино вижте
тук.И в двете публикации съм обяснила как се пошират крушите и какво представлява поширането като техника. Едно от най-важните условия за успех е да подберете правилно плодовете. Те трябва да са узрели, но твърди.
Препоръчвам да направите крушите преди да се заемете с тортата или поне след изпичането или докато печете блатовете. Така ще има време крушите да се охладят. Също препоръчвам да поширате повече от една круша. Може да се случи нещо с единствената, която приготвяте и така ще имате резервна. Освен това тези круши винаги могат да се сервират самостоятелно като десерт, полети с шоколад или към маскарпоне или гъсто мляко.
Последвайте ме в Инстаграм за още вкусни рецепти и идеи. За да не пропускате и да виждате винаги публикациите ми последвайте #vkusnosbety. Ако решите да приготвите тази торта, ще ми доставите голяма радост, ако ме тагнете @vkusnosbety за да го видя!
С любимите круши няма как да не ми хареса.
ОтговорИзтриванеОтново ме „разби“ с тези красоти🤩 , преди време повторих твоя рецепта в мой блог който водя на испански https://www.llenasdesabor.com/2021/02/tarta-de-espinacas-queso-y-fresas-dulce.html , мисля че и тази ще влезе
ОтговорИзтриванеОх! Каква прекрасна торта! Завиждам на тези, които са я опитали!
ОтговорИзтриване