Печени круши с кленов сироп и тонка боб

Прекрасен и лесен десерт за през седмицата. Идеален за хладните есенни дни. Къщата ви ще ухае на печени круши и есенен уют. Само 4 съставки, печени при 190 C за 20-25 минути. Това е един от начините, с който оползотворявам крушите, които намирам паднали от вятъра под дървото. Крушите са достатъчно ароматни сами по себе си и съвсем спокойно могат да се пекат без никакви подправки. Но са и достатъчно толеранти да се обвият в ароматен шлейф от не малко елеганти подправки- лавандула, резене, канела, карамфил, шафран, микс от коледни аромати, звездовиден анасон, вино, ванилия, тонка боб и още много други. Реших да ги ароматизирам с тонка боб. 

Тонка бобчетата редставляват черни набръчкани бобчета, които идват от шушулките на дърво, известно като Cumaru или Kumaru, още е наричано и Бразилски тик. Дървото е със сива, гладка кора и с червена дървесина, която е  високо ценена заради издържливостта си и цветовите нюански. Дървото цъфти с розови цветове. Всеки плод има по едно семе. Ароматът на тези бобчета е сложен- на ванилия, бадеми, маслени карамфилови нотки, канела и нюански  сандалово дърво. Бобът тонка е екзотична съставка - някога се свързваше с френската висша кухня, но сега пълзи във все повече домашни килери. Фасулът е дълъг около инч и прилича на дървесна стафида, с лакирана, набръчкана външност и по-мека кафява централа. Най -отличителната черта на Тонка обаче е огромната им сила - опияняващи ванилови аромати, с маслени карамфилови нотки и парфюмирана магнолия, нотки на сандалово дърво. Силният аромат на Tonka означава, че той е желан от парфюмерийната индустрия от векове - участва в световноизвестни продукти.

Миризмата на зърна тонка идва от химично съединение, наречено „кумарин“. Любопитно е, че в Америка  има пълна забрана за всякакви съставки, съдържащи кумарин и това включва и тази интересна подправка. Реалността е, че ще са необходими еквивалент на 30 цели зърна тонка, за да станат опасни нивата на кумарин - и тъй като стърготините от един боб са достатъчнчи за ароматизиране на  около 30- 50 порции. Така че, не се притеснявайте, че ще навредите на здравето си. Има не  малко растения, които съдържат кумарин, с които сме свикнали и за които вероятно не знаете че съдържат това вещество, например лайка, ягоди, касис, канела.  Използвайте пестеливо и съхранявайте зърната тонка в плътно затворен съд, както бихте направили с всяка друга подправка.

Как да използваме  боб тонка

Настържете боба тонка със ситно ренде, както бихте направили с индийско орехче, за да създадете прах с интензивен аромат. Прахът от зърна тонка може да се използва като всяка друга суха подправка, например може да се смеси с бяло брашно, за да се направи хляб с вкус на тонка, да се смеси с пудра захар, за да се направят макарони с аромат на тонка.

Зърната тонка се използват най -често за ароматизиране  на течности, като мляко, кремове и сладкиши. Стружките се добавят към течността и се разбъркват на средна температура. 

Целият боб тонка може да се използва и за ароматизиране на спиртни напитки или захарни сиропи. Може да добавите аромат като сложите  цяло зърно към буркан със захар или кутия с кафе - както бихте направили с шушулка ванилия.





С какво върви боба тонка
 

Тонка съвсем естесвено си подхожда  с шоколад, мляко и млечни кремове и както ще видите подхожда на круши и други  сладки плодове като  кайсии. Сложният аромат на Тонка също го прави интересна коктейлна съставка, в коктейли с уиски и коняци.


Продукти:


3 круши, узрели, но твърди

1 супена лъжица лимонов сок

няколко стърготини тонка боб *

Кленов сироп

По желание: бита кокосова сметана или ванилов сладолед за сервиране

* може да използвате канела или ванилия вместо тонка боб или щипка коледни подправки


Начин на приготвяне


1. Вземете круши и ги разрежете наполовина.

3. Използвайте лъжичка за правене на топчета, например от пъпеш и извадете сърцевината. Някой ще помогне ли как се казва тази лъжичка?!

4. Намажете със сок от лимон, за да не покафенее.

5. Поставете всяка круша с кожата надолу върху лист за печене.

6. Поръсете всяка круша с няколко стружки тонка боб. Аз настъргвах над отвора, за да покрия после с кленов сироп.

7. Полейте всяка круша с достатъчно кленов сироп, за да се покрие леко и напълнете издълбаната дупка с кленов сироп. Поставете във фурната. Загрейте фурната до 190C. Печете 20-25 минути.

8. Извадете и сервирайте веднага. Внимавайте да не излеете кленовия сироп в сърцевината на крушата. Поръсете в чинийката от останалия кленов сироп в тавичката. Добавете отстрани кокосова сметана или ванилов сладолед. Леко поръсете с канела.

Ще ви бъде ли интересно да видите други десерти с тонка боб? Пишете в коментар.

Последвайте ме в Инстаграм за още вкусни рецепти и идеи. За да не пропускате  и да виждате винаги публикациите ми последвайте #vkusnosbety.

Ако решите да приготвите този десерт, ще ми доставите голяма радост, ако ме тагнете @vkusnosbety  за да го видя! 

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни