Кростата с шоколад и круши
Вероятно има много рецепти за кростата с най-различни пълнежи. Този десерт позволява да използваме фантазията си според настроението и е подходящ за всички сезони. Тъй като пошираните круши са ни един много любим десерт, а ми се искаше и нещо хрупкаво с шоколад направих тази кростата.Аромата, който се носи при поширането на крушите ми носи един особен уют.Освен, че аромата е много вкусен, зимен, коледен ми напомня за сутрините или по-скоро обедите на село при бабите ми, когато бабите ми приготвяха греяно вино за премръзналите мъже навън. Слагаха карамфил и канела и черен пипер-за допълнително сгряване.Тогава нямаше често портокали по магазините и нямам спомен да са слагали портокалови корички.Едната ми баба сушеше коричките и слагаше понякога в чая. Сега, когато аз приготвям такова вино или сос или поширам круши слагам и портокалови корички и черен пипер и бахар и....вижте по- долу. Получава се един изключително ароматен и вкусен сос. Опитайте и ще се влюбите и вие.
За блат:
* 200 грама брашно
* 100 гр захар
* 75 гр масло
* 1 яйце
* 1 лимон
* 200 грама тъмен шоколад
* 60 гр на нишесте
* 100 г захар
* 1 / 2 л мляко
* пакет на ванилия
* 1 / 2 чаша ром
* малко масло
За гарнитура от круши:
* 6 круши узрели но твърди
* 2 пръчки канела
* шушулка от ванилия, може и с предварително извадени семенца
* 3-4 карамфилчета
* 3-4 зрънца бахар
* щипка черен пипер
* 50-70 г захар мусковадо
* 1 звездичка анасон
* 1-1 1/2 чаша ароматно червено вино
Начин на приготвяне:
1.Пригответе тестото .Смесете с блендера брашното със захарта, маслото,нарязано на малки квадратчета.Трябва да се получи еднородна смес, подобна на грис-като на снимката по-долу.
Добавете яйцето и кората на лимона. Оформете топка, увийте във фолио и поставете в хладилника да отлежи за половин час.
2. Разтворете нишестето с малко мляко. Останалото мляко загрейте в тенджера със захарта, добавете рома. Сгъстете крема с постоянно разбъркване. Изсипете получения крем в купа, добавете ситно начупения шоколад и бъркайте докато се стопи шоколада.Покрийте със стреч фолио за да не се получи коричка.
3.Измийте и обелете крушите, поставете ги в тенджера с канелата и подправките, налейте виното, добавете захарта и варете на тих огън 70-80 градуса около 30 минути, като често поливате или обръщате крушите внимателно с решетъчна лъжица. Поширането е техника, която се състои в готвенето на ниска температура на продукт в течност мляко, вино, чай или бульон...Температурата е около 70 до 80 градуса, като продукта, който пошираме трябва да бъде покрит с течността или постоянно обливан или внимателно обръщан. Крушите трябва да са оцветени и леко омекнали, но запазили целостта си. Готовенето на висока температура ще доведе до сваряването им и има опасност да бъдат на каша. След като крушите са готови-омекнали, но запазили форма извадете и оставете да се охладят. Соса редуцирайте и използвайте за сервиране или за поливка, когато поднасяте сладолед-изключително ароматен и с богат вкус! Ще останете очаровани!
4. Намажете формата с масло, и поставете в хладилника.Разточете тестото и поставете във формата.Отрежете с помоща на точилката излишното тесто.Надупчете с вилица дъното. Поставете отгоре хартия и запълнете с боб или леща. Печете около 20 минуги при 180 С. Отстранете хартията с боба и печете още 5-10 минути до приятно порозовяване.
5.Разпределете охладения шоколадов крем , гарнирайте с крушите. Най-добре е да сервирате след няколко часа или на следващия ден.Препоръчвам да полеете крушата със сгъстения сос,ако желаете може да го затоплите предварително.Може да поръсите с ядки.Добавете и подходящ сладолед.
И ако кростата ви се види сложна , пригответе си само крушите.
Ооооо,какво блаженство!Всичко ми харесва-и кростата,пълна с вкусен крем,и пошираните круши с толкова много аромати и сос,ммммм супер!
ОтговорИзтриванеПредлагаш ни една чудесна гледка,Бети!
Бети, десерта е страхотен с прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Еликсир,Марианка-сърдечно благодаря!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви е харесал този десерт!
Поздрави!
По погрешка прочетох"Красота с...", ама то наистина си е красота за очите и небцето:)Облизвам се ужасно:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Траяна! :-)
ОтговорИзтриванеУауу, много съм впечатлена! Невероятна е тази кростата!
ОтговорИзтриванеА последната снимка, само с крушата и шоколадовия сос е неустоима, обожавам поширани във вино круши и направо си придърпвам чинийката :)
Сърдечен поздрав!
Сърдечно млагодаря, Лети!
ОтговорИзтриванеИ ние у дома не можем да им се наситим.Тази седмица за трети път правя :-)
Бети,отново невероятен професионализъм,съчетан с прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеА сладкиша е изключително ароматен и вкусен!
Наистина последната снимка е върха!
Прегръщам те и ти пожелавам хубав неделен ден!
О,Кате!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за топлите думи!
Прегръдки и усмихнат утрешен ден!
Истинска фантазия!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав!
Благодаря ти Леви!!!
ОтговорИзтриване