Захаросани круши



 Приготвих тези круши, като експеримент, в последствие използвах за декорация на торта. Няма да крия, че са много вкусни и ароматни. Това, че са красиви, като малки скъпоценности- го виждате сами. И точно като такива могат да бъдат използвани. Като украса на крем, торта, тарт, сладолед, дори самостоятелно към някаква напитка. Едва ли може да се купят от някъде, а приготвянето им изисква известна отдаденост и  ентусиазъм. Става ясно, че това не е бърза рецепта и ако не съм ви загубила тук знайте, че  усилията и търпението ви ще бъдат възнаградени с тези крушови съкровища, които може да съхранявате в кутия за специални случаи, а защо не и за подарък. Вярвайте, ще бъде оценен подобаващо.
Със сигурност тази рецепта не може да влезе в категория здравословни рецепти. Без значение е, че съм използвала светла, нерафинирана тръстикова захар, факт е, че има захар. Мисля, че понякога можем да си позволим да хапнем нещо нездравословно. Важно е да има баланс и да не  прекаляваме.
Публикувайки снимката в Инстаграм, попитах дали някой има интерес да напиша тънкостите по приготвянето на тези круши. Много хора пожелаха рецептата, други ми писаха лични съобщения. Не винаги успявам да реагирам веднага по различни причини. Вчера след пускането на това изкусително, прозрачно крушово съкровише бях на работа, после  имах продължение на ябълковия ден, за който споменах в предния пост Продължението продължи до 03,30 часа- все пак едни 150 кг ябълки трябваше да бъдат нарязани за оцет... Както и да звучи това, става ясно, че съм от търпеливите, отдадени и ентусиазирани потребители и производители на оцет. Но това е друга история. Днешната е за крушите. Преди да скоча в рецептата, ще спомена нещо за избора на круши, които ще захаросаме. Споделям впечатления от личния си опит. Има няколко стратегически важни момента, решаващи крайния резултат- подбора на крушите, дебелина на рязане и метод на сушене. 

 Кои круши са най-подходящи за озахаряване?

Изберете круши с красива форма - например от сортовете Попска, някои от сортовете Масловка, Ред Бартлет, Конференция, Абат Фетел. Всички изброени сортове са ароматни, сочни и много вкусни. Някои от тях имат леко зърнеста текстура, но това не пречи на вкусовите им качества

Изберете твърди, узрели плодове, но не презрели. По-добре е да са една идея зелени, отколкото презрели. Това е важно, защото ще може да нарежете лесно на тънки филийки и няма да се разпаднат при обработката.

Как да нарежем крушите?

Нарежете крушите на филийки с дебелина около 2 - 3 мм. За това ще ви трябва остър нож и точно рязане.  Най -добре е да използвате ренде тип Бьорнер или така наречените Мандолина. Имайте предвид, че твърде дебелите парчета няма да бъдат прозрачни, а твърде тънките ще се разкъсат или набръчкат при сушенето. Ако имате достатъчно круши, може да експериментирате и да приготвите няколко партиди за да видите кои ще ви допаднат най-много. 

Първо разрежете крушите наполовина. След това започнете от средата и с рендето нарежете филийките. Най -красивите филии идват от вътрешността на крушите. Умишлено не съм почистила семките- така ми изглеждат по-красиви. В зависимост от размера на крушите могат да се отрежат  6-10 филийки от всеки плод, като такива със семена ще бъдат не повече от 4-5. Останалата част, от която не може да нарежете елегантни филийки изяжте или използвайте за смути, или кекс или просто опечете🙂

Какво представлява озахаряването? 

Сваряване на плодовите филийки в захарен сироп и сушенето им след това. За озахаряването използвах светла тръстикова захар. Може да се използва и бяла разбира се. По-тъмна захар би придала по-кафеникаво оцветяване на крушите.Сушенето може да стане във фурна или в сушилня за плодове и зеленчуци. При сушенето във фурната е възможно леко накъдряне на периферията на крушите, което на мен ми харесва. Виждате на долната снимка. 

Ако използвате дехидрататор ще получите гладки парченца, но е възможно да останат следи по крушите от решетките на тавичките. Последната снимка в тази публикация е на филийка, сушена в дехидрататор. Можех да премахна дребното несъвършенство с програмата за обработка, но исках да я видите реална. Реални са и другите снимки. Крушите наистина са толкова красиви, колкото ги виждате. 

Както вероятно сте забелязали крушите не са белени (за разлика от популярните поширани круши)

Можем ли да ароматизираме крушите?

Могат да се използват различни аромати-канела, ванилия или по-сложни- да се включи дафинов лист, кардамон, карамфил, звездовиден анасон, джинджифил. Важното е подправките да са цели, а не на прах за да остане сиропът бистър. Ако използвате ароматен сорт круши той ще се запази и ще изпъкне след озахаряването, така че, може да не използвате никакви подправки.

Ето рецептата:

5-6 круши

1 чаена чаша вода

1 чаена чаша захар, в моя случай светла тръстикова захар

допълнително количество захар

по желание канелена пръчка или ванилова шушулка, на която сте използвали зрънцата в някакъв крем или сладкиш

за по-сложни аромати може да добавите дафинов лист, кардамон, карамфил, звездовиден анасон, джинджифил

Начин на приготвяне:

1. Налейте водата в тенджера, добавете захар (в съотношение 1: 1, т.е. една чаша вода и една чаша захар) добавете аромата, който желаете и гответе, докато захарта се разтвори. Ако използвате някой от посочените аромати, добавете към сиропа. 

2. Сложете филийките  круши в тенджерата с врящ сироп и оставете да къкри на среден към слаб огън за около 10 минути. Крушите ще омекнат и ще станат леко полупрозрачни.

3. Изключете котлона и оставете крушите в  сиропа за минимум 2 часа. Тъй като в една тенджера не може да се съберт всички филийки, ето какво направих. След 10 минутното готвене извадих резенчетата и ги поставих в тава. После сложих други парченца и отново извадих. Процедирах така до изчерпване на филийките круши. Накрая ги покрих с останалия сироп и ги оставих за няколко часа. Запазете останалия сироп в стъклена бутилчица. Може да добавите към сорбе, сладолед, да поръсите над паннакотта.

4. След това време извадете  резените круши и ги поставете върху тава, застлана с хартия за печене.

6. Поставете крушите във фурната, предварително загрята до 60 C (с обдухване). Изсушаването може да стане по три начина:

1. Във фурната

Изсушете в предварително загрята до 60 C фурна за около 3 часа. В края на сушенето можете да обърнете плодовете. Времето за сушене зависи от дебелината на филийките, затова проверявайте от време на време дали са готови.

2. В сушилня или дехидрататор

Според модела, който имате и може да регулирате температурата, сушете на 60 С с таймер на 3 часа. Проверете към края и преценете дали е достатъчно. 

3. Оставяне на стайна температура. Ще са необходими около 3-4 дни.

Както и да решите да изсушите крушите се стремете към твърди, но гъвкави круши. Не искаме да ги правим твърди като чипс. Разбира се степента на твърдост зависи от това за какво ще ги използвате. 

Не забравяйте, че плодовете ще изсъхнат и се втвърдят, след като ги извадите от фурната или сушилнята.

Съхранявайте ги наредени на редове, покрити с хартия за печене между отделните редове в плътно затворена кутия. Не е необходимо да стоят в хладилник. Трайността им е дълга, ако успеете да не ги изядете.




Коментари

  1. Не знам дали ще успея да се справя. Помня баба как сушеше на слънце.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни