четвъртък, 30 август 2012 г.

Ванилова панакота с круши в ароматизиран сироп със звездовиден анасон

Когато правя десерти с плодове, а напоследък покрай публикуването на някои рецепти в блога се замислям кой плод ми е любим.В повечето случаи казвам : Един от най-любимите ми плодове.... това се отнася за толкова много плодове, наистина, и аз самата не мога да определя има ли някой определен или няколко поне. Признайте, че са невероятни, с толкова свежи, различни, опияняващи аромати, различни вкусове и текстури, различни цветове и форми...! Толкова настроение носят с огромното си многообразие! Много обичам плодовете, повече дори от зеленчуците! Ако съм искрена на един кантар са с шоколада :)) Мога да кажа, че направо ги обожавам. Всеки един ден за мен започва с пресен плод, дори преди кафето. Дори кафето мога и да  пропусна, но плода никога. Имам и любими комбинации и вкусове... Добавям плодове и в салатите, нищо, че това не е съвсем прието. Моите хора обаче харесват хрумванията ми. А това е най-важно за мен.


Не мога да разбера, странни са ми хората, които не обичат плодове, все едно, че не възприемат  света като мен, все едно, че не виждат колко е цветен и ароматен и красив и това по някакъв начин  пречи на останалите им възприятия.... Такаааа, дотук не може да се ориентирате какво ще ви представя. Имах нужда да напиша това, защото не знам за кой път ще напиша :
Този десерт е с един от най-любимите ми плодове- крушите! :)

Споменавала съм вече, че зимата един често правен десерт са пошираните круши. Показвала съм ви в :

Кростата с шоколад и круши

Друга вкусна комбинация е в невероятната

Шоколадова торта с круши и лавандула

Да припомня и салатите с круши

Салата от рукола, круши, орехи и меко козе сирене и......... Салата с рукола, печени круши и халуми и орехи

А скоро приготвих и един невероятен 

Галет с круши, марципан и къпини

 В днешния  десерт също поширах крушите, като използвах звездовиден анасон, а също така и  канелена пръчка, за съвсем лек нюанс на канела. За да имат по лек и летен вкус не сложих вино...Освен това като основа се спрях на панакота.Известната и вече популярна панакота в България, с произход от слънчева Италия е един много лек и приятен десерт. Тя е подходяща за похапване по всяко време на деня, но и за по специален повод и дори прекрасен завършек на вечеря с богато меню.

Други предложения за вкусна панакота:

Панакота с мандарини-Коледен календар - Ден 13-ти

Panna cotta /Панакота с лайка и мед

Но ето и продуктите и начина на правене на днешната 

 Ванилова панакота с круши в ароматизиран сироп със  звездовиден анасон

Продукти:

  за пошираните круши:

* 6-8 малки круши, с подходяща големина, за аранжиране в чашата-узрели, но твърди.

* 10-15 диви круши, които намерих в гората. Използвах ги за допълнителен аромат. Заменете с 3-4 култивирани круши, като гледате да подберете от ароматен сорт.

* 2 с.л. лимонов сок

* 5-6 звездички анасон

* 4 пръчки канела

* 250 мл вода

* 100 г. захар

за крема:

200 мл мляко
300 мл сметана
*  80 гр захар 

* 1 шушулка ванилия
* 1 пакетче желатин  на д-р Йоткер-10 г.
*  3 с.л. студена вода

Приготвяне:

1. Поставете чашите, в които ще приготвяте десерта в хладилника.Това ще помогне желирането да стане по-бързо.
2.Подгответе сметанено -млечната смес.Накиснете желатина със студена вода. Загрейте  1/3 част от млякото със захарта на слаб огън.Разбърквайте , докато захарта се разтвори. Добавете набъбналия желатин и отстранете от огъня. Разбъркайте докато се разтвори желатина. За всеки случай прецедете. Остържете семената от шушулката и прибавете към топлата смес. Оставете да се охлади на стайна температура.
3. Останалото мляко и сметана разбийте за кратко, колкото да се получи еднородна смес и  дръжте на студено в хладилника. Това ще помогне на крема по-бързо да стегне. Смесете с охладената млечно-желатинова смес. Налейте в охладените чаши и оставете за окончателно стягане.

За приготвянето на крушите:


1.Обелвате внимателно крушите, с които ще декорирате десерта.След обелването на всяка, леко напръскайте с лимонов сок, за да не потъмнеят.



2. Водата, захарта, лимоновият сок канелените пръчки, горските круши или другите и звездичките анасон се слагат в достатъчно голяма тенджерка, която ще побере и останалите круши. Ако имате някоя тясна, но по висока ще е иделната. Щом поврат 10 мин. се добавят целите круши, които са за украса. Ако не се покриват от течността, внимателно се обръщат след 3 минути. Оставят се още 3 мин. да къкрят и котлонът се изключва. Крушите трябва да са омекнали, но не да се разпадат. Оставят се да изстинат в сиропа и се отцеждат внимателно.Запазете ароматния сироп, заедно с подправките.


 3. След окончателното стягане на панакотата или преди поднасяне аранжирате с крушите , звездичка анасон, канелена пръчица и поливате със студения ароматен сироп.



18 коментара:

  1. Бети,страхотен десерт!Крушите са ми любими-мога да ям до преяждане от тях.
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живи,радвам се и аз страшно ги обичам!
      Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  2. Страхотно предложение, никога не съм пробвала комбинация от круши и звездовиден анасон, но вероятно се допълват ароматите и правят десерта неустоимо изкусителен. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иглика,благодаря!
      Получава се един по-различен нюанс и много ни хареса.
      Хубав ден!

      Изтриване
  3. Бети, дори по елементарните десерти,като този, превръщаш в истински празник за сетивата!
    Прегръщам те и ти благодаря за удоволствието от чудесния десерт и снимки*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, винаги умееш да ме зарадваш с думите си!Наистина панакотата е един обикновен десерт, но аз го обичам, а и с тия крушки и сироп се получи чуден вкус.
      Благодаря ти сърдечно!
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Бети, всичко при теб е толкова нежно и красиво! Сигурна съм, че този десет е истински празник за душата - лек, фин и ароматен. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Елти,
    Благодаря ти много за думите!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. ммм от кога се каня и аз на панакота и все не мога да си харесам рецепта!!!
    Ето тази красота ми хареса но пък от къде в това затънтено градче да си намеря звездовиден анасон:)
    мм една чашка точно сега няма да откажа :))
    Бети снимките са чудни а десерта е страшно съблазнителен!
    Ще си легна с тези снимки пред погледа :)))
    Поздрави и хубав петък

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. miriams28,
      Благодаря ти! Радвам се, че ти е допаднала рецептата и съм ти доставила радост!
      Нямам представа къде живееш, обикновено има в хипермаркетите.По принцип може да замениш с обикновен анасон, който пък можеш да намериш в билкова аптека, но той има по-силен аромат. Миризмата на звездовидния е по-мека и основно се използва за декор, заради красивата си форма.Зрънцата му, когато се смачкат също имат силен аромат.
      Ще се радвам да си приготвиш десерта и да споделиш.
      Прегръдки и хубав ден!

      Изтриване
  7. Много фин десерт,със сирен аромат и пленяващ вкус,и кокетно представен,чудесни снимки отново,Бет!
    Моят половин ден минава само с плодове вече повече от година,и чак на моменти ми втръсват,но пък лятото задължително присъстват в десертите,освен че ги ям сурови.
    като се замисля и зимата правя десертите с плод или сладко,замразявам си и имам винаги,просто повече обичам плодови сладкиши.
    А твоята пана кота е така примамлива!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, подозирах, че сме от една кръвна група :)
      Забелязяла съм, че и при теб има много плодови десерти.Но май не си падаш особено по шоколада, а аз съм пристрастена.:)
      Благодаря сърдечно!
      Хубав ден!

      Изтриване
  8. Много интересен десерт, Бети!
    Напълно те разбирам за плодовете :)
    Аз съм така с десертите, като цяло ;) Започна ли да описвам, винаги започвам с "един от любимите ми" и това всъщност се отнася почти за всички...
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. :)Сродна душа си ти!
    Благодаря ти, Ели!
    Хубави дни и на теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Обожавам панна кота ! Много красиви снимки и супер рецепта както винаги ,Бети !
    Хубав уикенд ! Сърдечна прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив,благодаря ти!
      Винаги ме радваш с думите си!
      Прегръдки!
      Забавен и усмихнат уикенд и на теб!

      Изтриване
  11. Бети!!!!! Какво е това великолепие тук?!?!?! Ще ми се да имах една такава чашка пред мен! Великолепна панакота! Истинска наслада...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, Радвам се, че ти харесва!
      Благодаря ти!

      Изтриване