вторник, 13 декември 2011 г.

Панакота с мандарини-Коледен календар - Ден 13-ти- Mandarin pannacotta




Независимо в кой сезон сме от годината един от любимите ми леки десерти е панакотата. Да припомня, че това е  желиран десерт от сметана, мляко, захар.Поднася се обикновено със сладко от горски плодове или пресни. Това е десерт, който е много  благодатен откъм вкусови комбинации. Може да видите
Panna cotta /Панакота с лайка и мед
Сега има изобилие от цитрусови плодове. Попаднах на много сладки и вкусни мандарини.



За по празничен вид оформих малко по-различно, като след като налях мандариновата смес,поставих чашите в купички под наклон.Когато се стегна желето налях сметанено-млечната смес и оставих да стегне.Съпругът ми донесе от гората тези прекрасни трънки и с тях декорирах.Обичам съчетанието на жълто и лилаво,  дори вкусово ми допада-  лимон-лавандула...и оранжево-синьо, като това.Харесвам тия дребни съвършено кръгли плодчета-покрити с невероятно фин, като лека въздишка, светъл мъх...,който при допир изчезва...






 
Продукти за 4 чаши


200 мл мляко
300 мл сметана
* 80 гр захар 

* 1 пакетче. желатин  на д-р Йоткер

За мандариново желе:
 
* 400 мл прясно изтискан сок от мандарини
* 5-6 супени лъжици захар (в зависимост от сладостта на плодовете) 

* 1,5 чаена лъжичка желатин на д-р Йоткер









Десерта може да се приготви и с алтернативни подсладители.
За вегани може да замените желатина с агар-агар, а млякото и сметаната със соево мляко.


1. Пригответе мандариновото желе.Накиснете желатина в  3-4 супени лъжици вода, изчакайте  да набъбне и загрейте малка част от сока. Преценете, необходимо ли е да подслаждате.Разтворете в затопления сок желатина и смесете с останалия студен сок.. Сихете в чашите. Поставете чашите в купи, достатъчно големи, за да могат да стоят наклонени.Оставете да се стегне желето.



 
2.Подгответе сметанено -млечната смес.Накиснете желатина със студена вода.Загрейте сметаната, млякото със захарта на слаб огън. Разбърквайте , докато захарта се разтвори.Добавете желатина и отстранете от огъня.Разбъркайте докато се разтвори желатина.Оставете да се охлади и когато мандариновото желе е вече стегнато, налейте сметаната.Тук имах помощник, който явно е сипал млечно-сметановата смес"от небето", както казвам аз...и са се образували балончета.


 
. Поставете в хладилника за поне 4 часа. Сервирайте охладени десертите, като гарнирате според вкуса и настроението си..



17 коментара:

  1. Чудесно предложение, Бети!
    Красиво и ефектно поднесено!
    А снимките са страхотни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Дани,

    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Бети,това е едно предложение,към което бих подходила с огромна лакомия и по-голяма лъжичка:)!
    Много ми харесва,макар че ще призная,че скоро не съм правила!
    Снимките отново са великолепни!

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Роси,благодаря ти!

    Ами, ето направи си и импровизирай с любимо допълнение!

    Сърдечно ти благодаря!
    Хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  5. Много, много красиво, а и доста вкусно - усещам аз :))

    ОтговорИзтриване
  6. С голям интерес очаквам всяко следващо предложение! И всяко е толкова прекрасно, Коледно, зимно! Чудесна си!

    ОтговорИзтриване
  7. Бети, ти си неизчерпаем извор на идеи, които претворяваш с невероятен усет за простота, красота и съвършенство.....
    Хубав ден ти желая
    Нора

    ОтговорИзтриване
  8. Бети, неуморна си. Възхищавам се на твоя ентусиазъм. Много ми допада идеята за такъв лек десерт в коледното или новогодишно меню! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. fedora-наистина е вкусно!Благодаря ти!

    Candy-Благодаря ти за хубавите думи и се надявам и следващите ми предложения да те заинтригуват!

    Нора,ти си ми любим гост!Благодаря ти !

    Гуинет-Радвам се,че ти е допаднала идеята за този лек десерт!

    Момичета- още веднъж-БЛАГОДАРЯ ВИ ОТ СЪРЦЕ!

    Много е хубаво, когато правиш нещо от сърце,и радваш и други хора, не само себе си :) Пожелавам Ви много красиви и вълнуващи празници, здраве и щастливи, вдъхновени мигове през новата година! Ще се радвам на вашите посещения тук и на думите ви, които ме стоплят!

    ОтговорИзтриване
  10. Приказно е, Betty, разкошно е, а и като си представя колко е вкусно, мммм....

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти мила Венета!

    ОтговорИзтриване
  12. Бих си хапнала с най-голямо удоволствие-обичам кремчета от този вид...
    Бети,твоите са върховни-поздравления!
    Хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
  13. Бети, възхищавам се на твоя креативитет и перфекционизъм! Обичам панакота, но....никога не съм я комбинирала с мандаринки! Трябва непременно да опитам! Толкова изискано си я поднесла.....а и снимките ти са ....просто вълшебни! Браво!
    Приятна сряда!

    ОтговорИзтриване
  14. Живи, Албена-благодаря ви много!

    Ако знаете колко много ме радват вашите топли думи!

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. Невероятни снимки и разкошно оформление!

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря Траяна!

    Хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  17. Много вкусно предложение! И много красиво!
    Целия блог е невероятен!

    Лидия

    ОтговорИзтриване