понеделник, 27 август 2012 г.

Галет с круши, марципан и къпини



Една от любимите ми летни комбинации от плодове е круша и къпини.Обичам ги в плодови салати, сладолед, кремчета, крамбъли, сурови в салати, печени със сладолед или  в сладкиши, замразени като сорбе...Вариантите са много. Днес ще ви представя един галет, който традиционно пека, всяко лято, когато узреят крушите и къпините. Когато се пече галет  и за плънка се използват по-сочни плодове, обикновено се слага подложка от смес от галета, смлени ядки. Тази година, вместо обикновенната подложка от смлени галета и бадеми, реших да сложа настърган бадемов марципан. Можете ли да си представите аромата на печени круши и къпини и финния аромат на марципана, който всъщност се прави от бадеми и пудра захар.Ако сте любопитни рецепта за марципан може да видите тук. В същия пост  е и едно предложение за Празнични бонбони от бадемов марципан, ефектни и вкусни. 
А друг галет, който също е много вкусен е :

Но да се върнем към днешното предложение.
 

Какво ви е необходимо:

 Продукти:

   *  130 г  брашно от лимец
   *  130 г брашно от киноа
   *  25 г захар
   * 125 г студено масло на кубчета
   * щипка сол
   *  3-4 с.л. ледена вода
   * 80-100 грама  марципан, настърган
   *  2 големи зрели круши, разполовени  и нарязани по дължина на около 10-12 парченца,       поръсени с малко лимонов сок
   * 1 яйце, за намазване, може и с прясно мляко.
   * 1 с.л.  захар
   *  150-200 г  къпини
   *  шепа боровинки по желание

   *  лавандулови клонки 

    Сладолед  или сладкарски крем за поднасяне и няколко цветчета лавандула, ако желаете.




Начин на приготвяне:
 
1. Направете тестото, като смесите брашната, захарта, солта и маслото в блендера и завъртете, докато получите пясъчно -подобна  смес.Започнете да добавяте по една лъжица вода, като завъртате след всяко добавяне за малко блендера. Спрете, когато тестото се захване. Довършете оформянето на топката тесто с ръце. Осатавете да почине в хладилника за 1  час поне.Може и до другия ден. Ако нямате блендер, може да направите и ръчно тестото, като работите с вилица и студени ръце. Маслото трябва да е нарязано колкото може по на-дребно и първо да  размесите с вилица или специален нож. Целта е маслото да не се стопи. Преди да започене да добавяте ледената вода, сместта трябва да има равномерна зърнеста, подобна на галета текстура.


2. Извадете тестото и оставете леко да се отпусне, за да може да се разточи. 

3. Загрейте фурната до 170  C 

4. Разточете тестото върху леко набрашнена повърхност в кръг,  или върху хартия за печене.  

5. Настържете марципана, като оставите ивица от 3-4 см за прегъване. Подредете нарязаните круши върху марципана ветрилообразно.

 6. Внимателно сгънете останалата свободна ивица навътре към крушите като направите равномерни плисета. 


7. Намажете тестото, по-точно, този борд, който се получи, след прегъването, с малко разбито яйце и поръсете със захар.


 8. Печете се в продължение на около 15 минути, след което разпределете отгоре половината от къпините и върнете във фурната за още 10 минути или докато тестото стане златисто и хрупкаво. Извадете и разпределете останалите къпини и боровинки, ако имате.


 Сервирайте горещ с топка сладолед и лавандулови цветчета.


Марципана образува  един много приятен леко дъвчащ слой, който заедно с хрупкавата коричка и меката печена круша прави яденето на десерта неповторимо удоволствие. Контраста на горещия десерт със сладоледа, аромата на печените къпини и вкуса на свежите....ммм,....няма да спрете с едно парче и няма да забравите този вкус.

 Ако случайно ви остане, е много вкусен и претоплен отново и придружен със сладолед. Всъщност тъй като първия, този снимания свърши веднага след снимките от втория остана парченце и аз го хапнах на следващия ден без затопляне-беше отново много много вкусен!




            Желая ви приятна, вкусна и красива нова седмица!



27 коментара:

  1. Бети,както си описала вкуса му,дали да не спретна и аз един галет-ама с плодове които имам под ръка.Твоя изглежда много вкусен.
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Живи,благодаря ти!
    Правила съм го и с праскови и малини, също е много ароматен.Мисля, че каквито и плодове да използваш ще се получи много вкусен десерт :)

    ОтговорИзтриване
  3. Бетинка, това е великолепно, в интерес на истината пред има в момента точно една круша и една смокиня и веднага си ги представих ей така с тоя галет! Страхотни снимки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка, благодаря ти!
      Крушата и смокинята са достатъчни да си похапнеш вкуснничко с някакви сиренца или утре на закуска и после на пазар за продукти за сладкиши-:)Аз пък това си представих, като прочетох думите ти...Вечерята ми беше такава.
      Благодаря за комплимента!

      Изтриване
  4. ООО Бети,просто неустоимо!
    Снимките са страхотни,поздравления!
    Много ми харесва начина,по който оформяш снимките с тези сладки надписчета,супер!
    прекрасна седмица ти желая

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мими,благодаря ти!
      Радвам се, че ти харесват надписите, които поставям и ти благодаря, че го сподели!

      Изтриване
  5. Бети,
    звучи много добре. Къпини дали е имам възможността да видя тази година? Ако не, ще го опитам само с круши и марципан-един ме чака отдавна;)
    Прекрасна седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти,благодаря ти!
      Може и с боровинки, просто къпините имат един дълъбок тайнствен аромат...:)

      Изтриване
  6. Божествен е Бети!Обичам бадеми, обожавам круши, харесвам и къпини.Не съм правила обаче галет с тази комбинация.Сега разгледах и как се прави този бадемов марципан и видях и очарователните празнични бомбони, все прекрасни нещица.Не съм срещала този златен сироп, може би защото не знаех за съществуването му.Ще поразпитам от къде мога да си го набавя, ако ли не, просто ще използвам по сочни круши и просто бадеми за гарниране.Галета е прекрасен сладкиш с какъвто и плод да се направи!
    Поздрав сърдечен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти!
      Златния сироп е като нашата глюкоза- за сладкарски нужди.А по принцип сестра ми го носеше от UK, но сега открих къде в БГ мога да си вдемам.Често го ползвам като правя карамелени или шоколадови сосове за сладолед или палачинки.Марципан, вероятно има по сладкарските щандове или в големите вериги на Йоткер например. При една от тортите бях публикувала снимки. АКо имаш блендер можеш да смелиш бадемите на прах,или, сега ми хрумна, даже още довечера ще изпробвам да настържа в основата бонбони лакта. Ако при теб има някакви такива...,мисля, че ще е страхотна комбинация.
      И аз много обичам галетите.

      Изтриване
    2. Бадеми смлени почти като брашно си купувам от тук, без проблем ми е.Може би и сиропа ще го има, просто не съм знаела че съществува подобно нещо.
      Благодаря ти Бети за информацията!Много си мила!

      Изтриване
  7. И на визия, и на вкус галетът ти е разкошен. Страхотна комбинация от аромати си избрала!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дени, благодаря ти!
      Винаги се радвам на мнението ти!

      Изтриване

  8. Бети знаеш, че си царицата на сладките неща!
    Всеки път ме впечатляваш с рецептите, изпълнението и снимките!
    Прегръдки Бети*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, трогната съм! :)Не знаех, че съм царица, но много ти благодаря!
      Радвам се, че ти харесват нещата, които приготвям и че оставаш думите си тук, за да ме зарадваш!

      Изтриване
  9. Чудесен галет и още по-чудесни снимки!Доставят истинско удоволствие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня,благодаря ти за хубавите думи!

      Изтриване
  10. Бети, както си го описала, няма начин да не му се прииска на човек :) И като не може от твоя - какво му остава, освен да си направи :))
    Царица си ти на сладкишите, поздравления за поредния прекрасен такъв!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пеп-4о,благодаря ти!
      Оценявам комплимента ти!Ти самата си призната за царица на месните ястия :)
      Ще се радвам да ти хареса, ако решиш да си направиш! Наистина е много вкусен- само дето къпини не се продават, ходя да си бера от приятели, от свекъра ми...

      Изтриване
  11. Бети, възхитена съм и... гладна за галет. От снимките ти огладнях. Поредната прекрасна рецепта и впечатляващи снимки! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Елти,благодаря ти!
    Да, наистина е много вкусен.Дъщеря ми забърка сега ново тесто и като се върна ще пека нов галет-пощуряха с този марципан ..:)

    ОтговорИзтриване
  13. Ммммм,предполагам е прелестен на вкус!А използвам думата предполагам,защото не знам какъв е вкуса на марципана,дано не е много сладко.
    Имам брашно от лимец,ама защо ли не се сещам да го внедря в десерт,хубава идея ми даваш,Бет!
    Разкошни снимки!
    Хубав вторник,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, да прелестен е!А марципана е сладък, но може да се настъже по-малко количество, а и по плодовете няма никаква захар. Също така в тестото може да се премахне захарта и дори отстрани може да не се ръси със захар.Тогава няма да е сладко.
      Благодаря ти за хубавите думи!
      Хубава вечер!

      Изтриване
  14. Лелееее Бети, с извинение но лигички ми потекоха, разкошен галет и ще си копна рецептата!
    Снимките ти както винаги са разкошни!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. Еви,
    благодаря ти!!!
    Радвам се, че ти е харесал!
    Въпреки писанията, всъщност е много бърз.

    ОтговорИзтриване
  16. Прекрасен галет!
    Маргаритките са ми голяма слабост. Направо се усмихват от снимката :*

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. БЛагодаря ти,и аз обичам маргаритки!
      Радвам се, че си намерила време да пишеш!

      Изтриване