Печен крем с поширани круши
Печен крем с поширани круши
1 плитък 20 см-ов съд за пай/тарта или 4-5 малки до средни форми за крем карамел или суфле
Съставки
500 мл гръцки йогурт или друго кисело мляко с масленост 8-10%
240 мл /330 г кондензирано мляко
20 г нишесте
2 с. л. заквасена сметана
1 ч. л. чист екстракт от ванилия или семенцата от шушулка ванилия
Инструкции
1. Предварително загрейте фурната до 170 С.
2. В купа комбинирайте всички съставки и разбийте добре, докато станат много гладки и се смесят добре.
3. Изсипете в широка плоска керамична форма за пай, устойчива за готвене във фурната, или в 4-5 чашки за крем карамел или суфле.
4. Поставете формата за пай в тава с високи стени за печене и я напълнете с гореща вода до около ¾ от стените, създавайки водна баня
5. Печете 40 минути, докато започне да става златисто и се стегне. След което изключете фурната и оставете да се охлади напълно. Аз го оставям да се охлади във фурната и после прибирам в хладилника.
6. Покрийте и охладете докато изстине и сервирайте. Това може да се направи предния ден.
Поширани круши в чай от хибискус и вино
Съставки
1 шепа сушени цветове от хибискус ( или 3 пакетчета чай от хибискус)
2 звездички анасон
5 шушулки кардамон
1 пръчка канела
80 мл или кленов сироп или захар или на вкус)
кора от ½ портокал (само оранжевата част)
1 литър вода
½ чаша вино или повече
6 малки до средно твърди круши, обелени и почистени от сърцевината, оставяйки дръжките**
Инструкции
1. В голяма тенджера сложете цветовете хибискус, подправките, кленовия сироп и водата.
2. Оставете да заври на среден огън и оставете да къкри 10 минути, така че всички вкусове да се прелеят във водата.
3. Добавете подготвените круши и оставете да къкри на много слаб огън за 20-25 минути, като често обръщате крушите за равномерен цвят, докато омекнат, но не прекалено меки (една добре поширана круша трябва лесно да се нарязва и яде само с лъжица. Времето за поширане ще варира в зависимост от зрелостта на крушите).
4. Махнете тенджерата от котлона и оставете крушите да се охладят в течността за поширане, като ги обръщате от време на време.
5. Извадете крушите от течността в чиния, прецедете течността и изхвърлете цветовете от хибискус и подправките. Върнете прецедената течност в тенджерата и оставете да къкри на слаб огън докато се редуцира с текстура на сироп. Охладете.
6. Сервирайте крушите при стайна температура или топли с печения крем и малко допълнително сироп отгоре от редуцираната смес от поширането. Поръсете по желание с нарязан шамфъстък.
7. Съхранявайте добре покрити в хладилника до 4-5 дни. Страхотни са за закуска върху топли овесени ядки или купа за закуска с кисело мляко. Вкусна добавка са и към шоколадов сладкиш. Ако ви остане от редуцирания сос, дълбоко се съмнявам в това, но, ако остане- запазете за сервиране на сладолед, палачинки, дори дресинг за салата от цвекло или зеленолистни.
Споделете в Instagram, като ме маркирате с @vkusnosbety и използвайте #vkusnosbety hashtag (хаштаг) Голяма радост ми носи да виждам вашите снимки и винаги споделям в Stories вашите постове.
Коментари
Публикуване на коментар