Тройно шоколадов чийзкейк - Triple Chocolate Cheesecake
Ако шоколадът е вашата страст, този шоколадов чийзкейк е точно за вас. Богат шоколадов аромат и вкус ще завладеят сетивата ви и ще искате скоро да го приготвите отново. Блат от шоколадови бисквити- избрах Орео, шоколадов пълнеж и шоколадов ганаш - тройно шоколадово удоволствие, което се топи в устата.
Тройно шоколадов чийзкейк
Време за подготовка: 20 минути
Време за готвене: 1 час10 - 1 час 20 минунти
Време за охлаждане: 6 часа
Оборудване
кухненска везна
кухненски робот
миксер
тава с подвижно дъно-25 см
силиконова шпатула
Съставки
Шоколадова бисквитена кора
25 слепени бисквити Oreo
60 г несолено масло, разтопено
Шоколадов пълнеж
60 мл силно горещо кафе
350 г качествен черен шоколад, накълцан на ситно
130 г заквасена сметана, стайна температура
700 г крем сирене, стайна температура
150 г коксова захар
¼ ч. л. сол
30 г неподсладено какао на прах
4 големи яйца, стайна температура
2 ч. л. чист екстракт от ванилия
Шоколадов ганаш
150 г качествен черен шоколад
150 мл сметана 30 %
Инструкции
Загрейте фурната до 160 С. Намажете вътрешността на 25 см тава с подвижно дъно и я оставете настрана.
Шоколадова бисквитена кора
- 25 бисквити Oreo
- 60 г несолено масло, разтопено
1. Използвайте кухненски робот, за да смелите бисквитките Oreo, докато се образуват фини трохи. Добавете разтопеното масло. Пулсирайте няколко пъти, докато се комбинират.
2. Прехвърлете сместа в подготвената тава и притиснете плътно сместа към дъното на тавата. Използвам дъното на плоска чаша, за да натисна сместа.
3. Печете кората за 10 минути при 160 С. Извадете от фурната (оставете фурната включена) и оставете настрана да се охлади. Пригответе сместа за чийзкейк.
Пълнеж за шоколадов чийзкейк
- 60 мл силно горещо кафе
- 350 г качествен черен шоколад, накълзан на ситно
- 130 г заквасена сметана, стайна температура
- 700 г крема сирене, стайна температура
- 150 г коксова захар
- ¼ ч. л. сол
- 30 г неподсладено какао на прах
- 4 големи яйца, стайна температура
- 2 ч. л. чист екстракт от ванилия
4. В топлоустойчива купа поставете парченца шоколад и ги залейте с горещо кафе. Разбъркайте и поставете купата на водна баня. Загрейте и от време на време разбърквайте, докато по-голямата част от шоколада се разтопи. Оставете настрана (всички парчета от останалия шоколад ще се разтопят, когато шоколадът престои).
5. В купа разбийте крема сиренето на средно висока скорост, докато стане пухкаво, около 2 минути. Добавете захарта, солта и какаото на прах. Разбийте, докато се комбинират добре, около 1 минута. Изстържете стените и дъното на купата, ако е необходимо.
6. Добавете сметаната и ванилията, след което разбъркайте отново, докато се смесят.
7. Добавете едно по едно яйцата, като разбивате след всяко добавяне, докато яйцето се усвои. Избягвайте прекомерното разбиване.
8. Със силиконова шпатула добавете на ръка разтопения шоколад, докато сместа стане еднородна. Изстържете дъното и стените на купата.
9. Прехвърлете пълнежа върху охладената бисквитена кора. Печете при 160 С за 60 до 70 минути. Проверете след 60 минути. Чийзкейкът е готов, когато краищата са стегнати, а центърът леко се поклаща при леко разклащане. Оставете чийзкейка във фурната, отворете вратата и оставете тортата да се охлади за 1 час.
10. Извадете от фурната и оставете да се охлади до стайна температура, след това покрийте чийзкейка и охладете в хладилника за 4 часа или за една нощ.
Шоколадов ганаш
- 150 г качествен черен шоколад
- 150 мл сметана 30 %
11. Поставете шоколада и тежката сметана в стъклена купа. Загрейте в микровълновата на 50% ниво на мощност, като спирате да разбърквате на всеки 20 секунди, докато се разтопи.
12. Изсипете шоколадов ганаш върху охладения чийзкейк и разнесете с офсетна шпатула. Оставете да престои 15 минути, за да стегне. Гарнирайте чийзкейка с бита сметана и шоколадови стърготини преди нарязване и сервиране.
Съвети:
Съставките със стайна температура са задължителни за чийзкейка. Така си гарантирате копринено гладък пълнеж.
Съхранявайте шоколадовия чийзкейк в хладилник до 3 дни.
Ако приготвите този чийзкейк, споделете в Instagram, като ме маркирате с @vkusnosbety и използвайте #vkusnosbety hashtag (хаштаг) Голяма радост ми носи да виждам вашите снимки и винаги споделям в Stories вашите постове. Споделете в коментар тук. Ако имате въпроси, с радост ще ви отговоря!
Triple Chocolate Cheesecake
Ingredients:
Crust
25 Oreo cookies
60 g unsalted butter, melted
Filling
60 ml strong hot coffee
350 g of quality dark chocolate, finely chopped
130 g sour cream, room temperature
700 g cream cheese, room temperature
150 g of coconut sugar
1/4 Tsp salt
30 g of unsweetened cocoa powder
4 large eggs, room temperature
2 tbsp pure vanilla extract
Ganache
150 g dark chocolate
150 ml heavy cream
Instructions
1. Preheat the oven to 325 F/ 160 C. Grease a 9 inch springform pan and set aside.
2. To make the crust, in a food processor, grind the Oreos until fine crumbs form. Add the melted butter. Pulse a few times until combined.
3. Transfer the mixture to the prepared pan and press the mixture firmly to the bottom of the pan and a little up the sides. Use the bottom of a flat glass to press down the mixture.
4. Bake for 10 minutes. Remove from the oven (leave the oven on) and set aside to cool.
5. To make the chocolate filling, place the chopped chocolate in a heat-proof bowl and pour hot coffee over it. Stir and place the bowl in a water bath. Heat and stir occasionally until most of the chocolate has melted. Set aside (any bits of remaining chocolate will melt as the chocolate sits).
6. In a bowl, beat cream cheese on medium-high speed until fluffy, about 2 minutes. Add the sugar, salt and cocoa powder. Beat until well combined. Scrape down the sides of the bowl if necessary.
7. Add the cream and vanilla, then mix again until combined.
8. Add the eggs one at a time, beating after each addition until the egg is incorporated. Avoid over whipping.
9. Using a silicone spatula, add the melted chocolate by hand until the mixture is smooth. Scrape the bottom and sides of the bowl.
10. Transfer the filling to the cooled biscuit crust. Bake for 60 to 70 minutes. The cheesecake is ready when the edges are firm and the center wobbles slightly when gently shaken. Leave the cheesecake in the oven, open the door and let the cake cool for 1 hour.
11. Remove the cake from the oven and let it cool to room temperature, then cover the cheesecake and chill in the refrigerator for 4 hours or overnight.
12. To make the ganache, place the chocolate and heavy cream in a glass bowl. Heat in the microwave, stopping to stir every 20 seconds, until melted.
13. Pour chocolate ganache over the cooled cheesecake and spread with an offset spatula. Let sit for 15 minutes to set. Garnish the cheesecake with whipped cream and chocolate shavings before slicing and serving. Enjoy!
Коментари
Публикуване на коментар