Шоколадова торта Мока


Шоколад и кафе е съчетание, което си представяте и няма нужда от обяснения. Днешната торта е точно такова съчетание и всеки любител на комбинацията ще и се зарадва подобаващо. Ето рецептата, за хората, които я опитаха и за тези, които още не са. Много често в шоколадовите сладкиши се добавя кафе за да подсили вкуса на шоколада, дори да не усещате присъствието му. Тази торта обаче е мока, т.е. ухае на кафе. Блатът е с кафе, кремът е с кафе. И няма как да е, щом е шоколадова торта мока. Може да се използва разтворимо еспресо за по- наситен аромат или еспресо. Хората, които ограничават кофеина могат да използват безкофеинови варианти, вече има и разтворими безкофеинови кафета. Не знам дали знаете, но безкофеиновите кафета съдържат известно количество кофеин. Могат да се намерят и заместители, които са направени без участието на кафе и ароматът на тортата няма да е същия. Разбира се може да се пропусне изобщо добавянето на кафе, но тогава тортата няма да е мока. 

За да добиете представа за текстурата на блатовете на тази торта ще кажа, че е една от най-печените торти у дома, и сред най-обичанети по света шоколадови торти- това е Devil's food cake- сочна с наситен, дълбок аромат на шоколад. Приготвя се лесно - смесват се сухите съставки, смесват се мокрите съставки, обединявате ги и добавяте гореща вода/кафе и печете. Кремът също се приготвя лесно. Не се изискват много умения и майсторство за да приготвите тази торта. Но е важно какво какао ще подберете. От неговото качество ще зависи вкуса на тортата. Най-добре е да използвате холандско какао. Това какао ще придаде дълбоко, тъмно  и богато шоколадово съвършенство. 

Ако не използвате разтворимо кафе, направете еспресо и използвайте количеството посочено в рецептата вместо горещата вода. 

В крема също може да замените разтворимото кафе- сложете кафето в малка тенджерка, залейте с вряла сметана и оставете за 15 минути. Прецедете и използвайте ароматизираната сметана, като следвате рецептата.

Шоколадова торта Мока

Време за подготовка: 40 минути

Време за готвене: 40 минути*

Време за изчакване: 2-3 часа

Общо време: 1 час 20 минути

* времето е за печене в две форми, ако печете в една 10 см висока форма времето ще бъде двойно

  Съставки

За шоколадовата еспресо торта

300 г  универсално брашно 

60 г  неподсладено какао на прах

1½ ч.л. сода бикарбонат

½ ч.л. сол

100 г масло на стайна температура

80 г олио

300 г светлокафява захар

3 големи яйца

1½ чаена лъжичка ванилов екстракт

240 мл мляко( може и соево или от кашу), смесете с 1 с.л. лимонов сок

2 супени лъжици разтворимо кафе еспресо ( заменете с безкофеиново или пропуснете)

180 мл гореща вода


За глазурата от мока маскарпоне

25 г неподсладено какао на прах

1 с.л. разтворимо кафе еспресо

400 мл сметана ( 36-40%) охладена

стевия на вкус или друг подсладител

500 г маскарпоне, охладено

Украса

черен шоколад за украса- по желание


Инструкции


1. Загрейте фурната до 160 С  и обилно намажете с масло две 22-23 см-ови кръгли форми за кекс и след това леко поръсете с брашно. За абсолютно сигурно отделяне на тортата от дъното, застелете дъната на формите с хартия( особено, ако формите не са с подвижно дъно). *Може да изпечете цялото количество наведнъж в по-дълбока форма като тази ( вижте публикацията) Имайте предвид, че печенето ще продължи по-дълго време - час- час и половина. Пробвайте с дървен шиш, забит в центъра.

За шоколадовата еспресо торта

2. С помощта на средна купа пресейте заедно брашното, какаото на прах, содата за хляб и солта, оставете настрана.

  • 300 г  универсално брашно 
  • 50 г  неподсладено какао на прах
  • 1½ ч.л. сода бикарбонат
  • ½ ч.л. сол

3. В голяма купа разбийте маслото и олиото с миксер, след което добавете кафява захар и разбийте за около 2 минути, докато сместа се смеси.

  • 100 г масло на стайна температура
  • 80 г олио
  • 350 г светлокафява захар
  • 3 големи яйца

4. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате добре между добавянията, след което добавете ванилията.

  • 1½ чаена лъжичка ванилов екстракт
  • 240 мл мляко( може и соево или от кашу), смесете с 1 с.л. лимонов сок

5. Добавете брашнената смес на два - три пъти, като редувате с разбърканото мляко с лимонов сок  и разбивайки само докато се смеси след всяко добавяне.

6. Загрейте вода, добавете инстантно кафе, разбъркайте, докато се разтвори.

  • 2 с.л. разтворимо кафе еспресо ( заменете с безкофеиново или пропуснете)
  • 180 мл гореща вода

7. Постепенно добавете гореща еспресо смес към кексовото тесто, като разбивате до гладкост.

8. Изсипете тестото по равно в двете форми за торта и поставете върху първата решетка в предварително загрята на 160° фурна.

9. Печете, докато поставената клечка за зъби излезе чиста, около 40 минути. Ако печете в една форма с височина 10 см, като тази ( вижте публикацията) ще трябва да печете по-дълго време- 1ч 20 минути или повече. Пробвайте след 1 час с тънък дървен шиш в центъра на тортата. Не трябва да има полепнали трохи или тесто по клечката. 

10. Извадете от фурната и охладете върху решетка за 15 минути, след което прокарайте нож по ръба, за да разхлабите тортата.

11. Обърнете тортата върху решетка, отстранете хартията за печене, след което обърнете тортите изправени, за да се охладят напълно.

12. За глазурата от мока маскарпоне

  • 25 г неподсладено какао на прах
  • 1 с.л. разтворимо кафе еспресо
  • 400 мл сметана ( 36-40%) охладена
  • стевия на вкус или друг подсладител
  • 500 г маскарпоне, охладено

13. В голяма купа пресейте заедно какаото на прах и еспресото.

14. В малка тенджера сложете 1 чаша сметана за разбиване да заври.

15. Бавно изсипете сметаната върху сместа какао/еспресо, като разбивате, докато се разтвори напълно.

16. Добавете останалата разбита сметана и стевията или подсладителя, който искате към какаовата смес, разбъркайте, докато се разтвори.

17. Поставете в хладилника за около 2 часа, докато се охлади.

18. След като се охлади, добавете към маскарпонето.

19. Разбийте на ниска скорост, докато сместа стане гладка, след това увеличете до средно висока скорост и разбийте, докато сместа стане гъста и се образуват средно твърди върхове, когато бъркалките се повдигнат. НЕ разбивайте прекалено много.

20. Ако сте изпекли един блат, разполовете го с остър нож. Блатът е достатъчно влажен и се реже лесно и с обикновен нож.

21. Поставете първия слой блат с горната страна нагоре и добавете тънък слой крем, за да започнете. Добавете още  и след като се получи желаната дебелина, добавете втория слой блат, отново с горната страна нагоре. Покрийте цялата торта с крем. Украсете с настърган шоколад. 

22. Поставете в хладилника за няколко часа. Много по-вкусна е на следващия ден. Най-добре е да се съхранява в подходяща кутия, но и висока купа, с която да покриете тортата ще я предпази от изсъхване.

Споделете в Instagram, като ме маркирате с @vkusnosbety и използвайте #vkusnosbety hashtag (хаштаг)  Голяма радост ми носи да виждам вашите снимки и винаги споделям в Stories вашите постове. 


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни