Печен крем с поширани круши

 



Днешната рецепта е един вкусен печен крем с ванилия, поднесен с ароматни поширани круши. Приготвя се лесно и може да сервирате като завършек на обяд или вечеря с приятели. Може да се приготви поетапно преди деня на сервиране.  Вижте видеото. 


 Печен крем с поширани круши

1 плитък 20 см-ов съд за пай/тарта или 4-5 малки до средни форми за крем карамел или суфле

Съставки

500 мл гръцки йогурт или друго кисело мляко с масленост 8-10%

240 мл /330 г кондензирано мляко

 20 г нишесте

2 с. л. заквасена сметана

1 ч. л. чист екстракт от ванилия или семенцата от шушулка ванилия

Инструкции

1. Предварително загрейте фурната до 170 С.

2. В купа комбинирайте всички съставки и разбийте добре, докато станат много гладки и се смесят добре. 

3. Изсипете в широка плоска керамична форма за пай, устойчива за готвене във фурната, или в 4-5 чашки за крем карамел или суфле.

4. Поставете формата за пай в тава с високи стени за печене и я напълнете с гореща вода до около ¾ от стените, създавайки водна баня

5. Печете 40 минути, докато започне да става златисто и се стегне. След което изключете фурната и оставете да се охлади напълно. Аз го оставям да се охлади във фурната и после прибирам в хладилника. 

6. Покрийте и охладете докато изстине и сервирайте. Това може да се направи предния ден.

Поширани круши в чай от хибискус и вино

Съставки

1 шепа сушени цветове от хибискус ( или 3 пакетчета чай от хибискус)

2  звездички анасон

5 шушулки кардамон

1 пръчка канела

80 мл или кленов сироп или захар или на вкус)

кора от ½ портокал (само оранжевата част)

1 литър вода

½ чаша вино или повече

6 малки до средно твърди круши, обелени и почистени от сърцевината, оставяйки дръжките**

Инструкции

1. В голяма тенджера сложете цветовете хибискус, подправките, кленовия сироп и водата.

2. Оставете да заври на среден огън и оставете да къкри 10 минути, така че всички вкусове да се прелеят във водата.

3. Добавете подготвените круши и оставете да къкри на много слаб огън за 20-25 минути, като често обръщате крушите за равномерен цвят, докато омекнат, но не прекалено меки (една добре поширана круша трябва лесно да се нарязва и яде само с лъжица. Времето за поширане ще варира в зависимост от зрелостта на крушите).

4. Махнете тенджерата от котлона и оставете крушите да се охладят в течността за поширане, като ги обръщате от време на време.

5. Извадете крушите от течността в чиния, прецедете течността и изхвърлете цветовете от хибискус и подправките. Върнете прецедената течност в тенджерата и оставете да къкри на слаб огън докато се редуцира с текстура на сироп. Охладете.

6. Сервирайте крушите при стайна температура или топли с печения крем и малко допълнително сироп отгоре от редуцираната смес от поширането. Поръсете по желание с нарязан шамфъстък.

7. Съхранявайте добре покрити в хладилника до 4-5 дни. Страхотни са за закуска върху топли овесени ядки или купа за закуска с кисело мляко. Вкусна добавка са и към шоколадов сладкиш.  Ако ви остане от редуцирания сос, дълбоко се съмнявам в това, но, ако остане- запазете за сервиране на сладолед, палачинки, дори дресинг за салата от цвекло или зеленолистни.

Споделете в Instagram, като ме маркирате с @vkusnosbety и използвайте #vkusnosbety hashtag (хаштаг)  Голяма радост ми носи да виждам вашите снимки и винаги споделям в Stories вашите постове. 

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни