Шоколадова торта с круши- веган- Pear Chocolate Cake - vegan
Ако обичате круши, ето няколко рецепти, в които да им се насладите:
Шоколадова торта с круши и лавандула
Шоколадова торта с круши, стафиди и сушени сини сливи
Веган шоколадова торта с круши
Ванилова панакота с круши в ароматизиран сироп със звездовиден анасон
Печени круши с кленов сироп и тонка боб
Крушов тарт с бадемово лавандулова плънка
Протеиново смути с круша и орехи
Галет с круши, марципан и къпини
Продължавам списъка с новата -
Шоколадова торта с круши- веган
Продукти за блат:*
2 ч.ч. + 4 супени лъжици брашно
1 1/2 ч.ч. какао на прах-чисто какао за готвене, аз използвам на ION или холандско какао, което се продава в магазините за кафе и чай.
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода
1 / 2 ч.л. сол
3 ч.ч. соево мляко (може и леко кокосово )
1 / 2 ч.ч. олио от гроздови семки, може и слънчогледово, дори и зехтин, ако предпочитате.
4 с.л. ябълков сок или портокалов или гроздов
1 / 2 ч.ч. кокосова захар
2 ч.л. ябълков оцет
2 ч.л. ванилия екстракт
2 1/2 ч.ч. обелени и нарязани на кубчета круши, узрели, но твърди
* В тази рецепта чашата е с вместимост 200 мл до ръбчето.
Продуктите са удвоени от рецептата за Двойно шоколадови веган кексчета.
Изпекох един блат с височина около 2,5-3 см в тавата на фурната, която е с размери 30*40 см
Инструккции
1. Загрейте фурната до 170 градуса и застелете тавата с хартия за печене.
2. Смесете и пресейте заедно брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Прибавете захарта и разбъркайте.
3. В отделна купа комбинирайте кокосовото или соево мляко, олиото, ябълковия сок, оцета и ванилията. Разбийте мокрите съставки на средна скорост за около 1 минута. Добавете сместа от сухи съставки и разбийте, докато се смесят добре.
4. Изсипете в тавичката и загладете с шпатула. Разпределете равномерно парченцата круша, като леко притиснете.
5. Печете за около 20-25 минути или до суха клечка. Проверете след 15-18 минути. Извадете от фурната опечения блат и оставете напълно да изстине.
През това време пригответе пошираните круши за украсата.
Поширани круши:
4-5 малки круши, обелени
вода, колкото да покрие крушите
1 с.л. ройбос или вино
1 пръчка канела
3-4 гвойздейчета карамфил
4-5 шушулки кардамон
3-4 зърна черен пипер
щипка индийско орехче
2 см джинджифил
100 мл кленов сироп
Инструкции
Използвайте указанията в тази рецепта или тази с шафран или тук - със звездовиден анасон
Продукти за шоколадов пълнеж:
400 мл по-гъсто кокосово мляко или сметана
100 г накиснато кашу
300 гр черен шоколад с над 70-75 % какао
5 с.л. кокосово масло
1 с.л. какао
2-3 с.л.ром или уиски- по желание и ако не поднасяте на деца, може да замените с 1/2 шишенце есенция ром на д-р Йоткер
Приготвяне:
1. Разтворете какаото в малко от кокосовото мляко.
2. Начупете или настържете шоколада. Поставете в дълбока стъклена купа.
3. Оставете млякото да кипне. Изсипете върху шоколада. Добавете и разтвореното какао. Разбъркайте докато шоколадът се разтопи напълно и се получи гладка смес. Добавете кокосовото масло. Разбъркайте до усвояването му, добавете и есенцията или алкохола, ако използвате, разбърквайте отново. Блендирайте гладко кашуто, като добавяте от топлия шоколадов крем. Когато сместа е напълно гладка приберете в хладилника, като от време на време разбърквате, докато се сгъсти достатъчно за да оформите тортата.
Сглобяване на тортата:
1. Блата, както е в тавата, се разрязва на половината по дължина. След това се разрязва напречно на 3 равни части. Получавайте общо 6 по-малки правоъгълни блата със страни 15*13см. Ако желаете може да ги изравните, но ви съветвам да го направите след сглобяването и престоя на тортата.
2. Разбива се шоколадовият ганаш. Ако се втвърди много, извадете на стайна температура, докато е възможно да разбиете.
3. Поставете един блат в чинията за поднасяне. Намажете равномерен слой от ганаша. Въпреки, че на разреза не се вижда много добре, съм намазвала слой поне 1 см. Поставете следващия блат и леко притиснете. Отново се намазва ганаш и така докато свършат блатовете. Високата конструкция налага престой за спояване, а и това е важно за вкуса на тортата. Ако бях направила тортата кръгла щеше да е много лесно да я стегна с тортения ринг. Сега я завих внимателно със свежо фолио, няколко пъти, като последните леко постегнах. Ако усещате, че блатовете ще се разместят или изкривят при завиването, може да забиете няколко дървени шиша, които ще я укрепят, докато се стегне. За да няма проблем с прибирането в хладилника, шишовете се отрязват с около 1 см по-високо от тортата.Завитата торта се оставя за няколко часа в хладилника. Най- добре за през нощта.
4. На втория ден отстранявайте внимателно стреч фолиото,
5. Рязането става с остър нож, потопен в гореща вода и подсушен. Ножът се почиства след всеки разрез.
Шоколадова глазура
100 г черен шоколад
100 г кокосова сметана
2 с.л. олио
Нарежете шоколада. Закрейте сметаната и залейте върху шоколада. Оставете за 5 минути. Добавете олиото. Разбъркайте до гладка лъскава смес. Покрийте тортата отгоре. Поставете крушите преди напълно да се втвърди глазурата.
Коментари
Публикуване на коментар