Шоколадова торта с круши- веган- Pear Chocolate Cake - vegan

 


Шоколад и круши са класическа комбинация, която съм използвала в тази торта. Блатът е мек,  влажен и с наситен шоколадов вкус. Деликатно сладък(бихте могли да удвоите захарта, ако желаете) Ако искате да подсладите с алтернативен подсладител, със сигурност може да го направите. Кремът също е шоколадов, отгоре има шоколадова глазура и поширани круши. Ако искате може да добавите канела към съставките на блата или портокалова кора. Приготвянето е лесно. Вкусовете и текстурата стават по-добри след нощ в хладилника. За втори път приготвям торта в тази форма. Първата е тази Тройно малинова шоколадова торта. По броя на посещенията на рецептата мисля, че е много харесвана от читателите на блога.


Ако обичате круши, ето няколко рецепти, в които да им се насладите:

Шоколадова торта с круши и лавандула

Шоколадова торта с круши, стафиди и сушени сини сливи 

Веган шоколадова торта с круши

Ванилова панакота с круши в ароматизиран сироп със звездовиден анасон

Печени круши с кленов сироп и тонка боб

Захаросани круши

Крушов тарт с бадемово лавандулова плънка

Кростата с круши

Печен крем с поширани круши

Протеиново смути с круша и орехи

Смути с грозде и круши

Мус с бял шоколад и круша

Галет с круши, марципан и къпини

Продължавам списъка с новата - 

Шоколадова торта с круши- веган

Продукти за блат:*

2 ч.ч. + 4 супени лъжици брашно 

1 1/2 ч.ч. какао на прах-чисто какао за готвене, аз използвам на ION или холандско какао, което се продава в магазините за кафе и чай.

2 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. сода

1 / 2 ч.л. сол

3 ч.ч. соево мляко (може и леко кокосово )

1 / 2 ч.ч. олио от гроздови семки, може и слънчогледово, дори и зехтин, ако предпочитате.

4 с.л. ябълков сок или портокалов или гроздов

1 / 2 ч.ч. кокосова захар

2 ч.л. ябълков оцет

2 ч.л. ванилия екстракт

2 1/2 ч.ч. обелени и нарязани на кубчета круши, узрели, но твърди


* В тази рецепта чашата е с вместимост 200 мл до ръбчето.

Продуктите са удвоени от рецептата за Двойно шоколадови веган кексчета.

 Изпекох един блат с височина около 2,5-3 см в тавата на фурната, която е с размери 30*40 см

 Инструккции

1. Загрейте фурната до 170 градуса и застелете тавата с хартия за печене. 

2. Смесете и пресейте заедно брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Прибавете захарта и разбъркайте. 

3. В отделна купа комбинирайте кокосовото или соево мляко, олиото, ябълковия сок, оцета и ванилията. Разбийте мокрите съставки на средна скорост за около 1 минута. Добавете сместа от сухи съставки и разбийте, докато се смесят добре.

4. Изсипете в тавичката и загладете с шпатула. Разпределете равномерно парченцата круша, като леко притиснете. 

5. Печете за около 20-25 минути или до суха клечка. Проверете след 15-18 минути. Извадете от фурната опечения блат и оставете напълно да изстине.

През това време пригответе пошираните круши за украсата. 

Поширани круши:

4-5 малки круши, обелени

вода, колкото да покрие крушите

1 с.л. ройбос или вино

1 пръчка канела

3-4 гвойздейчета карамфил

4-5 шушулки кардамон

3-4 зърна черен пипер

щипка индийско орехче

2 см джинджифил

100 мл кленов сироп

Инструкции

Използвайте указанията в тази рецепта или тази с шафран или тук - със звездовиден анасон


Продукти за шоколадов пълнеж:

400 мл по-гъсто кокосово мляко или сметана

100 г накиснато кашу

300 гр черен шоколад с над 70-75 % какао

5 с.л. кокосово масло

1 с.л. какао

2-3 с.л.ром или уиски- по желание и ако не поднасяте на деца, може да замените с 1/2 шишенце есенция ром на д-р Йоткер


Приготвяне:

1. Разтворете какаото в малко от кокосовото мляко.

2. Начупете или настържете шоколада. Поставете в дълбока стъклена купа.

3. Оставете млякото да кипне. Изсипете върху шоколада. Добавете и разтвореното какао. Разбъркайте докато шоколадът се разтопи напълно и се получи гладка смес. Добавете кокосовото масло. Разбъркайте до усвояването му, добавете и есенцията или алкохола, ако използвате, разбърквайте отново. Блендирайте гладко кашуто, като добавяте от топлия шоколадов крем. Когато сместа е напълно гладка приберете в хладилника, като от време на време разбърквате, докато се сгъсти достатъчно за да оформите тортата.

Сглобяване на тортата:

1. Блата, както е в тавата, се разрязва на половината по дължина. След това се разрязва напречно на 3 равни части. Получавайте общо 6 по-малки правоъгълни блата със страни 15*13см. Ако желаете може да ги изравните, но ви съветвам да го направите след сглобяването и престоя на тортата. 

2. Разбива се шоколадовият ганаш. Ако се втвърди много, извадете на стайна температура, докато е възможно да разбиете.

 3. Поставете един блат в чинията за поднасяне. Намажете  равномерен слой от ганаша. Въпреки, че на разреза не се вижда много добре, съм намазвала слой поне 1 см. Поставете следващия блат и леко притиснете. Отново се намазва  ганаш и така докато свършат блатовете.  Високата конструкция налага престой за спояване, а и това е важно за вкуса на тортата. Ако бях направила тортата кръгла щеше да е много лесно да я стегна с тортения ринг. Сега я завих внимателно със свежо фолио, няколко пъти, като последните леко постегнах. Ако усещате, че блатовете ще се разместят или изкривят при завиването, може да забиете няколко дървени шиша, които ще я укрепят, докато се стегне. За да няма проблем с прибирането в хладилника, шишовете се отрязват с около 1 см по-високо от тортата.Завитата торта се оставя за няколко часа в хладилника. Най- добре за през нощта.

4. На втория ден отстранявайте внимателно стреч фолиото, 

5. Рязането става с остър нож, потопен в гореща вода и подсушен. Ножът се почиства след всеки разрез.


Шоколадова глазура

100 г черен шоколад

100 г кокосова сметана

2 с.л. олио

Нарежете шоколада. Закрейте сметаната и залейте върху шоколада. Оставете за 5 минути. Добавете олиото. Разбъркайте до гладка лъскава смес. Покрийте тортата отгоре. Поставете крушите преди напълно да се втвърди глазурата.

Последвайте ме в Инстаграм за още вкусни рецепти и идеи. За да не пропускате  и да виждате винаги публикациите ми последвайте @vkusnosbety #vkusnosbety.
Ако решите да приготвите тази торта, ще ми доставите голяма радост, ако ме тагнете @vkusnosbety  за да го видя! 



Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни