Мус с бял шоколад и круша, боровинков мус с дъх на лавандула


Този десерт съчетава няколко неустоими аромата от лятото, съчетаващи се прекрасно в една чаша!

Много подходящ десерт за  градинско парти. Приготвянето е лесно, а гостите ви ще бъдат очаровани и ще разказват дълго за това. Моите поне го правят!:)))) Приготвянето, освен лесно е и много приятно, защото около вас ще има неповторим ароматен облак.
Круши-сочни, ароматни, събрали топлината на слънцето.
Боровинки-с прекрасен горски аромат и фин вкус.
Лавандула-нежен лилав цвят и прекрасен летен, мечтателен, релаксиращ аромат.
Белия шоколад, ваниловата шушулка и сметаната прекрасно ги обединяват. Опитайте това ароматно и вкусово съчетание и никога няма да го забравите.

Продукти:

* 400 мл течна млечна сметана
* 2 стръка лавандула за сметаната
* 200 г бял шоколад
* 1/2 шушулка ванилия или 1 ч.л. екстракт ванилия
* 1 зряла круша(или три по-малки), нарязана на малки парченца
* 50 мл.прясно изцеден сок от боровинки
* 1 ч. л. лимонов сок
* 2 стръка лавандула за крушите
* 1 пръчка канела-има по-мек аромат, ако нямате сложете  няколко прашинки-на върха на ножа канела на прах. Аромата в никакъв случай не бива да доминира, а едва да се долавя.
* 2 с. л. захар
* 100 мл вода
* 2 стръка лавандула за сметаната
* за декориране-клончета лавандула, боровинки
* 10 гр. желатин + 4-5 с.л. студена вода за накисването


Приготвяне:
1.Слагат се да заврат водата, захарта, лимоновият сок и лавандулата. Щом поврат 5 мин., се добавя крушата, нарязана на малки парченца. Оставят се 5 мин. да къкрят и котлонът се изключва. Ако крушите са по-твърди оставете 10 минути. Извадете лавандулата. Крушите се оставят се да изстинат в сиропа и се отцеждат внимателно. Запазете ароматния сироп.Аз добавих и няколко диви круши за аромат.


2.Половината от сметаната -200 мл. се слага да заври с 2 стръка лавандула. Добавя се нарязаният шоколад и се разбърква, докато се разтопи. Сипват се семенцата от ванилията и се разбърква добре. Оставя се да изстине, стръковете лавандула се изваждат  и се слага да се стегне в хладилника за 3-4 часа.


3. Около  час преди да изтече времето за стягане на белия ганаш  загрейте сиропа от круши.Оттеглете от котлона и добавете 3/4 от общото количество от накиснатия желатин. Разбъркайте докато се разтвори и охладете до консистенция на гел . Пасирайте крушите и оставете в хладилника.
4. Загрейте боровинковия сок и разтворете в него останалото 1/4 количество накиснат желатин. По същия начин оставете в хладилника.***
5. След като шоколадовия крем е стегнат се разбива с миксер. Отделената сметана - 200 мл., добре охладена, се разбива отделно  до твърди  връхчета. Към ганаша се прибавя внимателно разбитата сметана.
6. От тази пухкава смес (в 5.) отделете 1/4. Към 3/4 от количеството прибавете пасираната круша и разбийте, колкото да се поеме, добавете полустегнатия крушов сироп и отново разбийте. Разсипете в чашите по равно количество, като оставите място за лавандуловия слой.
7. Към отделената 1/4 от сместа добавете полустегнатия боровинков сок и разбийте. Боровинковият сок, по принцип е достатъчен за оцветяването на сметаната, но ако искате добавете малко лилава боя или синя, ако искате по студен нюанс на лилавото.
Налейте върху стегнатия бял мус и оставете още в хладилника за окончателно стягане на кремовете. Обикновено е достатъчно 1 час. Украсете с клонче лавандула и боровинки.


*** Няколко съвета, които работят при мен, за работата с желатин:

1.Желатинът се накисва със студена вода, докато напълно набъбне- около 5 минути.

2. Спазва се съотношението дадено на опаковката, аз използвам на Йоткер и там 1 пакетче 10 гр. са за 500 мл течност. За да стане стягането по-бързо, НЕ загрявайте цялата течност, а малка част. Останалата течност дръжте студена.

3. Сложете накиснатия желатин в гореща, но не вряща течност  и разбъркайте докато се стопи. Разтворения по този начин желатин , може да смесите с останалата студена течност или смес, която искате да желирате. По този начин съкращавате времето за стягане. Ако заливате плодове, по-бързо ще стане желирането ако са студени. Същото важи и за чашите или тортата. Дръжте ги в хладилника, това ускорява стягането.

4. Ако смесвате желиран сок  със сметана, която е разбита, както например при приготвянето на парфе, трябва да изчакате желатина да се постегне и да добие гелообразна форма, подобно на яйчен белтък. Прибавя се към разбита сметана или друг крем при непрекъснато разбиване. Ако сложите течна желатиновата смес към разбитата сметана, пухкавостта на крема ще се загуби и при охлаждането сместа ще се раздели, като отгоре изплува пухкавата лека част и няма да е достатъчно желирана, а отдолу ще остане течната, която ще се желира.Такъв крем не изглежда добре и не е стабилен отгоре, където бихте могли да наредите плодове.

5. Ако по рецепта трябва да стопите накиснатия желатин в горещо мляко или сметана, както при панакота, за да сте сигурни, че е добре разтворен, прецедете течността. Най- добре е да процедирате както в т.3.Може да разтопите желатина и на водна баня и да добавите към количеството течност, което искате да желирате.

6.Ако все пак разтворения желатин е стегнал напълно,може пак да разтопите на водна баня, като внимавате да НЕ ЗАВИРА. Може и в MW, но на кратки интервали, като разбърквате често, при всяко вадене. Препоръчвам водна баня или потапяне на съда със стегнатия желатин в друг с гореща вода и разбъркване на желатина.Отново оставяте да се постегне леко.


7. Дори да не е напълно стегнат, ако при разбъркване образува твърди сегменти, не го прибавяйте към крема, защото няма да постигнете стягащия ефект, и има опасност крема ви да попие в блата или да изтече. В крема, освен, че няма да е желирал ще има малки желирани зрънца, които няма да се разбият. Тази опасност съществува, ако желатина се охлажда във фризер. Около стените на съда желатина  стяга по-бързо и в средната част е леко течен, а покрай стените напълно стегнат. Избягвайте да охлаждате във фризера или много често разбърквайте.



8. Не е необходимо да чакате стягане на желатина в  случай, че използвате само  сок или млечна смес и го изсипвате в купички, тавичка  или чаши.В този случай само разтваряте желатина в течността, насипвате в съдовете и оставяте в хладилника докато се стегне.


Надявам се да съм  била полезна на тези, които са предубедени към работата с желатин и на тези, които искат да опитат. Ако имате въпроси с радост ще отговоря.


Коментари

  1. Прекрасни снимки и многокомпонентен във вкусов и ароматен аспект мус.
    Много ретро настроение си вкарала, харесва ми :)

    Хубава съботна вечер :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ина, благодаря ти за хубавите думи!
      И на мен ми харесва ретрото и затова не се въздържах и сложих последната снимка-обработена по съответния начин..:)

      Изтриване
  2. Прекрасни снимки, почти усещам ароматите на лавандула, боровинки и ванилия...А и благодаря за съветите при работа с желатин!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, благодаря ти!
      Радвам се, че съм била полезна...
      Хубав ден!

      Изтриване
  3. ох Бети,как да те подмине човек???
    с тези прекрасни снимки ще сънувам чудни сънища!
    муса е разкошен !поднесен е с вкус и стил,толкова красота и нежност!!!
    Взимам си една чашка и бягам!
    Спокойна нощ и хубава неделя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мими,винаги си добре дошла и винаги можеш да разчиташ на "сладки сънища"
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. j'y plongerai volontiers ma cuillère
    bonne soirée

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятно съчетание на вкусове и аромати!
    Чудесни снимки!
    Благодаря за съветите за работа с желатин!Ще са ми потребни - нещо не ми се получава сполучливо всеки път :!
    Спокойна нощ и прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тилиа,
      БЛагодаря ти сърдечно за думите!
      ще се радвам да съм полезна с опита, който имам с желатина..
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  6. Невероятно съчетание на вкусове и аромати!
    Чудесни снимки!
    Благодаря за съветите за работа с желатин!Ще са ми потребни - нещо не ми се получава сполучливо всеки път :!
    Спокойна нощ и прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Бети, много красиви снимки! Ще се почерчя с чаша разкош от твоя мус, ако позволиш!? Прекрасна неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Винаги намирам време да се отбия тук, за да се потопя в колорита, ароматите, изяществото.
    Бети, подари ми много мигове на отмора в моето забързано лято.
    Красиви есенни емоции ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили,
      Благодаря ти за думите!!!
      Радвам се, че съм ти доставила удоволствие!

      Изтриване
  9. Страхотна романтика и нежност се крие в тези чашки с ароматен десерт. Много е сладка идеята с бучнатата с лавандулово цветче боровинка. Бети, ако знам от къде да си намеря лавандула ще го пробвам, моят опит да си засадя на балкона се провали.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стефи,
      Баба ми има на село лавандула, а и една приятелка ми носи понякога от тяхната вила...И аз отглеждах на терасата, но не цъфти толкова обилно, както на открито.

      Изтриване
  10. Бети, отново ми достави удоволствие с тези чудесни снимки!
    Първата ми е фаворит!
    Благодаря за споделеното за желатина!
    Последно писах, че ползвах на листи и работата с тях е удоволствие!
    Прегръдка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти!
      видях, че ти работиш с листи, откъде ги купуваш? Никога не съм виждала в България.
      Прегръдки!

      Изтриване
  11. Леле Бети, ако искам да омаям някой с десерт, вече знам къде да намеря рецептата :) Имаш невероятни предложения! Сърдечни поздравления!

    ОтговорИзтриване
  12. Бетиии,
    това го видях още вчера по нощите, но нямах сили да го изкоментирам;)
    Днес съм запленена отново от него и се чудя защо не го сподели по-рано, когато ми ухаеше на лято? Сега съм на вълна есен и незнам дали ще го опитам?
    Или викаш да поддържаме с него лятото по-дълго по нашите ширини, а?;)

    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марта,
      Много сложен въпрос:)От готвене не ми остава време да ги качвам..:)
      За лятото-вчера бях на плаж и на мен ми е лятно, а ароматите, ако ги приемеш носталгично летни, става да си направиш и сега...Още ми е рано за топлите-карамфил, канела, портокал.Има време до Коледа...Да се радваме още на топлото слънце.

      Хубава нова седмица и на теб!Прегръдки!

      Изтриване
  13. Отново невероятно предложение, Бети!




    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  14. Ех,тази лавандула,много ти е любима,Бети!Страхотни снимки си направила отново,а за кремчето се обзалагам,че е разкош!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,благодаря ти сърдечно!
      Да, обичам лавандула в комбинация с доста плодове.
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  15. Цветно,вкусно,романтично ,полезно!Благодаря ти за съветите и красивите снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня, радвам се, че ти е било приятно!
      Благодаря!

      Изтриване
  16. Колко нежно ,.... лилаво ... и вкусно настроение ми предаде с твоята публикация! Благодаря ти , Бети! Прегръдки и пожелание за много креативитет и свежо настроение през.... цялата седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Красива и вкусна! Снимките са прекрасни! Поздравления!
    Имате страхотна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Raffaella, sono colpito dal fatto che lei ha scritto in bulgaro!
      Grazie ragazza!
      Abbracci!

      Изтриване
  18. Красиво, невероятно красиво Бети, такива хубави снимки и как само аранжираш всичко, ненадмината си! Крема изглежда фантастично и май е много вкусен, а и с тази нежна лила, очите ми останаха !
    Прекрасна седмица и много усмивки Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви,
      Благодаря ти от сърце! Радваш ме много с думите си,радвам се и, че съм ти доставила удоволствие!
      Хубава слънчева седмица!

      Изтриване
  19. Ciao Bety, questi bicchierini invogliano a tuffare il cucchiaino, profumano si un'estate già andata via, ma ne conservano tutti i sapori!

    bravissima! ;)

    ciao loredana

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ciao Loredana!
      Per noi è ancora estate!:)
      La ringrazio per le gentili parole!

      Изтриване
  20. Вече изобщо не се изненадвам, като отворя блога ти, че ме залива вълна от красота и нестандартни и ароматни рецепти!
    Отново поста ти е прелестен!
    Прегръдки Бети*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,
      Благодаря ти сърдечно за комплимента!
      Прегръдки

      Изтриване
  21. Бети, следя всичките ти творения, я толкова рядко оставям коментар! Бързам да видя какво има и после бягам...:) И този десерт е невероятен! А любимата ми снимка е тази със стръковете лавандула и блокчетата бял щоколад!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Креми,
      Много мило,че си писала!
      Благодаря ти и много се радвам, че нещата, които правя ти харесват!
      Ароматна се получи тази снимка...:)

      Изтриване
  22. Много красиво и естествено декорирани летни десерти в чаша! И комбинацията от свежи вкусове ми харесва! Поздрави за наградите - чудесно признание за твоята креативност!

    ps извинявам се ако ти изпращам това съобщение втори път, първото сякаш се загуби някъде :-)

    ОтговорИзтриване
  23. Дени,
    Благодаря ти за думите,комплимента и признанието!
    Ценя мнението ти и се радвам на коментара ти!
    Няма, проблем, видях и другото съобщение.И на мен ми се случва така понякога.

    ОтговорИзтриване
  24. Бети, пак поднасяш истинско изкушение за всички сетива!
    Прекрасна идея и изпълнение и страхотни снимки, както винаги!

    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели,
      Благодаря сърдечно!
      Хубав и слънчев ден!

      Изтриване
  25. Привет Бети! На връх Рожденният ми Ден ще бъда отново в Добрич, ако искаш ми пиши на мейла, за да се видим! За октомври месец говоря. Поздрави! Ели.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни