Панакота с бял чай, желета от ягоди и къпини, и малиново парфе ..и награда от BBC GoodFood България


 Искам да споделя  с вас огромната си радост-спечелих конкурса "Десерти в чаша"   на BBC GoodFood България –машина за сладолед Baumatic Gelato1SS. И друг път съм споменавала, че това списание ми е любимо от българските издания. Винаги представят изключително много и разнообразни рецепти.Рецепти за всеки вкус и начин на хранене, с невероятни красиви  снимки и стил.Представят интересни личности. Обичам да си го купувам, първо зашото с абонамент се получава по-късно и най-вече, защото обичам да го видя, открояващо се сред всички останали, да го купя,  да седна на кафе и бързо да го прелистя, а после детайлно да го разгледам и после пак, да сготвя нещо от там... Не на последно място има атрактивни конкурси и награди.От доста време мечтая за хубава машина за сладолед и като видях този конкурс много се зарадвах.Обаче: Тъй като наскоро спечелих друг конкурс "Сладкиши за кафе"
с рецепта за  Пълнозърнест кекс с касис и лавандула - дъх на лято, на поле ...и гора....здравият ми разум ми нашепваше-няма начин, защо точно аз ще спечеля отново...но все пак предизвикателството и желанието да имам тази машина за сладолед бяха големи. Темата ми беше интересна, всички знаете, че обичам да правя десерти.Чувствах се много  празнично и започнах да планирам десертите.Всъщност винаги, когато приготвям някакъв десерт- торта, сладкиш, бисквитки, кремчета, се чувствам така.  След всеки направен, ми се струваше, че е много обикновен и продължавах със следвашия. През деня приготвям,  снимам, а вечер пиша. През това време се случи, че имах и гости, с които ходехме на плаж, излизахме...все пак направих много десерти, но успях да изпратя 17 рецепти.Някои от тях вече публикувах и виждам, че и на вас ви харесват, което много ме радва.Редакцията е решила да публикува

Ванилова панакота с круши в ароматизиран сироп със звездовиден анасон

Този десерт, който ви  представям днес, също е един от изпратените за конкурса.
Купих си нови чаши и техния вид ме подтикна да направя някакъв многослоен десерт, в който отделните пластове да се открояват красиво. Всъщност чашите са доста популярни, но аз нямах такива.  Десерта също не е нещо нечувано, просто една идея. Новото е, че екпериментирах с технологията на приготвянето на десерта, с цел по-бързото му приготвяне и скъсяване на времето за престой и стягане в хладилника. Леко изнервящо действа това непрекъснато бъркане и проверяване на желиращите смеси, и особено, когато трябва да ги координираш с други, в многослоен десерт, както в случая. Но пък си е предизвикателсто. Ако ви е любопитно прегледайте бележките ми.Получи се много вкусен, интригуващ  и красив десерт и затова го споделям  с вас.

 Панакотата е харесван десерт у дома . Обикновено се поднася обърнат в чинийка и полят със сладко от горски плодове. Аз ги трансформирах в желета, добавих и слой малиново парфе, а отгоре наредих свежи плодове.Млякото замених  с чай, а сметаната най-отгоре поръсих с контрастни, ароматни сушени цветчета от ядивни цветя и билки. Те допълниха и разнообразиха  визията на летния ми десерт.

Продукти:

 
Продукти за 6 чаши


200 мл горещ бял чай
300 мл сметана
*  4 с.л. нектар от агаве

* 1 пакетче желатин  на д-р Йоткер-10 г.

За къпиновото желе:
 
* 250 мл сок от къпини(ако нямате, може да сварите 1 чаша къпини с 200 мл вода )
* 1 супена лъжица агаве нектар (в зависимост от сладостта на плодовете) 

* 1/2 пакетче желатин  на д-р Йоткер-5 г.

За ягодовото желе:
 
* 250 мл сок от ягоди (ако нямате, може да сварите 1 чаша малини с 200 мл вода )
* 1 супена лъжица агаве нектар (в зависимост от сладостта на плодовете) 

* 1/2 пакетче желатин  на д-р Йоткер-5 г.

За малиновото парфе:

300 мл заквасена сметана
* 1 чаша малини
* 50 мл сок от малини
* 1 с.л нектар от агаве
* 5 г желатин 

За украса:

* 100 мл млечна сметана-разбита на меки върхове
* сушени цветчета от ядивни цветя и билки



Приготвяне:

Ще го опиша в последователността, в която аз приготвих показания десерт. Вие може да направите друга комбинация. По принцип слоевете, които ще нареждате трябва да приготвите в последователността, в която ще ги редувате.Но тъй като плодовите желета са  по-малко като количество и в студените чаши ще желират бързо ги направих след сместа за  панакотата.
Моята последователност от долу на горе:

Малиново желе
Панакота
Къпиново желе
Малиново парфе
Плодове и бита сметана


1. Поставете чашите, в които ще приготвяте десерта в хладилника.Това ще помогне желирането на отделните слоеве да стане по-бързо.
2.Подгответе сместа за слоя панакота. Накиснете желатина със студена вода. Подсладете чая с агаве нектара.Разбърквайте. Добавете набъбналия желатин и разбъркайте да се разтопи. Разбъркайте докато се разтвори желатина.Оставете да се охлади. 
3. Добавете чая към сметаната  и разбийте за кратко с тел, колкото да се получи еднородна смес и  дръжте на студено в хладилника. Това ще помогне на крема по-бързо да стегне.
4. Пригответе плодовите  желета. Накиснете желатина в 2- 3супени лъжици вода, изчакайте  да набъбне и загрейте малка част от сока. Разтворете в затопления сок накиснатия желатин и смесете с останалия студен сок. Поставете съда с къпиновото желе в хладилника.****  Разпределете ягодовото желе в чашите. Поставете в хладилника.Малкото количество , това, че чашите и сока са студени  ще помогне желирането да стане бързо.
5. Разпределете сместа от чая и сметаната.Оставете да желира. Сега може да сложите и във фризера за по-бързо стягане.Разпределете къпиновото желе.Оставете на студено.
6.Пригответе парфето. Накиснете желатина, стопете, заедно с плодовия сок.Охладете до леко течен гел. Разбийте сметаната на твърди върхове и дръжте на студено, докато чакате желатина. Прибавете, като разбивате непрекъснато. Накрая добавете целите малини и разбийте за малко. Може разбира се да оставите плодовете цели.



7. Накрая украсете с плодове, шприцовайте разбита сметана и поръсете с пъстроцветните листенца от изсушени ядливи цветя. 


 **** Друг начин за контролиране на стягането, без да се налага, непрекъснато да отваряте хладилника е да поставите съдовете с желиращи се смеси в подходяща тава, пълна с лед и малко вода. Така ще са непрекъснато пред очите ви. Необходимо е често да разбърквате, защото течността по стените на съдовете започва да желира по-бързо, поради съприкосновението си с леда.Чашите обаче трябва да стоят в хладилника, особено, ако са високи.. и не може да се потопят във леда.




 Ако все пак, се стигне до пълно стягане на някоя желираща смес, леко, с непрекъснато разбъркване на водна баня или просто в купа с гореща вода я стопете до течно състояние.Отново охладете и продължете да работите.
 




Други интересни предложения за панакота:

 Panna cotta /Панакота с лайка и мед
Панакота с мандарини-Коледен календар - Ден 13-ти
Ванилова панакота с круши в ароматизиран сироп със звездовиден анасон


Коментари

  1. Бети, честита награда! Бих казала, че е страхотна и ще очаквам с нетърпение да направиш много варианти на вкусни сладоледи, разбира се, след това да ги споделиш с нас! Сигурна съм, че подобни награди могат да мотивират силно и аз ти желая това да е само една крачка към големи награди, а защо не и нещо по-ангажиращо, като примамлива бъдеща оферта (стига да го желаеш)! Десертът е божествен! Прекрасна вечер! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти сърдечно!
      Непременно ще има сладоледи!Е разбира се, че ще ги споделя с вас!Благодаря ти за пожеланието!
      Хубава неделя!
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Честито и поздравления, Бети! Напълно заслужено, вече изпробвах няколко кремчета получиха се повече от чудесни, а това се дължи на любовта, която влагате, за да се получат перфектни изкушения. Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радсто, сърдечно благодаря!
      Много ме зарадва, че си изпробвала рецепти и са ти харесали!Благодаря ти, че сподели!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  3. Бети, честита награда! Напълно я заслужаваш! Пожелавам ти още много награди!
    Вкусни десерти, чудесно поднесени, страхотни снимки! Поздравления!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тилиа,благодаря ти за хубавите думи и пожелания!
      Сърдечна прегръдка!

      Изтриване
  4. Bety I love this dessert...I'd eat the monitor of my pc!
    Compliments!
    Kisses
    Paola

    ОтговорИзтриване
  5. Честита награда :) След толкова мног труд и усилия си създала прекрасен десерт! Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  6. Бети,пак си сътворила чудеса,а снимките са ненадминати,красота!
    Честита награда,да си я ползваш със здраве!
    И аз много харесвам това списание,спечелих абонамент в играта на кока кола и сега му се наслаждавам от сърце!!!
    прегръдки и прекрасна неделя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Миме,
      благодаря ти сърдечно!Честита награда и на теб!
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  7. Бети, да са ти честити наградите и със здраве да си ги ползваш! Напълно заслужени, като гледам десерта направо се изумявам на интересните ти хрумвания и... преглъщам. Прекрасни снимки (както винаги) и уникална (както винаги)! Сладкишът за кафе пропуснала ли съм го или още не е споделен тук?
    Поздрави от мен и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елти, благодаря ти!Много мили думи и много ме радваш, както винаги!
      Редактирах горе и добавих името на кекса , като линк към рецептата.Това е Пълнозърнест кекс с касис и лавандула. Бях го публикувала вече, преди да знам, че ще спечеля.Този кекс ми е един от най-любимите, не знам колко пъти вече съм го правила.Специално за него съм си замразила съответните плодове.
      Хубава нова седмица!
      Прегръдка!

      Изтриване
  8. Честито! Наградата е абсолютно заслужена, с много труд, творчески достжения, търпение, прецизност при приготвянето и презентирането на ястята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, благодаря ти много за сърдечните думи и признанието!
      Прегръдки!

      Изтриване
  9. Бети, честита и напълно заслужена, награда!
    И новото ти предложение е чудесно, а за това
    са "виновни" и красивите чаши :)
    Със сутрешното ми кафе се насладих отново на прекрасните снимки!
    Прегръдка от мен и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,благодаря ти,мила!
      Чашите- да:)Човек не знае от къде ще му дойде вдъхновението!
      Прегръдка и хубава нова седмица!

      Изтриване
  10. Честито Бети!
    Напълно заслужено!
    Отново фантастичен вкус и романтични нежни снимки!
    Целувам те*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,благодаря ти!
      Радвам се, че ти харесва и този десерт!
      Целувки!

      Изтриване
  11. Бети, десерта е направо зашеметяващ!Невероятен труд си положила, но резултата е прекрасен! Честита награда и пожелание за много нови!
    И аз харесвам много списанието, успях също да спечеля 2 от конкурсите - усещането е невероятно! Сигурна съм, че винаги, когато си ползваш машинката, ще си спомняш и вълнението, желанието и удовлетворението!
    Искам да те питам откъде намери звездовидния анасон, аз във Варна все не успявам да открия, явно ще трябва да си взема от София, но за жалост много рядко ходя.
    Прегръдка и пожелание за чудесна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, благодаря от сърце за милите ти думи!Благодаря за пожеланията!
      Да наистина е така, спомена, вълнението, толото чувство, всичко това е невероятна емоция и винаги, когато си използвам нещата, спечелени от такива конкурси ги усещам.
      Звездовиден анасон съм си вземала от Кауфланд, от специализирани магазини за подправки, от големия пазар във Варна- има една сергия с всякакви подправки.Ако все още не можеш да намериш, ще ти взема и някой път като идвам до Варна ще ти се обадя или ще ти пратя.

      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  12. Честито ! Аз пък нямам съмнения ,че може да спечелиш отново и отново ! Толкова красиви десери си приготвила ,Бети - наградата е напълно заслужена !
    Красиво ,много красиво е при теб ! Винаги !
    Хубава неделя ! С поздрав !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив,трогната съм ,
      благодаря ти за подкрепата и вярата в мен!
      Сърдечно те прегръщам!

      Изтриване
  13. Бети, абсолютно заслужена награда! Честито! Толкова творчество и любов влагаш във всичко, което приготвяш, че няма как да остане незабелязано и неоценено!Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ради,мила, много ти благодаря!
      Много ме трогват думите ти!
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  14. Браво на нашето момиче, защо да не спечелиш втори път, доброто си е добро! Страхотен десерт. Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка, благодаря ти от сърце за топлите думи!
      Силна прегръдка и хубава нова седмица!

      Изтриване
  15. Looks so delicious. I like multi-layer desserts served in glasses

    ОтговорИзтриване
  16. Честито, Бети! Аз пък предчувствах, че ти ще спечелиш и този конкурс, даже без да съм сигурна, че си участвала :) Ще повторя останалите, но наистина е заслужена награда, невероятно красиво представяш десертите!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катя,благодаря ти от сърце! Толкова много ме радваш с думите си!
      Силна прегръдка!

      Изтриване
  17. Бети да са ти честити наградите и още много да получиш! Не само са заслужени, а ти сиедно нестихващо вдъхновение за мен, когато гледам твоите снимки и сладкишите, които приготвяш, винаги се запътвам към кухнята с нови идеи за реализация! Отново невероятно предложение и поднесено и аранжирано по неповторим начин!
    Прегръдки и много усмихната седмица Бети:)
    Ааа и честит празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви,благодаря ти!
      Много мило!
      Думите ти ми стоплиха сърцето!
      Сърдечна прегръдка и поздрави на малките ти ученичета!

      Изтриване
  18. Честита награда,Бети!Да си я ползваш с удоволствие и да ти напомня колко много труд стои зад нея и той е така заслужено възнаграден!
    Снимките са впечатляващи,а десерта-безспорно прецизен и много красиво презентиран!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси,благодаря сърдечно!
      Този труд за мен е голямо удоволствие!
      Прегръдка!

      Изтриване
  19. Ехеее, БЕти, 17 рецепти са си огромен труд! И отново много красиви снимки!~
    Да ти е честита наградата! Отишла е при точния човек, обожаващ десертите!
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. pep-4o,
    Благодаря ти сърдечно!
    Хубава нова седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  21. Бети, от сърце ти честитя наградата! Напълно заслужена! И ти пожелавам още много награди, защото си талант! Много се радвам, когато някой спечели нещо, когато има признание за труда си! Панакотата е любим десерт, а твоята е неустоима, за снимките мога да кажа само, че са прелест! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катя,благодаря ти за думите!Много се радвам, че ти харесват нещата, които правя и ти благодаря за подкрепата!
      Прегръдки!

      Изтриване
  22. Бети,
    за трудът, който си вложила, аз щях да те наградя с машина, купички, лъжички и формички най-малко!!!!!Прекрасен , многослоен и пак толкова време и сърце е наслоено в него!
    Чудни са ти и снимките ,. Бети!!!

    Абе, каквото и да кажа, ще е малко!
    Пожелавам ти много награди, много прелистени броеве и безбройни мигове с любимите десерти;)
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О,Марта, винаги си много мила!
      Благодаря ти от сърце за казаното!
      Гореща прегръдка!

      Изтриване
  23. Бети.... както винаги при теб- .... прекрасно поднесено,... красиво.... вкусно.... перфектно!Десерта ти изглежда..... невероятно вкусен!!!... с голямо удоволствие бих си опитала от него!!!
    Честита награда, ти я заслужаваш напълно!!! Нека печелиш още много награди!!!
    Прегръщам те и ти желая една много щастлива седмица!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албена,благодаря ти много за топлите думи!
      Благодаря ти и за пожеланието!
      Прегръдки!

      Изтриване
  24. Честита награда, Бети!
    Мисля си, че би било несправедливо друг да спечели наградата. Всяка твоя публикация е толкова грижливо подготвена и обмислена в най-малки детайли. Представям си колко труд си положила, за да направиш цели 17 десерта.
    Моите адмирации!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели,
      Не знам какво да кажа!Трогната съм, че съм направила такова впечатление! И много, сърдечно, ти благодаря за думите!
      Прегръдка!

      Изтриване
  25. Напълно заслужена награда!Правилно е преценило компетентното жури!желая ти още по-големи успехи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Таня,
      Благодаря ти!Радвам се, че мислиш това! Трогната съм и от пожеланието ти!
      Прегръдка!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни