Горски мус-Зелен ябълков мус с горски ягоди
Всяка година затварям ябълков мус в буркани, който дъщеря ми много обича. Правейки, го ми хрумна да направя този десерт. Получи се много свеж десерт със зелен вкус и свеж аромат.Дъщеря ми го кръсти -Горски мус.
Продукти за муса:
за 4 чаши
* 2 ябълки-кисели" Грени Смит"
* 2 круши-големи, много добре узрели
* сока на 1 лимон
* 2-3 с.л. захар
* 1/2 ч.л.пектин
* 2 капки зелена боя
Продукти за ягодовото желе:
* 250 мл сироп от ягоди
* 1 ч.л. желатин
* 2 с.л. студена вода
* 1 ч.ч. горски ягоди
Приготвяне:
1.Обелете и настържете плодовете на ситно. За да запазят цвета си, полейте ги с лимоновия сок веднага и ги сложете в тенджерка.Объркайте захарта с пектина и добавете към пюрето. Оставете да къкрят, като разбърквате, докато се сгъсти.Когато лъжицата започне да прави следи е готово.Това става доста бързо.Добавете боята, толкова, колкото да постигнете желания цвят.
2.Накиснете желатина. После го стопете и добавете към сиропа. Оставете да се охлади до гелообразно състояние.
3.Насипете муса в чашите.Когато се охлади наредете ягодите и полейте с ягодовото желе.
Насладете се на прекрасното съчетание на вкусове и аромати.
Бети, наистина страхотно съчетание на аромати! Много вдъхновяващо ми въздействаш с всяка своя публикация! :)
ОтговорИзтриванеДани,благодаря ти сърдечно!Наистина се получи много вкусно.
ИзтриванеMuhteşem güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.
ОтговорИзтриванеFuat Gencal, thank you!
ИзтриванеМного свежо!
ОтговорИзтриванеСнимките както винаги са страхотни
поздрави и прекрасна нова седмица
Благодаря,Мими!
ИзтриванеЧудесна нова седмица и на теб!
Бети, много свежо! Много ми харесва идеята и ще я опитам със сигурност! А когато затваряш муса в бурканчета, после вариш ли ги или няма нужда?
ОтговорИзтриванеХубава и спорна нова седмица!
Ради,благодаря ти!
ИзтриванеВъпреки, че пълня муса горещ в горещи буркани, го заварявам за всеки случай 5 минути.
Усмихната и приятна нова седмица!
"Насладете се на прекрасното на вкусове и аромати", аз ще добавя и цветове! А дъщеря ти му е дала точното име! Разкошен мус!!! Нека да е прекрасна и новата седмица, Бети, поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти мила Катя!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
За кой ли път ми се събужда желанието направо да ти дойда на гости :)) Толкова ароматно и така красиво поднесено! Прекрасни снимки, Бети! Много ми е приятно да надничам тук :)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица, мила!
Елти,благодаря ти мила!
ИзтриванеДобре си дошла!
Чудесна, спорна нова седмица и на теб!
Много свежо и много вкусно изглежда!
ОтговорИзтриванеДа, наистина е много вкусно!
ИзтриванеБлагодаря ти, Гисчо!
Бети, чудесен е! Хареса ми идеята за мус в бурканчета и споделям мнението на останалите, че съчетанието в чашката страшно възбужда апетита!
ОтговорИзтриванеМария,благодаря ти!
ИзтриванеВсъщност от години приготвям такъв мус, който мога да превърна бързо в десерт или пълнеж на торта, като ореховата, която съм публикувала.А много често го предлагам като гарнитура към свинско месо.Дори не слагам захар, просто сгъстявам ябълките, но при по-дългото варене те потъмняват, а в този десерт обработването е кратко, полети са с лимонов сок и количеството е малко- затова се запази светлия цвят, който оцветих с малко зелена боя за свежест.
Изглежда невероятно, а снимките - просто страхотни! Успешна седмица!
ОтговорИзтриванеТраяна, благодаря ти сърдечно!
ИзтриванеБети, чудесна и ароматна идея!
ОтговорИзтриванеИ да знам, ако ми потрябва къде да търся мус в бурканче :)))))
Прегръдка и хубава седмица!
Да, винаги разполагам с такива бурканчета..:)
ИзтриванеБлагодаря ти за думите!
И на мен много ми допадна муса в бурканчета и непременно ще се пробвам да го направя за моите момчета, да си имат десертче когато не са у дома.А това което си показала в публикацията направо ми напълни душата Бети!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Дани, благодаря ти!
ИзтриванеПо-горе писах на Мария как го правя - само с ябълки, дори захар и пектин не слагам.И уж с идеята да имам ябълкова заготовка за кремчета, гарнитура и сладкиши, но дъщеря ми често от буркана с лъжицата...Понякога в чаша с малко сметана и орехи ...
Наистина е удобно да има човек подобно нещо,радвам се, че ти допадна идеята ми.
Уау, великолепие такова! Ако не беше толкова късно щях да си хвана веднага автобусчето и няма и малко и съм при теб! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеПавлинка, благодаря ти!Ами като дойдеш не се знае какво ще похапнем днешната или утрешната публикация :)
ИзтриванеКакво мога да кажа ,освен че е много красиво поднесено.Бети,много красиви снимки правиш-поздравления!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер !
Живи, благодаря ти сърдечно! Радвам се, че ти харесват снимките ми,въпреки, че не са професионални.
ИзтриванеТози горски мус сякаш от горска приказка е излезнал! И светлината как се отразява по повърхността - напомня на магическо езеро! Късметлийка си, че имаш горски ягодки за декорацията :-)
ОтговорИзтриванеО,Дени, наистина е голям късмет с тези горски ягоди, не успях сама да си набера тази година за съжаление.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Снимките са невероятни,Бети,комплименти!Страхотно лек и вкусен десерт,а от горските ягоди си представям какъв дъх се носи,приказка!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Роси, благодаря ти!Наистина, поразително е тези малки плодчета колко ароматни са!
ИзтриванеПрекрасно съчетание!Свежо, ароматно, вкусно! А нямам думи за снимките - красота!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, Бети!
Бети, вчера не успях да се изкажа:
ОтговорИзтриванеТова е моят десерт, нали?;)))
Сочен, ароматен, влажен и пълен с горски цвят и вкус;)
ЕХ, Бети, много те бива, ако не го знаеше досега, да знаеш вече;)
Прегръдкиии!
Твоя е Мъх!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти ! Много ти благодаря!
А между другото имах преди време нещо друго, което мисля, че си пропуснала:
http://vkusnosbety.blogspot.com/search/label/коледни%20кексчета