Горски мус-Зелен ябълков мус с горски ягоди



Всяка година затварям ябълков мус в буркани, който дъщеря ми много обича. Правейки, го ми хрумна да направя този десерт. Получи се много свеж десерт със зелен вкус и свеж аромат.Дъщеря ми го кръсти -Горски мус.



Продукти за муса:
за 4 чаши

* 2 ябълки-кисели" Грени Смит"
* 2 круши-големи, много добре узрели
* сока на 1 лимон
* 2-3 с.л. захар
* 1/2 ч.л.пектин
* 2 капки зелена боя

Продукти за ягодовото желе:

* 250 мл сироп от ягоди
* 1 ч.л. желатин
* 2 с.л. студена вода
* 1 ч.ч. горски ягоди



Приготвяне:

1.Обелете и настържете плодовете на ситно. За да запазят цвета си, полейте ги с лимоновия сок веднага и ги сложете в тенджерка.Объркайте захарта с пектина и добавете към пюрето. Оставете да къкрят, като разбърквате, докато се сгъсти.Когато лъжицата започне да прави следи е  готово.Това става доста бързо.Добавете боята, толкова, колкото да постигнете желания цвят.
2.Накиснете желатина. После го стопете и добавете към сиропа. Оставете да се охлади до гелообразно състояние.
3.Насипете муса в чашите.Когато се охлади наредете ягодите и полейте с ягодовото желе.



Насладете се на прекрасното съчетание на вкусове и аромати.


















Коментари

  1. Бети, наистина страхотно съчетание на аромати! Много вдъхновяващо ми въздействаш с всяка своя публикация! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,благодаря ти сърдечно!Наистина се получи много вкусно.

      Изтриване
  2. Muhteşem güzel görünüyor. Ellerinize sağlık.

    ОтговорИзтриване
  3. Много свежо!
    Снимките както винаги са страхотни
    поздрави и прекрасна нова седмица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Мими!
      Чудесна нова седмица и на теб!

      Изтриване
  4. Бети, много свежо! Много ми харесва идеята и ще я опитам със сигурност! А когато затваряш муса в бурканчета, после вариш ли ги или няма нужда?
    Хубава и спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ради,благодаря ти!
      Въпреки, че пълня муса горещ в горещи буркани, го заварявам за всеки случай 5 минути.
      Усмихната и приятна нова седмица!

      Изтриване
  5. "Насладете се на прекрасното на вкусове и аромати", аз ще добавя и цветове! А дъщеря ти му е дала точното име! Разкошен мус!!! Нека да е прекрасна и новата седмица, Бети, поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила Катя!
      Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. За кой ли път ми се събужда желанието направо да ти дойда на гости :)) Толкова ароматно и така красиво поднесено! Прекрасни снимки, Бети! Много ми е приятно да надничам тук :)
    Хубава нова седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елти,благодаря ти мила!
      Добре си дошла!
      Чудесна, спорна нова седмица и на теб!

      Изтриване
  7. Много свежо и много вкусно изглежда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, наистина е много вкусно!
      Благодаря ти, Гисчо!

      Изтриване
  8. Бети, чудесен е! Хареса ми идеята за мус в бурканчета и споделям мнението на останалите, че съчетанието в чашката страшно възбужда апетита!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария,благодаря ти!
      Всъщност от години приготвям такъв мус, който мога да превърна бързо в десерт или пълнеж на торта, като ореховата, която съм публикувала.А много често го предлагам като гарнитура към свинско месо.Дори не слагам захар, просто сгъстявам ябълките, но при по-дългото варене те потъмняват, а в този десерт обработването е кратко, полети са с лимонов сок и количеството е малко- затова се запази светлия цвят, който оцветих с малко зелена боя за свежест.

      Изтриване
  9. Изглежда невероятно, а снимките - просто страхотни! Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Бети, чудесна и ароматна идея!
    И да знам, ако ми потрябва къде да търся мус в бурканче :)))))
    Прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, винаги разполагам с такива бурканчета..:)
      Благодаря ти за думите!

      Изтриване
  11. И на мен много ми допадна муса в бурканчета и непременно ще се пробвам да го направя за моите момчета, да си имат десертче когато не са у дома.А това което си показала в публикацията направо ми напълни душата Бети!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря ти!
      По-горе писах на Мария как го правя - само с ябълки, дори захар и пектин не слагам.И уж с идеята да имам ябълкова заготовка за кремчета, гарнитура и сладкиши, но дъщеря ми често от буркана с лъжицата...Понякога в чаша с малко сметана и орехи ...
      Наистина е удобно да има човек подобно нещо,радвам се, че ти допадна идеята ми.

      Изтриване
  12. Уау, великолепие такова! Ако не беше толкова късно щях да си хвана веднага автобусчето и няма и малко и съм при теб! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павлинка, благодаря ти!Ами като дойдеш не се знае какво ще похапнем днешната или утрешната публикация :)

      Изтриване
  13. Какво мога да кажа ,освен че е много красиво поднесено.Бети,много красиви снимки правиш-поздравления!
    Приятна вечер !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живи, благодаря ти сърдечно! Радвам се, че ти харесват снимките ми,въпреки, че не са професионални.

      Изтриване
  14. Този горски мус сякаш от горска приказка е излезнал! И светлината как се отразява по повърхността - напомня на магическо езеро! Късметлийка си, че имаш горски ягодки за декорацията :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О,Дени, наистина е голям късмет с тези горски ягоди, не успях сама да си набера тази година за съжаление.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  15. Снимките са невероятни,Бети,комплименти!Страхотно лек и вкусен десерт,а от горските ягоди си представям какъв дъх се носи,приказка!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти!Наистина, поразително е тези малки плодчета колко ароматни са!

      Изтриване
  16. Прекрасно съчетание!Свежо, ароматно, вкусно! А нямам думи за снимките - красота!
    Сърдечни поздрави, Бети!

    ОтговорИзтриване
  17. Бети, вчера не успях да се изкажа:
    Това е моят десерт, нали?;)))
    Сочен, ароматен, влажен и пълен с горски цвят и вкус;)
    ЕХ, Бети, много те бива, ако не го знаеше досега, да знаеш вече;)
    Прегръдкиии!

    ОтговорИзтриване
  18. Твоя е Мъх!
    Благодаря ти ! Много ти благодаря!
    А между другото имах преди време нещо друго, което мисля, че си пропуснала:
    http://vkusnosbety.blogspot.com/search/label/коледни%20кексчета

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни