Шоколадови бананови мъфини с брашно от ръж и динкел




Дори и добре да планираме покупките си, често се случва част от бананите да презреят. У дома никой не ги обича на този етап - прекалено сладки са ни. Дори и в смутита не ни допадат. Тогава ги замразявам, ако нямам възможност да ги вложа в нещо веднага. В сладкишите използвам точно това, което не харесвам в презрелия плод- сладостта. Ако добавям допълнително подсладител, използвам много по-малки количества заради естествената сладост на плода. 
Тези мъфини са пухкави, с богат шоколадов вкус от какаото и шоколадовите парченца. Допълних шоколадовото съвършенство с печени лешници. Сместа от брашна - от динкел и ръж идеално пасват на шоколада. 

Ето рецепти, в които съм използвала презрели банани: 


















 Шоколадови бананови мъфини с брашно от ръж и динкел

Време за подготовка: 10 минути 

Време за готвене: 18 минути


Оборудване

 кухненска везна

 преса за картофи или вилица

 тава за мъфини

силиконова шпатула

лъжица за сладолед

хартиени капсули за мъфини


Съставки:

125 г динкел брашно

70 г ръжено брашно

35 г какао на прах по холандски процес

1 чаена лъжичка бакпулвер

1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат

1/2 чаена лъжичка кошер сол

2 много узрели банана, намачкани 

1 голямо яйце, на стайна температура

100 г опакована светлокафява захар

80 мл растително мляко+ 1 ч.л. лимонов сок

80 мл олио

150 г дребни парчета черен шоколад, заделете 2-3  с.л. за топинг

50 г печени нарязани лешници

Инструкции:

1. Загрейте фурната до 180 С.  Постелете форма за мъфини с хартиени подложки. Разбъркайте млякото с лимоновия сок.

2. В купа смесете брашното от динкел, ръженото брашно, какаото на прах, бакпулвера, содата и солта.

3. В друга купа намачкайте бананите до гладкост, добавете яйцето, олиото, млякото ( разбъркано с лимоновия сок) и кафявата захар. Разбъркайте добре с вилица или телена бъркалка. Добавете към сухите съставки, разбъркайте само докато се смесят и останат само няколко ивици сухо брашно. Разбъркайте шоколадовите парченца  и лешници (заделете малко за топинг).

4. С лъжица за сладолед разпределете сместа във формите. Напълнете около 3/4 от обема на всяка хартиена капсула. 

5. Поставете няколко парченца шоколад и лешници върху всеки мъфин.

6. Печете за 16 до 18 минути или докато върховете се надуят и клечка за зъби, поставена в средата, излезе почти чиста. Оставете да се охлади за 15 минути преди сервиране. Съхранявайте остатъците в херметически затворен контейнер до 3 дни.

Направихте ли тази рецепта? 

Кажете ми какво мислите!

Оставете коментар по-долу или споделете снимка и ме тагнете в Instagram с хаштаг #vkusnosbety и ме споменете за да видя с @vkusnosbety


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни