Тиквен сладолед с карамелизирани орехи
Сладоледът не е само за лятото! Има ли други, които мислят като мен?
Този тиквен сладолед е кремообразен, ухаещ на тиквен пай и е страхотен за уютните есенни вечери, а и за топлите обедни часове ( макар и октомврийски темперетарути в средата на деня са си летни -24, 26 С) За още по-добър вкус е поръсен със захаросани пекани или орехи. Сладоледът може да се приготви с еритритол или кленов сироп. Орехите са захаросани с малко кокосова захар.
Сладоледът може да се приготви без машина за сладолед. По-долу съм написала как.
Разбира се, ако имате машина за сладолед може да я използвате. След охлаждането на сместа я изсипвате в контейнера на машината и пускате програма за 30 минути. Когато сместа е с текстура на мек сладолед, изсипвате в контейнер и замразявате до пълното втърдяване.
Тиквен сладолед с карамелизирани орехи
Съставки
1 чаша тиквено пюре
1 ½ чаша неподсладено кокосово мляко
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
¾ чаша подсладител на прах, еритритол
1 ч.л. подправка за тиквен пай*
2 чаши кокосова сметана (престояла в хладилник за лесно отделяне на сметанената част) или 35% животинска сметана за разбиване
1/2 чаша захаросани пекани - нарязани ( рецептата по-долу)
* тиквен пай подправка
2 ч.л. смляна канела
1/2 ч.л. смляно индийско орехче
1/2 ч.л. смлян джинджифил
1/4 ч.л. смлян карамфил
Инструкции
1. В голяма тенджера с дебело дъно разбийте заедно тиквеното пюре, кокосовото мляко, ванилията, подсладителя и подправката за тиквен пай.
2. Загрейте на умерен огън, като разбърквате често. Оставете сместа да заври на слаб огън и оставете да къкри за 5-10 минути.
3. Свалете от котлона, разбъркайте с кокосовата сметана (или животинската сметана) и охладете.
4. Поставете сместа в дълбок съд и замразете за 45 минути. Когато започне да замръзва близо до краищата, извадете го от фризера и разбъркайте енергично с шпатула. Върнете във фризера.
Продължете да проверявате сместа на всеки 30 минути, като разбърквате енергично, докато замръзва. Ако имате ръчен миксер или потапящ се блендер, използвайте за равномерно и бързо разбъркване. Повторете този процес за 2 до 3 часа или докато замръзне. Целта е да се постигне равномерна гладка текстура.
След последното разбъркване добавете нарязани карамелизирани орехи отгоре. Замразете докато стегне.
5. Преди поднасяне оставете на плота за 15 минути да се отпусне и да стане удобен за загребване и оформяне на топки.
Карамелизирани орехи
1 чаша орехи
2 с.л. кокосова захар
щипка или две сол на люспи, например Малдон
1. Изплакнете орехите с вода.
2. Включете котлон и загрейте тиган с незалепващо покритие. Поставете орехите в тигана и поръсете с кокосовата захар и солта. Бъркайте непрекъснато за равномерно изпичане, докато орехите започнат да ухаят и захарта се стопи. Може да изпечете и във фурна на 180 С, но трябва често да разбърквате и има опасност да прегорят. Ако имате еър фрайер може да изпечете в него за около 5-6 минути.
3. Охладете орехите напълно преди ядене.
Коментари
Публикуване на коментар