Тиквен сладолед с карамелизирани орехи

 



Сладоледът не е само за лятото! Има ли други, които мислят като мен?

Този тиквен сладолед е  кремообразен, ухаещ на тиквен пай и е страхотен за уютните есенни вечери, а и за топлите обедни часове ( макар и октомврийски темперетарути в средата на деня са си летни -24, 26 С) За още по-добър вкус е поръсен със захаросани пекани или орехи. Сладоледът може да се приготви с еритритол или кленов сироп. Орехите са захаросани с малко кокосова захар. 

Сладоледът може да се приготви без машина за сладолед. По-долу съм написала как.

Разбира се, ако имате машина за сладолед може да я използвате. След охлаждането на сместа я изсипвате в контейнера на машината и пускате програма за 30 минути. Когато сместа  е с текстура на мек сладолед, изсипвате в контейнер и замразявате до пълното втърдяване. 



Тиквен сладолед с карамелизирани орехи


Съставки

1 чаша тиквено пюре

1 ½ чаша неподсладено кокосово мляко

1 чаена лъжичка екстракт от ванилия

¾ чаша подсладител на прах, еритритол

1 ч.л. подправка за тиквен пай*

2 чаши кокосова сметана (престояла в хладилник за лесно отделяне на сметанената част) или 35% животинска сметана за разбиване

1/2 чаша  захаросани пекани - нарязани ( рецептата по-долу)

* тиквен пай подправка

2 ч.л. смляна канела

1/2 ч.л. смляно индийско орехче

1/2 ч.л. смлян джинджифил

1/4 ч.л. смлян карамфил

Инструкции

1. В голяма тенджера с дебело дъно разбийте заедно тиквеното пюре, кокосовото мляко, ванилията, подсладителя и подправката за тиквен пай.

2. Загрейте на умерен огън, като разбърквате често. Оставете сместа да заври на слаб огън и оставете да къкри за 5-10 минути.

3. Свалете от котлона, разбъркайте с кокосовата сметана (или животинската сметана) и охладете.

4. Поставете сместа в дълбок съд и замразете за 45 минути. Когато започне да замръзва близо до краищата, извадете го от фризера и разбъркайте енергично с шпатула. Върнете във фризера.

Продължете да проверявате сместа на всеки 30 минути, като разбърквате енергично, докато замръзва. Ако имате ръчен миксер или потапящ се блендер, използвайте за равномерно и бързо разбъркване. Повторете този процес за 2 до 3 часа или докато замръзне. Целта е да се постигне равномерна гладка текстура.

След последното разбъркване добавете нарязани карамелизирани орехи отгоре. Замразете докато стегне.

5. Преди поднасяне оставете на плота за 15 минути да се отпусне и да стане удобен за загребване и оформяне на топки.

Карамелизирани орехи

1 чаша орехи

2 с.л. кокосова захар

щипка или две сол на люспи, например Малдон

1. Изплакнете орехите с вода.

2. Включете котлон и загрейте тиган с незалепващо покритие. Поставете орехите в тигана и поръсете с кокосовата захар и солта. Бъркайте непрекъснато за равномерно изпичане, докато орехите започнат да ухаят и захарта се стопи. Може да изпечете и във фурна на 180 С, но трябва често да разбърквате и има опасност да прегорят. Ако имате еър фрайер може да изпечете в него за около 5-6 минути.

3. Охладете орехите напълно преди ядене.


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни