Хрупкав хляб със семена, без глутен, без брашно, без ядки
Хрупкав хляб със семена, без глутен, без брашно, без ядки
Съставки:
100 г овесени ядки
40 г тиквени семки
40 г слънчогледови семки
40 г сусамови семена
3 супени лъжици ленено семе/ленени семена
½ чаена лъжичка сол
300 мл вода
Инструкции:
1. Загрейте фурната до 160°C с вентилатор/конвекция. Постелете тава за печене с борд ( аз използвам 30×40 см ) с хартия за печене.
2. В голяма купа смесете овесените ядки, тиквените семки, слънчогледовите семки, сусамовите семки, лененото семе и солта. Добавете водата и разбъркайте. Оставете сместа да престои 30 минути. Разбъркайте добре – досега овесените ядки и семената би трябвало да са попили почти цялата вода, оставяйки влажна паста. (Съвет: Ако по някаква причина тестото ви е все още много влажно, изчакайте още малко или добавете още овесени ядки и изчакайте.)
100 г овесени ядки
30 г тиквени семки
40 г слънчогледови семки
40 г сусамови семена
2 супени лъжици ленено семе/ленени семена
½ чаена лъжичка сол
300 мл вода
3. Изсипете сместа върху подготвената тава за печене и отгоре покрийте с друго парче хартия за печене. С ръце натиснете леко хартията за печене и разпределете сместа по тавата за печене, до краищата, за да получите равномерна дебелина. Внимателно отстранете горната хартия за печене. Печете 10 минути, след което извадете от фурната и внимателно нарежете на 10 правоъгълника, за да улесните разделянето им, когато са напълно изпечени. Печете още 30 до 50 минути, като от време на време отваряте вратата на фурната, за да излезе парата. Проверете кнекебродите към края на времето за печене и се уверете, че са сухи и крехки, с леко покафеняване по краищата.
4. Разчупете внимателно хлябовете о ръбчетата и ги оставете да се охладят напълно върху решетка. Съхранявайте в контейнер в продължение на няколко седмици.
Тази рецепта лесно се удвоява. Заредите 2 тави и печете последователно във фурната.
Подходящи за междинна закуска или поднасяне със супа, намазване с каквото ви хрумне- хумус, дип или поднасяне към плато сирена.
Да ви е вкусно!
Толкова примамва, че още довечера ще ги изпека! Благодаря за поредната вкусна рецепта!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за коментара! Ще ви станат любими!
Изтриване