Пай с круши
Октомври пристъпва тихо- с дъждовни капки, които звънят по прозорците, с килим от пожълтели листа, които напомнят за отминалото лято, и с меки утринни мъгли, които носят своята тиха магия. В дворовете разцъфват хризантемите-последните цветя преди зимата. Това е месецът, в който ароматът на домашно печиво все по-често изпълва къщата и събира близките около масата. В тази есенна мелодия днес ще вплета един специален пай с круши – оформен като есенно листо. Красотата на сезона е във всяка малка подробност и във всеки вкус.
Какво по-хубаво от това да се сгушите у дома, докато навън ръми дъжд, и да усетите уханието на пай с круши, оформен като есенно листо – истинска прегръдка от вкусове и настроение?
За тази рецепта есента ни е дала най-доброто – сочни и сладки круши, които носят нежна плодова свежест, и маслено тесто, което при печене става златисто и хрупкаво. Събрани заедно, те превръщат всяко парче от този пай в малко удоволствие, което стопля сърцето и ухае на дом.
Ако и вие като мен обичате круши и десерти с тях, имам за вас толкова много вкусни рецепти с круши. Кликнете на думата КРУШИ и изберете!
Ето някои от тях:
Ето някои от тях:
Шоколадова торта с круши- веган- Pear Chocolate Cake - vegan
Шоколадова торта с круши и лавандула
Шоколадова торта с круши, стафиди и сушени сини сливи
Веган шоколадова торта с круши
Ванилова панакота с круши в ароматизиран сироп със звездовиден анасон
Печени круши с кленов сироп и тонка боб
Крушов тарт с бадемово лавандулова плънка
Протеиново смути с круша и орехи
Галет с круши, марципан и къпини
Рецептата е лесна- маслено тесто за пай/тарт, плънката е от круши-сочни, ароматни, добре узрели, но не меки. Необичайно е оформянето, което е изцяло по желание, но пък носи есенно настроение. Не се нуждаете от шаблони или кой знае какви умения. Тестото може да приготвите и на ръка, както показвам в това видео: Как да приготвим тесто за пай, галет, тарт без уреди
Пай с круши
Съставки:
200 г обикновено брашно
100 г студено масло, нарязано на кубчета, може и веган
2 супени лъжици пудра еритритол или захар
щипка сол
1 яйчен жълтък
2-3 супени лъжици студена вода
1 или 2 зрели, но твърди круши, обелени и (ще ви трябват 7 парченца, от които 3 по-големи, 2 по-малки и 2 най-малки)***
1/2 ч.л. канела
1 с.л. кленов сироп
*** подходящ сорт круши за този пай са круши с издължена форма, например Конферанс или Абат Фетел.
Инструкции
1. Приготвяне на тесто: Смесете брашното, захарта и солта. Ако работите на ръка, нарежете маслото в брашното, като непрекъснато ги смесвате. Вижте видеото по-горе. Ако имате блендер или чопър, пулсирайте няколко пъти, докато сместа заприлича на пясък.
200 г обикновено брашно
100 г студено масло, нарязано на кубчета, може и веган
2 супени лъжици пудра еритритол или захар
щипка сол
2. Добавете жълтъка и водата. Оформете тесто, без да месите и го охладете за 30 минути.
1 яйчен жълтък
2-3 супени лъжици студена вода
3. Разделете тестото, като едната част е малко по-голяма от другата. Разточете отделно двете парчета с кръгла форма с диаметър около 25 см ( не е необходимо да са перфектни). Поставете по-малкия кръг в тава, покрита с хартия за печене.
4. Обелете и почистете крушите от семената. Намажете ги с кленов сироп и канела. Наредете върху тестото в тавата парченцата круша ( според формата на вашите круши, може да са нарязани на половинки, третинки или четвъртинки) с изпъкналата част нагоре. За да оформите кестеново листо, ще трябва някои от парченцата да бъдат по-къси. Нареждайте парченцата, като дългата страна е към центъра на бъдещото листо. Оформете остър връх в издължената част. Вижте снимката. С другото разточено тесто покрийте крушите. Притиснете внимателно около парчетата круша, така че да са плътно покрити от горната част тесто. Отрежете с остър нож излишното тесто около отделните части на листната петура. Не забравяйте да оставите тесто за дръжка на листото. Внимапелно с вилица притиснете по периферията на отрязаното листо. С нож, без да пробивате горната част на тестото, нарисувайте жилките на листото. Намажете с кленов сироп, като използвате четка. Охладете пая за 30 минути. Останалото тесто запазете за мини тарти, галети или оформете друг вид листо по същия начин.
1 или 2 зрели, но твърди круши, обелени и (ще ви трябват 7 парченца, от които 3 по-големи, 2 по-малки и 2 най-малки)
1/2 ч.л. канела
1 с.л. кленов сироп
5. Печете пая в средата на фурната за 25-30 минути, докато стане златистокафяв и добре изпечен.
6. Намажете пая отново със сироп по средата на печенето. Ако тестото стане твърде тъмно, покрийте го с парче алуминиево фолио.
7. Поднесете леко топъл. Подходяща гарнитура ще е бита сметана, топка сладолед, карамелен сос или затоплено дулсе де лече.
Харесва ли ви тази рецепта?
Моля, остави коментар в публикацията за да разбера твоето преживяване. Насреща съм за въпросите ти. Поддържай връзка чрез социалните медии: YouTube, Pinterest , Facebook и Instagram
Коментари
Публикуване на коментар