Тарт Татен с праз

 



Днес идвам с една дъждовна рецепта. Този тарт татен с праз ще направи мрачният ден по-уютен и ще ви накара да забравите за сивото навън. И е толкова вкусен начин да използвате изобилието от праз  в сезона.  Освен това е толкова лесен за приготвяне - просто запечете праза до омекване и след това го комбинирайте с маслено бутер тесто, балсамов оцет и горчица за елегантен, но вкусен обяд! Това е рецепта, която ще искате да приготвяте отново и отново, скъпи приятели!

Обичам всичко от семейство Allium - лук, чесън, праз, зелен лук, сибирски лук, див чесън, левурда. Няма сезон, в който някой представител от семейството да не присъства на трапезите тихо, но неотменно или да бъде звездата в менюто. Времето от късната есен до ранна пролет можем да се наслаждаваме на праза. Той е сладък, с деликатен аромат и вкус. Обикновено се използва бялата и светлозелена част до листата. Те също могат да се използват, но се готвят по-дълго време. Обичам да готвя с праз и тук може да погледнете още рецепти с него. Любима супа е френската Картофена супа с праз- вишисоаз. Ще е жалко, ако не сте опитали баницата с праз, гъби и козе сирене или баница с праз и манатарки. Неотменна съставка в зелеви сарми. 

Празът съдържа фибри, витамини и помага за функцията на черния дроб. За мен обаче той е просто страшно вкусен и използвам всеки удобен момент да го включа в някакво ястие. А понякога, готвя нещо само заради праза, както в случая.  Този тарт татен се състои от две части. Първо печем праза, след което отстраняваме горния слой кора, който става малко жилав или пък е препечен. След това подреждаме парчетата печен праз върху дъното на тава за печене ,заливаме със смес от кафява захар, балсамов оцет и горчица, поръсваме с масло, покриваме с бутер тесто и печем. Всичко е много лесно, но отнема малко време, за да се изпече празът бавно, но знаете ги тези рецепти, в които се налага чакане- винаги си струва.


Тарт Татен с праз

Време за приготвяне: 15 минути

Време за готвене: 1 час и 10 минути

Порции: 6

Съставки:

6 средно дебели стръка праз, почистени от зелените листа

3-4 супени лъжици зехтин

2 супени лъжици кафява захар, не я заменяйте

2 супени лъжици балсамов оцет

1 супена лъжица балсамова редукция или меласа от нар

2-3 чаени лъжички дижонска горчица (на вкус)

1/4 чаша настърган пармезан

25 г масло, нарязано на кубчета

сол и черен пипер

1 лист бутер тесто с масло, размразено в хладилник

свежа мащерка за сервиране

люспеста сол


Инструкции:

Преди печене, празът се поставя с разрязаната страна надолу

1. Загрейте фурната до 200 C и покрийте тава за печене с хартия за печене. Намажете основата с 1 супена лъжица олио и след това нарежете праза по дължина по средата. Отворете ги малко и ги изплакнете с вода, за да се уверите, че сте отстранили евентуални замърсявания - особено в горната част, където се разлиства. Поставете парчетата с разрязаната страна надолу. Поръсете с останалото олио и след това печете 30-40 минути (в зависимост от дебелината на праза). Оставете да се охладят за 15 минути, за да са по-лесни за работа.

6 средно дебели стръка праз, почистени от зелените листа

3-4 супени лъжици зехтин

2. Докато се готвят и охлаждат, пригответе соса и тестото. В купа смесете кафявата захар, оцета, балсамовата редукция и горчицата и оставете настрана. Поставете тава с подвижен ръб с диаметър 20 см върху дъното и я поставете върху друга тава, за да събира евентуални капки. Когато празът се охлади достатъчно, за да можете да го хващате, отстранете горния слой на праза (запеченият, който е много тънък, но не е достатъчно мек за ядене) и след това наредете праза по дъното на тавата, като го застъпвате. Прегънете по-дългите парчета. Изсипете сместа със соса, след което добавете настъргания пармезан и маслото.

2 супени лъжици кафява захар, не я заменяйте

2 супени лъжици балсамов оцет

1 супена лъжица балсамова редукция или меласа от нар

2-3 чаени лъжички дижонска горчица (на вкус)

1/4 чаша настърган пармезан

25 г масло, нарязано на кубчета

3.  След това поставете бутер тестото и прегънете ъглите. Ако тестото е все още студено, печете веднага, в противен случай поставете формата в хладилника за 30 минути, така че тестото да е много охладено, за да се издигне в горещата фурна. Печете 25 минути, докато тестото стане златисто. Оставете да почине 5 минути, след което поставете формата върху чиния за сервиране и я обърнете внимателно. Отстранете отвора за рязане и основата на формата, овкусете със сол и черен пипер. Поръсете със свежа мащерка и сервирайте.

1 лист бутер тесто с масло, размразено в хладилник

сол и черен пипер

мащерка

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни