Лимон, джинджифил и мед къкпкейкчета с лимонова глазура
Обичам аромата на лимон и много често приготвям сладкиши, и използвам в салати този толкова свеж плод.Джинджифилът също трайно се е настанил в кухнята ми и го включвам не само,когато готвя индийско, а и в сладкиши,чай и салати. Говоря за пресния джинджифил-има изключително приятна лютивина и нежен лимонов вкус.В сушения,стрит на прах джинджифил-няма и следа от този аромат.Горещо ви препоръчвам да използвате само пресен. Ще последват рецепти с този полезен зеленчук. Джиниджифилът има славата и на афродизиак. Той е богат на етерични масла, които стоплят тялото и помагат лесно да се справите с треската и температурата, а също така изкарва токсините от организма. Ето още малко информация, която ще ви бъде интересна.
Тези къпкейкчета направих за пикник на племенницата ми.Всяко дете трябвало да носи домашно направени неща и аз с радост направих тези .От тази доза направавих 5 дузини мини и около 8 броя нормални къпкейкчета.Покрих ги с лимонова глазура тай като щяха да пътуват и да се носят от дете, но вие можете да се възползвате от оригиналната рецепта на Nicole от Мелбърн, в която е включен друг мой любим продукт-лавандула.Тя е направила маслено-млечен крем, като с млякото е направила инфузия за да извлече аромата на лавандулата.За мен, с оглед на това къде щяха да се носят беше неподходящо това покритие.
Продукти за къпкейкчетата:
* 225 грама меко масло
* 130 грама + 45 грама пудра захар-за белтъците
* 3 супени лъжици мед (в оригиналната рецепта - 2 с.л.)Медът придава онази влажност, която те кара да усещиш как всяка хапка се топи в устата ти.
* кората на 1 голям лимон (или 2 малки лимона)
* 3 супени лъжици пресен настърган джинджифил(в оригиналната рецепта-2 ч. л. смлян джинджифил, но и Никол споменава, че би сложила повече следващия път)
* 5 яйца-разделени
* 200 грама брашно
* 1 ½ чаена лъжичка бакпулвер
* 5-6 супени лъжици захаросани лимонови кори (в оригиналната рецепта няма)
Продукти за лимоновата глазура:
* около 300 грама пудра захар - пресята
* сока на 1/2-1 лимон
* хранителна боя(гел или прах)-по желание
* 2-3 супени лъжици масло
Както виждате,продуктите за глазурата са ориентировъчни, тъй като зависи от вас, колко искате да е плътна глазурата.
По желание може да поръсите със захарни перлички или настъргани лимонови кори, може и със сушени лавандулови цветчета.
Приготвяне:
1. Загрейте фурната до 160C. Сложете хартиените капсулки във формата.
2. Разбийте маслото, 130-те грама захар, меда, лимоновата кора, и джинджифила на средна скорост в продължение на 5-6 минути.
3. Прибавете един по един яйчните жълтъци като разбивате добре след всяко добавяне.
4. Пресейте брашното и бакпулвера и добавете внимателно на части към маслената смес.
5. В друга купа, разбийте белтъците, докато станат твърди. Постепенно се добавят 45-те грама захар и се бие, докато се получат твърди лъскави върхове.
6. Внимателно на няколко пъти добавете разбитите белтъци към тестото, като се стремите да смесите добре, но и тестото да стане по въздушно.Не бъркайте повече от необходимото.
7. С помоща на малка лъжичка или шприц с кръгъл накрайник напълнете капсулите до ¾ от височината им-оставете място за надигане на тестото при печенето.
8. Печете за около 15-20 минути или докато клечка за зъби излезе чиста и къпкейкчетата добият златист цвят.Малките се пекат по- малко време.
9. Оставете във формата за около 5 минути, след това внимателно извадете и поставете върху решетка да се охладят окончателно.
Приготвяне на глазурата:
Поставете захарта и маслото в купа, добавете малко лимонов сок и започнете да бъркате.Добавяйте по малко от лимоновия сок, докато постигнете желаната гъстота.Добавете боята-капка по капка и бъркайте след всяко дабавяне-докато получите желания нюанс.
Намажете охладените кексчета и поръсете с перличките или избраната от вас поръска.
* Съвет: Намажете не повече от 10 броя и поръсете, защото глазурата засъхва и няма да се закрепят поръските.
Тези къпкейкчета са с много богат аромат и вкус.Влажни и сочни - те се топят в устата.Изключително свежи.Опитайте, ще се радвам ако споделите с мен.
Бети, чудесни кексчета си приготвила - взимам си едно за следобедният чай:).Страхотни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасен следобед!
Благодаря ти Аелис,ех,ако можех да те почерпя наистина...
ОтговорИзтриванеАх, каква красота! Бети, перфектни са станали! А снимките ти са великолепни!:-)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Бети,всеки път ме оставяш без думи!То бива красота,бива вкус,ама ти направо ме главозамайваш!
ОтговорИзтриванеРазкошни снимки и уникални кейкчета!
Пожелавам ти розова вечер:)))
Мони,Катеринка-благодаря ви, момичета за топлите отзиви!Не знам дали вечерта ще е розова,но със сигурност ще е смокинова :-)
ОтговорИзтриванеКексы выглядеть вкусно, Bety! Спасибо за использование моих рецептов, я рад, что вам понравилось их! :)
ОтговорИзтриванеДорогая Никол,
ОтговорИзтриванеБыло приятно обнаружить твой блог и сделать этот рецепт.Спасибо!
Страхотно предложение съпроводено с чудесни снимки.
ОтговорИзтриванеИмам една награда за теб - намини когато можеш.
Хубава седмица!
Да, тези кейкчета оставиха без думи и децата от класа на дъщеря ми- племенницата на Бети и еднозначно й заявили, че и те искат само от леля Бети сладкиши /а не от училищната лавка/:-)))
ОтговорИзтриванеЖалко, че не изпратих фотоапарат на детето да направят снимки докато ги хапват на пикника в Бояна...