вторник, 20 септември 2011 г.

Лимон, джинджифил и мед къкпкейкчета с лимонова глазура

 
Обичам аромата на лимон  и много често приготвям сладкиши, и използвам в салати  този толкова свеж плод.Джинджифилът също трайно се е настанил в кухнята ми и го включвам не само,когато готвя индийско, а и в сладкиши,чай и салати. Говоря за пресния джинджифил-има изключително приятна лютивина и нежен лимонов вкус.В сушения,стрит на прах джинджифил-няма и следа от този аромат.Горещо ви препоръчвам да използвате само пресен. Ще последват рецепти с този полезен зеленчук. Джиниджифилът има славата и на афродизиак. Той е богат на етерични масла, които стоплят тялото и помагат лесно да се справите с треската и температурата, а също така изкарва токсините от организма. Ето още малко информация, която ще ви  бъде интересна.  


Тези къпкейкчета направих за пикник на племенницата ми.Всяко дете трябвало да носи домашно направени неща и аз с радост направих тези .От тази доза направавих 5 дузини мини и около 8 броя нормални къпкейкчета.Покрих ги с лимонова глазура тай като щяха да пътуват и да се носят от дете, но вие можете да се възползвате от оригиналната рецепта на
от Мелбърн,  в която е включен друг мой любим продукт-лавандула.Тя е направила маслено-млечен крем, като с млякото е направила инфузия за да извлече аромата на лавандулата.За мен, с оглед на това къде щяха да се носят беше неподходящо това покритие.


Продукти за къпкейкчетата:

* 225 грама меко масло 
* 130 грама + 45 грама пудра захар-за белтъците
3 супени лъжици мед (в оригиналната рецепта - 2 с.л.)Медът придава онази влажност, която те кара да усещиш как всяка хапка се топи в устата ти. 
* кората на 1 голям лимон (или 2 малки лимона) 
 * 3 супени лъжици пресен настърган джинджифил(в оригиналната рецепта-2 ч. л. смлян джинджифил, но и Никол споменава, че би сложила повече следващия път)
* 5 яйца-разделени
200 грама брашно 
* 1 ½ чаена лъжичка бакпулвер
* 5-6 супени лъжици захаросани лимонови кори  (в оригиналната рецепта няма)

Продукти за лимоновата глазура:


* около 300 грама  пудра захар - пресята
* сока на 1/2-1 лимон
хранителна боя(гел или прах)-по желание 

* 2-3 супени лъжици масло


Както виждате,продуктите за глазурата са ориентировъчни, тъй като зависи от вас, колко искате да е плътна глазурата.

По желание може да поръсите със захарни перлички или настъргани лимонови кори, може и със сушени лавандулови цветчета.
 
Приготвяне:


1. Загрейте фурната до 160C. Сложете хартиените капсулки във формата. 
2. Разбийте  маслото, 130-те грама захар, меда, лимоновата кора, и джинджифила на средна скорост в продължение на 5-6 минути. 
3. Прибавете един по един яйчните жълтъци като разбивате добре след всяко добавяне.
4. Пресейте брашното и бакпулвера и добавете внимателно на части към маслената смес.
5. В друга купа, разбийте белтъците, докато станат твърди. Постепенно се добавят 45-те грама захар и се бие, докато се получат твърди лъскави върхове.
 6. Внимателно на няколко пъти добавете разбитите белтъци към тестото, като се стремите да смесите добре, но и тестото да стане по въздушно.Не бъркайте повече от необходимото.
 7. С помоща на малка лъжичка или шприц с кръгъл накрайник напълнете капсулите  до ¾ от височината им-оставете място за надигане на тестото при печенето.
 8. Печете за около 15-20 минути или докато клечка за зъби излезе чиста и къпкейкчетата добият   златист цвят.Малките се пекат по- малко време.
 9. Оставете във формата   за около 5 минути, след това внимателно извадете и поставете върху решетка да се охладят окончателно.


Приготвяне на глазурата:

  
Поставете захарта и маслото в купа, добавете малко лимонов сок и започнете да бъркате.Добавяйте по малко от лимоновия сок, докато постигнете желаната гъстота.Добавете боята-капка по капка и бъркайте след всяко дабавяне-докато получите желания нюанс.

Намажете охладените кексчета и поръсете с перличките или избраната от вас поръска.


* Съвет: Намажете не повече от 10 броя и поръсете, защото глазурата засъхва и няма да се закрепят поръските.


Тези къпкейкчета са с много богат аромат и вкус.Влажни и сочни - те се топят в устата.Изключително свежи.Опитайте, ще се радвам ако споделите с мен.




9 коментара:

  1. Бети, чудесни кексчета си приготвила - взимам си едно за следобедният чай:).Страхотни снимки!
    Поздрави и прекрасен следобед!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Аелис,ех,ако можех да те почерпя наистина...

    ОтговорИзтриване
  3. Ах, каква красота! Бети, перфектни са станали! А снимките ти са великолепни!:-)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Бети,всеки път ме оставяш без думи!То бива красота,бива вкус,ама ти направо ме главозамайваш!
    Разкошни снимки и уникални кейкчета!
    Пожелавам ти розова вечер:)))

    ОтговорИзтриване
  5. Мони,Катеринка-благодаря ви, момичета за топлите отзиви!Не знам дали вечерта ще е розова,но със сигурност ще е смокинова :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Кексы выглядеть вкусно, Bety! Спасибо за использование моих рецептов, я рад, что вам понравилось их! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Дорогая Никол,
    Было приятно обнаружить твой блог и сделать этот рецепт.Спасибо!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотно предложение съпроводено с чудесни снимки.
    Имам една награда за теб - намини когато можеш.
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Да, тези кейкчета оставиха без думи и децата от класа на дъщеря ми- племенницата на Бети и еднозначно й заявили, че и те искат само от леля Бети сладкиши /а не от училищната лавка/:-)))

    Жалко, че не изпратих фотоапарат на детето да направят снимки докато ги хапват на пикника в Бояна...

    ОтговорИзтриване