Хрупкави цветове от тиквички, пълнени с три сирена и копър - Crispy Zucchini Flowers Stuffed with Three Cheeses and Dill


Днес - едно деликатесно ястие от градините на лятото....




Доскоро мислех, че готвенето на цветове от тиквички е доста популярно- във всичките му разновидности -пълненене, паниране, пържене, печене и т.н. . Не само сред хора, които обичат да готвят. В разговори с продавачи на тиквички, на, които съм  поръчвала да ми донесат цветове, дори възрастни баби, (аз от моята знам за тях, както знаете имам една баба -съкровище), колеги и познати и по-точно от учудването им при споменаването за готвене на цветовете разбрах, че не е толкова известно. Затова реших да споделя може би най-популярния начин за приготвянето им. Обикновено се пълнят, панират и пържат. Тъй като цветовете имат лек вкус на тиквички, може изберете за плънка вашата любима за тиквички, като имате предвид, че температурната обработка, макар и на висока температура е около 2-3 минути . Плънката е според ваш избор, панировката също. Предполагам, че всички искаме панирания продукт да бъде хрупкав. По-долу съм споделила някои правила, които ще ви помогнат да постигнете желаната хрупкавост и които при мен работят винаги.
Продуктите за днешната рецепта са по-скоро идейни, според вашия вкус и наличности - на цветове и за пълнежа. Обикновено от плънката остава - зависи от големината на цветовете и от това колко ги пълните. От  сместа за паниране също остава - това е нормално. Накрая останалите продукти се смесват и се изпържва или изпича нещо като омлет или фритата (може да добавите още яйце) , или безглутенова питка, която може да приготвите на другия ден.  Ако все пак плънката не е достатъчна, може да панирате цветовете и без нея или пък да панирате други листа, например от цвекло или кейл, коприва, кръгчета лук - каквото ви се намира. Ето какво сложих аз в моята плънка:

Продукти за плънка:

* равни количества  домашно саламурено сирене, кашкавал, моцарела - всички настъргани, намачкани или нарязани на възможни най-дребни парченца. Може да използвате козе сирене, извара, пармезан или рикота, прясно сирене, отлежал чедър...
* черен пипер - прясно смлян
* връзка копър
* няколко стръка чивас - по желание
* скилидка чесън - пресована
* 1 яйце
* сол, ако използвате само безсолни сирена

за паниране:

* 3-4 лъжици оризово брашно
* 1 ч.л. брашно/нишесте от тапиока - може и царевично или без него
* студена вода
* щипка сол
* 1/2 ч.л. смлян бял пипер

Относно брашната - каквито и да решите да използвате, за да имате максимално хрупкава и лека коричка, сложете някакво безглутеново брашно или смес от такива. Безглутеновите смеси обикновено съдържат оризово брашно. Брашното от тапиока - винаги е много фино смляно и в някои магазини се предлага като нишесте, в други като брашно, не намирам разлика - и двете са с консистенция на фина пудра, като царевичното нишесте. Защо да е безглутеново брашното- защото сместа става лека и хрупкава, а не - тежка и плътна, дължаща се на глутена в пшеничното брашно.

Необходимо е още и олио за пържене - аз пържих в слънчогледово. То трябва да е достатъчно  и цветовете да са доста над дъното. Нямам фритюрник, защото пържа 2-3 пъти в годината. Тази година ми е за втори път - направих отново тази рецепта, но използвах безглутеново брашно и резултата беше по-добър, жалко, че не снимах.
Пърженето става бързо, аз избрах малка тенджера с диаметър 18 см и дълбочина 9 см. Напълних олио до 5 см. С други думи осигурих достатъчно олио за една маслена баня. Загрях олиото, когато бях готова с всички цветове и панировката.

Важно условие за добрия хрупкав резултат е да пържите по малко цветове, да има достатъчно място, така че да можете да обърнете при необходимост, да не се слепват едни за други и олиото да ги обгръща свободно.

Отцеждането става върху кухненска хартия, поставена върху решетка, без да се слагат един върху друг цветовете. При необходимост сменяйте хартията, ще видите обаче, че тази панировка не събира толкова мазнина, колкото   с пшенично брашно и цветовете остават хрупкави, дори и студени.


И последното най-важно за днешната рецепта е да си осигурите цветове от тиквички. Свежи- това е ключово. Цъфнали същия ден. Използват се мъжките цветове. Най-добре е да се наберат рано сутрин, когато е хладно. Берете само пресни цветове, такива, които ще разцъфнат (5,00-6,00 часа или са цъфнали 7,00-11,00 часа този ден ) Те са твърди и здрави. Тези които са от предния ден вече са по-трудни за пълнене, нежните им листа вече са меки, на места са се затворили  и  са трудни за разгръщане и пълнене.  Ако не можете да приготвите веднага, сложете в торбичка, без да се притискат или затваряща се кутия и приберете в хладилника. Преди да използвате изтръскайте от насекоми, измийте, изтръскайте отново и подсушете върху кухненска хартия. Всички тези дейност се правят много внимателно, за да съхраним твърдостта на цветните листа. Ако сте събрали и женски цветове, отрежете плодника с остра ножица.

Докато цветчетата съхнат, след измиването, пригответе плънката. Настържете, нарежете или намачкайте сирената според вида им. Смесете ги в купа с нарязания копър, черен пипер, пасирания чесън, чивас, добавете яйце и обединете с разбъркване  в гъста смес, която не тече. Да прилича на смес за кюфтета. Според това колко е фина сместа може да използвате шприц/торбичка с отрязан връх в долната част или малка лъжичка за пълненето на цветовете. Със сигурност пълненето с лъжичка отнема повече време и ако искате да използвате шприц, може да пасирате сместа.



Внимателно напълвате всеки цвят до там, където листата се разклоняват. Снимката долу. 




Съберете върховете и завийте, както съм показала.



Напълвате всички цветове по този начин, приготвяте сместа за паниране. Трябва да получите смес с гъстотата на палачинково тесто. Тъй като няма глутен ще се наложи често да го разбърквате. Пригответе хартията за отцеждане . В този момент загрявате олиото.



Потапяте всеки цвят от двете страни в панировката и пускате внимателно в олиото. Както казах моята тенджера беше малка и пържих по 3 цвята едновременно. Когато слагах третия цвят, обръщах първия. Необходимо е да има достатъчно място за обръщане и пърженето на всеки цвят. Пърженето е наистина кратко за около 1-2 минути. 



 Изваждаме без да пробождаме цвета и поставяме върху  домакинска хартия. Държим цветовете на разстояние един от друг. Не поставяме един върху друг. Това се прави отново с едничката цел - хрупкавост.


Когато цветовете станат повече на хартията и няма повече място прехвърлете първите в чиния за сервиране. Ако са още топли не ги трупайте един върху друг. На снимката долу моите са вече охладени, запазени хрупкави и снимани точно преди сервиране.


Идеално хрупкава хапчица.




 Откъде да намерим цветове от тиквички? По-лесно е да намерите градина с тиквички, отколкото магазин, в който се продават. А ако все пак намерите в магазин(виждала съм), като видите цената ще предпочетете да потърсите градина :). Пригответе си  това лятно  удоволствие. Видяхте, че никак не е сложно.



Коментари

  1. О, Бети, това е много вкусно, а същевременно и красиво. Истинско удоволствие, поднесено по твоят неповторим начин. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, за слънчевия коментар, Кате! Наистина е вкусно! Прегръдки!

      Изтриване
  2. Wow! I never thought of stuffing them and making them like this. I usually just have them in quesadillas. They're so yummy :) Thanks for sharing this recipe!

    xo Azu

    www.raven-locks.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you, dear Azu! I am very glad of your comments! Try it - you'll like it!

      Изтриване
  3. Stuffed flowers... my fave summer delight!!!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ОтговорИзтриване
  4. Разкош! Никога не съм опитвала, Бети. Все не мога да си намеря цветове, а и нямам познати с градина, чиято да "опоскам". Страхотно изглеждат! Мммм ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е основния проблем липсата на градина и това, че са капризни за транспортиране . Вкусно и ефектно лятно изкушение са....Благодаря ти, Йоли!

      Изтриване
  5. Много вкусно,с прекрасна плънка и щом ти си го правила,Бети, е и много красиво.От години им се каня на тези цветове.Вече се сдобих с градина!!!
    Но не знаех за мъжките и женските цветове.Каква е разликата? Извинявай за глупавия въпрос!! И освен цветове от тиквички,могат ли да се ползват и цветове от тиква?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нати, благодаря, радвам се, че ти харесва! О, знам за твоята градина :) Могат да се използват и цветове на тикви.Тиквата е еднодомно растение - т.е. има мъжки и женски цветове на едно и също растение, а не като черниците и кивито например, които са двудомни. Мъжките цветове обикновено са разположени по цялото протежение на стъблото, а женските по към основата. Съществената разлика е, че мъжките са на дълги тънки дръжки, а женските са на по-къси и по-дебели дръжки. След опрашването на пчелите тикви и тиквички, т.е. плод се образува само от женските цветове. Мъжките просто увяхват. И преди да увяхнат, ние можем да се възползваме от тях, като оставим все пак някой друг цвят на пчелите за да опрашат женските цветове :)

      Изтриване
  6. It looks very delicious and very special! I'd love to taste it))

    ОтговорИзтриване
  7. Бети,
    панираните цветове от тиквички са голям деликатес в много страни.Но цветовете са много вкусни и напълно сурови.Правя с тях редовно салати, чудни са.А по селата има много саморасли тиквички и тикви от изхвърлени от хората семена.Миналото лято събрах именно от такива растения цветове.Чудни са твоите панирани цветове със сирена.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, точно деликатес, но и съвсем лесни за приготвяне. И аз използвам суровите цветове, но за това по-нататък :)
      Благодаря, Ели! :)

      Изтриване
  8. Точно като за мен е това...изглежда чудесно, а в комбинацията със сирена ще бъде невероятна вкусотия! Усмихнато лято, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Люси! И на теб усмивки и летни приключения!

      Изтриване
  9. Браво Бети! Изнесла си истински кулинарен урок! Красота. Взимам си 3-4 за мезе :)

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни