Суров прасковен чийзкейк с малиново-къпинов "локум" - Raw Peach Cheesecake with Raspberry-Blackberry "Turkish delight"





Направих тази вкусна лятна торта  за моята обична леля. Щастие е да имаш до себе си такъв прекрасен човек като нея! С голямо сърце, пълно с обич, грижа, всеотдайност. Красива жена, с красива душа! Исках да и подаря една изненада, една усмивка, миг радост, да допринеса за специалния и ден.

Обичам да експериментирам в кухнята, да пробвам различни хрумвания, да търся по-здравословна алтернатива на познати и вкусни храни, сладкиши, които в оригиналния си вид имат недотам полезни съставки. Знам, знам, че под здравословно всеки човек разбира различни неща. Старая се да използвам тази дума пестеливо, защото знам, че зад нея за всеки човек се крие различен списък с продукти, когато става въпрос за храна, а храната е първия фактор за здраве. Това звучи много сухо, а аз обичам да приготвям вкусна храна, защото обичам да ям вкусна храна! Да създаваш храна с удоволствие и да изпитваш удоволствие от храненето  е също важно за здравето. Темата е дълга и мисля да премина към кратката и лесна рецепта за тази торта-чийзкейк, която приготвих изцяло със сурови продукти. Има прекрасен летен вкус на узрели праскови, не е много сладка. Вътре сложих малки полусфери  суров "локум". Представлява плодова смес с текстура , по-скоро усещане за локум. Ето и рецептата:

Продукти:

основа:

* 50 г сурови бадеми
* 50 г конопени семена
* 20 г кайсиеви ядки или бадеми
* 4 фурми

крем:

* 300 г кашу, накиснато за 6-8 часа
* сок от 1 лайм
* щипка сол- морска, келтска, хималайска- каквато използвате
* 1 с.л. суров сироп от агаве или мед, ако консумирате, може и да се пропусне или да се замени на вкус с алтернативен подсладител
* 250 г праскови или нектарини, обелени- за по-фина текстура
* 1/4 ч.л куркума на прах
* 1/4 ч.л. прах от цвекло
* 110 г стопено кокосово масло

суров "локум":

* малини, къпини, боровинки - общо 1 чаша ( 250 мл)
* 3 с.л. сок от лайм или лимон
* 2 ч.л. пектин
* 10 фурми
* 1 с.л. псилиум

украса:

* къпини, боровинки
* топчета, приготвени от сместа за основата, оваляни в мака
*  конопени семена
* ядливи цветя 
* цветчета  лавандула                   

Начин на приготвяне:

1. Първо направих "локума" за да има време да се получи. Пасирах всички съставки гладко, много гладко. Оставих около 1/2 час за да проверя достатъчно ли ще се сгъсти и как ще изглежда на стайна температура. В случай, че не беше с необходимата според мен гъстота/текстура щях да добавя още пектин и/или хуск(псилиум) - и двете съставки имат хигроскопични свойства и сгъстяват, така да се каже, течни съставки. Обичам ги и заради добрите фибри, които внасят в храната. И двата продукта са достъпни за нашия пазар.
След като се уверих, че локумът има текстурата, която исках- доста гъсто пюре, което не пада от лъжицата (пълна лъжица, обърната обратно), прилича на много гъст мармалад, разсипах в силиконови полусфери и поставих във фризера.

2. Докато изчаквам локумът, т.е. пектинът и псилиумът да сгъстят плодовете, направих основата. Поставих ядките и конопените семена в нутрибулет или друг блендер, смлях до фини частици, без да превръщам в тахан. Поставих сместа в купа и добавих почистените, нарязани фурми. С пръсти обединих съставките. Застлах дъното на форма с подвижен борд с хартия. Поставих от вътрешната страна около ринга ацетатно фолио за лесно и гладко отделяне на тортата . Отделих около 2 с.л. от сместа за приготвяне на топчета за декорация- което не е задължително. Притиснах с пръсти тестото към основата. Поставих в хладилника.

3. Накрая приготвих крема.
 В блендера/нутрибулета поставих всички съставки без кокосовото масло, куркумата и прахът от червено цвекло. Блендирах до много, много гладка смес. Куркумата и прахът от червено цвекло не са задължителни. Тъй като цвета на крема ми се стори блед, а аз исках апетитен прасковен цвят, реших да подсиля избледнелия от кашуто нюанс с тези естествени оцветители. Винаги имам подръка такива "боички" Знам, че куркума почти всеки има у дома, но прах от цвекло може да се вземе от специализиран био магазин, може вместо него да използвате малини, или сок от цвекло, в малки количества, за да не повлияе на стягането на тортата. Именно затова използвам тези естествени прахообразни оцветители. Инак сигурно ще трябва да се добави още кашу или кокосово масло или да се прибегне до друг сгъстител. След като постигнах желания цвят добавих кокосовото масло и отново блендирах/пасирах до съвършено гладка, кремообразна  смес.

4. Сглобяване на тортата.
Върху охладената основа на тортата поставих замразените полусфери локум, разпределих креместия слой, загладих и прибрах в хладилника до пълното стягане. При докосване пръстът ви не бива потъва или полепва в крема. За по-бързо стягане може да използвате и фризера. Тортата може да бъде замразена за по-продължително време. Веднага след като замръзне, опаковайте добре и съхранявайте до няколко седмици. Разопаковайте и размразете в хладилник за 2-3 часа. Това може да направите и с парченца торта, ако случайно ви остане или нарочно решите да запазите за по- късно или за някого.


5. Украсяване.                               
   Преди да поднесете тортата украсете според  фантазията си плодовете, семената и цветята.

Ще се радвам, ако рецептата ви хареса и я приготвите да споделите с мен впечатления.Обичам да виждам вашата интерпретация. Покажете ми във фейсбук, като ме тагнете  и/или в  Instagram с @vkusnosbety
Последвайте и харесайте страничката ми във Фейсбук - Вкусно с Бети
За повече истории и снимки ме последвайте в Instagram




Коментари

  1. YUMMY!
    HAPPY WEEKEND
    xoxo
    https://stylishpatterns.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  2. Бети,
    много оригинална сурова торта приличаща по - скоро на сладоледена торта, защото се замразява.Не съм ползвала пектин или хуск за торти до сега, нито за сгъстяване на кремове.Но и двете съставки ги имам.Но за оцветяване използвам сок от цвекло или пасирано много фино цвекло.Сигурно и така ще се получи желаният цвят.За украсата както винаги нямам думи !Да е жив и здрав притежателя на тортата, много да те радва дълги години !
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, замразяването, не е задължително.Използвам фризера за по-бързо стягане. Може и в хладилник.Тортата е достатъчно стабилна при 20 градуса или дори 25.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни