Шоколад и касис - сурова торта - Black Currant, and Chocolate Raw Cake




     Шоколад и касис, нежно обгърнати в лавандулов воал. Вкусна и ароматна торта, направена от сурови продукти. Приготвянето е много бързо - отнема около 30-тина минути. Разбира се при условие, че започнете да засичате времето след като сте приготвили всички продукти от шкафове и хладилници : ) . Опитах се подробно да обясня приготвянето. Добавила съм коментари, какво и как бих променила. Тъй като често ми пишете и питате за някои продукти откъде съм ги взела, съм поставила линкове  към местата, откъдето съм купила аз. Тортата като цяло не е сладка, за да я пригодите към своя вкус тествайте сладостта. В тази торта не съм използвала кашу, въпреки че с него се получават прекрасни кремообразни и вкусни кремове.  Реших за разнообразие да приготвя мек и сочен крем от кокосови стърготини. Другият крем е шоколадов - адаптирах този, като значително намалих сладостта. Основата е изцяло от бадемови ядки.

Единственият продукт, който не знам как е произведен и доколко е суров е екстрактът от стевия. Използвах я защото хората, които ще хапват тортата ограничават захарите.

Продукти:

за основа

* 300 г сурови бадеми, накиснати за една нощ, обелени
* 1 с.л.  суров сироп от агаве
* 1 ч.л. матча
* 1 с.л. лиофилизиран ечемик  на прах

за шоколадов крем

* 1 голямо авокадо - почистено - 130 г
* 1 малък банан - почистен 100 г
* 20 г суров сироп от агаве
* 15 г сурово какао на прах
* 1/4 ч.л. бурбонска ванилия на прах
* 60 г сурово кокосово масло - стопено

за кокосово боровинков крем 

* 110 г кокосови стърготини
* 60 г семена чиа
* 10 г хуск / псилиум/индийски жиловлек на прах  
* 20 г суров сироп от агаве
* 1 ч.л. стрити цветчета сушена лавандула
* 10-15 капки стевия
* 520 мл растително мляко ( използвах домашно бадемово)
* 25 г сурово кокосово масло - стопено
* 12 г сини боровинки на прах - от тук или от тук

за суров конфитюр от касис

* 350 г черен касис - суров или замразен
* 20 г суров сироп от агаве
* 2 с.л. лимонов сок
* 1 с.л. пектин
* около 3-4 с.л. вода

Освен това е добре да имате:

форма за торта с подвижно дъно с диаметър 16 см
хартия за печене - за дъното на формата с цел по-лесно изваждане от формата
ацетатни ленти за гладък борд при изваждане на тортата
пасатор
блендер




Начин на приготвяне:

1. Поставете хартия на дъното на формата. Покрийте стените с ацетатното фолио. Не е задължително, но това ще ви гарантира съвършено гладки бордове на тортата, когато я извадите от формата. Добре е да имате такава лента подръка, в случай, че правите по-висока торта, отколкото е формата ви
За приготвянето на основата на тортата се смилат в блендера бадемите, добавят се останалите съставки. Няколко пъти се налага да се сваля от стените на блендера сместа за по гладко и равномерно смесване. Ако се налага прехвърлете сместа в купа и размесете с ръка. Аз прехвърлих сместа в купа и включих за малко пасатора за да смеля част от "тестото+ по фино за по-добра спойка. Омесих равномерно. Целта е да се усещат по-едри парченца. Не исках и не е необходимо сместа да заприличва на марципанена паста. Ако не разполагате с агаве може да замените с кленов сироп или сироп от фурми или с меки фурми. Подсладете на вкус, но имайте предвид, че матчата придава зелен, леко тревист вкус, който не върви да е много сладък.
Поставете сместа на дъното на подготвената форма и добре притиснете. Загладете. Сложете формата в хладилника. Това ще спомогне за бързото охлаждане на следващия слой, когато го направите.

    * 300 г сурови бадеми, накиснати за една нощ, обелени
    * 1 с.л.  суров сироп от агаве
    * 1 ч.л. матча
    * 1 с.л. лиофилизиран ечемик  на прах

 2. Пригответе шоколадовия крем. Поставете всички съставки, без кокосовото масло в дълбок съд и пасирайте до гладка смес. Добавете разтопеното масло и отново блендирайте. Внимателно разпределете върху основата, загладете и върнете във фризера или хладилника.

     * 1 голямо авокадо - почистено - 130 г
     * 1 малък банан - почистен 100 г
     * 20 г суров сироп от агаве
     * 15 г сурово какао на прах
     * 1/4 ч.л. бурбонска ванилия на прах
     * 60 г сурово кокосово масло - стопено

3. За да приготвите кокосово боровинковия крем поставете в голяма купа кокосовите стърготини, чиата, хуска, сушените цветчета, боровинките на прах и разбъркайте добре. В друг съд смесете растителното мляко, подсладителите и ги добавете към сухата смес. Разбъркайте добре до равномерна смес и оставете за около 20 минути. Накрая добавете стопеното кокосово масло, отново разбъркайте добре. Разпределете върху стегнатия шоколадод слой и изравнете. Приберете във фризера, докато приготвяте суровия конфитюр.

    * 110 г кокосови стърготини
    * 60 г семена чиа
    * 10 г хуск / псилиум/индийски жиловлек на прах  
    * 20 г суров сироп от агаве
    * 1 ч.л. стрити цветчета сушена лавандула
    * 10-15 капки стевия
    * 520 мл растително мляко ( използвах домашно бадемово)
    * 25 г сурово кокосово масло - стопено
    * 12 г сини боровинки на прах - от тук или от тук

Преди да премина  към последната стъпка от приготвянето на тортата, мисля, че тук е момента да кажа, че следващия път бих намалила количеството наполовина на този слой. Като коментар бих добавила, че може да бъде по-сладък и бих добавила още сироп от агаве или кленов, но се съобразих с желанията у дома.


4. За приготвянето на суровия конфитюр от касис поставете в подходящ съд пектина, лимоновия сок, сиропа от агаве или кленов сироп, водата. Разбъркайте добре. Добавете няколко лъжици касис ( около 1/3 от цялото количество) и пасирайте гладко. Целта е пектинът да се разпредели равномерно в плодовете. Размачкайте останалия касис, като оставите и цели зърна. Добавете към тях пектиновата смес и отново разбъркайте добре. Разпределете конфитюра върху тортата и отново приберете тортата в хладилника за няколко часа най-добре.

   * 350 г черен касис - суров или замразен
   * 20 г суров сироп от агаве
   * 2 с.л. лимонов сок
   * 1 с.л. пектин
   * около 3-4 с.л. вода

5. Украсете по желание с цветчета лавандула.





Съхранявайте тортата в хладилник за не повече от 3-4 дни.

Ще се радвам, ако решите да опитате тази торта и споделите впечатленията си.

Коментари

  1. Ах, Бети, каква красотийка си направила! Сигурна съм, че е божествено вкусна (и особено в съчетания с Photograph-а на заден фон :) ).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че и ти си ценител, на това вино, Ели! Някой ден може да споделим бутилка :)

      Изтриване
    2. Бети, усещам, че сме на една вълна :))

      Изтриване
  2. Бети,
    страхотна сурова торта, изглежда толкова нежна и ефирна.Чудесно предложение, имам повод да я направя.Дано се престраша да опитам.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми се вижда непознато и сложно, но чинийката с парченцето ако ми попадне, май няма да се чудя!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни