Шоколад и касис - сурова торта - Black Currant, and Chocolate Raw Cake
Единственият продукт, който не знам как е произведен и доколко е суров е екстрактът от стевия. Използвах я защото хората, които ще хапват тортата ограничават захарите.
Продукти:
за основа
* 300 г сурови бадеми, накиснати за една нощ, обелени
* 1 с.л. суров сироп от агаве
* 1 ч.л. матча
* 1 с.л. лиофилизиран ечемик на прах
за шоколадов крем
* 1 голямо авокадо - почистено - 130 г
* 1 малък банан - почистен 100 г
* 20 г суров сироп от агаве
* 15 г сурово какао на прах
* 1/4 ч.л. бурбонска ванилия на прах
* 60 г сурово кокосово масло - стопено
за кокосово боровинков крем
* 110 г кокосови стърготини
* 60 г семена чиа
* 10 г хуск / псилиум/индийски жиловлек на прах
* 20 г суров сироп от агаве
* 1 ч.л. стрити цветчета сушена лавандула
* 10-15 капки стевия
* 520 мл растително мляко ( използвах домашно бадемово)
* 25 г сурово кокосово масло - стопено
* 12 г сини боровинки на прах - от тук или от тук
за суров конфитюр от касис
* 350 г черен касис - суров или замразен
* 20 г суров сироп от агаве
* 2 с.л. лимонов сок
* 1 с.л. пектин
* около 3-4 с.л. вода
Освен това е добре да имате:
форма за торта с подвижно дъно с диаметър 16 см
хартия за печене - за дъното на формата с цел по-лесно изваждане от формата
ацетатни ленти за гладък борд при изваждане на тортата
пасатор
блендер
Начин на приготвяне:
1. Поставете хартия на дъното на формата. Покрийте стените с ацетатното фолио. Не е задължително, но това ще ви гарантира съвършено гладки бордове на тортата, когато я извадите от формата. Добре е да имате такава лента подръка, в случай, че правите по-висока торта, отколкото е формата ви
За приготвянето на основата на тортата се смилат в блендера бадемите, добавят се останалите съставки. Няколко пъти се налага да се сваля от стените на блендера сместа за по гладко и равномерно смесване. Ако се налага прехвърлете сместа в купа и размесете с ръка. Аз прехвърлих сместа в купа и включих за малко пасатора за да смеля част от "тестото+ по фино за по-добра спойка. Омесих равномерно. Целта е да се усещат по-едри парченца. Не исках и не е необходимо сместа да заприличва на марципанена паста. Ако не разполагате с агаве може да замените с кленов сироп или сироп от фурми или с меки фурми. Подсладете на вкус, но имайте предвид, че матчата придава зелен, леко тревист вкус, който не върви да е много сладък.
Поставете сместа на дъното на подготвената форма и добре притиснете. Загладете. Сложете формата в хладилника. Това ще спомогне за бързото охлаждане на следващия слой, когато го направите.
* 300 г сурови бадеми, накиснати за една нощ, обелени
* 1 с.л. суров сироп от агаве
* 1 ч.л. матча
* 1 с.л. лиофилизиран ечемик на прах
2. Пригответе шоколадовия крем. Поставете всички съставки, без кокосовото масло в дълбок съд и пасирайте до гладка смес. Добавете разтопеното масло и отново блендирайте. Внимателно разпределете върху основата, загладете и върнете във фризера или хладилника.
* 1 голямо авокадо - почистено - 130 г
* 1 малък банан - почистен 100 г
* 20 г суров сироп от агаве
* 15 г сурово какао на прах
* 1/4 ч.л. бурбонска ванилия на прах
* 60 г сурово кокосово масло - стопено
3. За да приготвите кокосово боровинковия крем поставете в голяма купа кокосовите стърготини, чиата, хуска, сушените цветчета, боровинките на прах и разбъркайте добре. В друг съд смесете растителното мляко, подсладителите и ги добавете към сухата смес. Разбъркайте добре до равномерна смес и оставете за около 20 минути. Накрая добавете стопеното кокосово масло, отново разбъркайте добре. Разпределете върху стегнатия шоколадод слой и изравнете. Приберете във фризера, докато приготвяте суровия конфитюр.
* 110 г кокосови стърготини
* 60 г семена чиа
* 10 г хуск / псилиум/индийски жиловлек на прах
* 20 г суров сироп от агаве
* 1 ч.л. стрити цветчета сушена лавандула
* 10-15 капки стевия
* 520 мл растително мляко ( използвах домашно бадемово)
* 25 г сурово кокосово масло - стопено
* 12 г сини боровинки на прах - от тук или от тук
Преди да премина към последната стъпка от приготвянето на тортата, мисля, че тук е момента да кажа, че следващия път бих намалила количеството наполовина на този слой. Като коментар бих добавила, че може да бъде по-сладък и бих добавила още сироп от агаве или кленов, но се съобразих с желанията у дома.
4. За приготвянето на суровия конфитюр от касис поставете в подходящ съд пектина, лимоновия сок, сиропа от агаве или кленов сироп, водата. Разбъркайте добре. Добавете няколко лъжици касис ( около 1/3 от цялото количество) и пасирайте гладко. Целта е пектинът да се разпредели равномерно в плодовете. Размачкайте останалия касис, като оставите и цели зърна. Добавете към тях пектиновата смес и отново разбъркайте добре. Разпределете конфитюра върху тортата и отново приберете тортата в хладилника за няколко часа най-добре.
* 350 г черен касис - суров или замразен
* 20 г суров сироп от агаве
* 2 с.л. лимонов сок
* 1 с.л. пектин
* около 3-4 с.л. вода
5. Украсете по желание с цветчета лавандула.
Съхранявайте тортата в хладилник за не повече от 3-4 дни.
Ще се радвам, ако решите да опитате тази торта и споделите впечатленията си.
Ах, Бети, каква красотийка си направила! Сигурна съм, че е божествено вкусна (и особено в съчетания с Photograph-а на заден фон :) ).
ОтговорИзтриванеРадвам се, че и ти си ценител, на това вино, Ели! Някой ден може да споделим бутилка :)
ИзтриванеБети, усещам, че сме на една вълна :))
ИзтриванеБети,
ОтговорИзтриванестрахотна сурова торта, изглежда толкова нежна и ефирна.Чудесно предложение, имам повод да я направя.Дано се престраша да опитам.
Поздрави и лека и спорна нова седмица !
Много ми се вижда непознато и сложно, но чинийката с парченцето ако ми попадне, май няма да се чудя!
ОтговорИзтриване