Пълнозърнести бисквити с лимец и меласа - Einkorn whole grain cookies with molasses



Имах удоволствието да приготвя тези бисквитки за рождения ден на две годишното внуче на една много щастлива баба. 
Освен бисквитите с мечета за неговите гостенчета направих и две специални за малкия рожденик с любимите му играчки.



Продукти:

* 400 г пълнозърнесто брашно от лимец
* 2 с.л. какао
* 120 грама кокосова пудра захар***
* 60 г меласа
* 100 гр гхи,  на стайна температура
* 2 яйца
* 1 ч.л сода бикарбонат
* 1/4 ч.л сол
* подправки 
* 2 ч.л. цейлонска канела 
* 1 ч.л. смлян карамфил
* 1/4 ч.л. смлян кардамом
* 1/2 ч.л. джинджифил на прах
* 1/2 ч.л. смлян анасон на прах

*** Кокосова пудра захар си направих сама. Захарта се предлага на кристали, които аз смлях на фина пудра с Нутрибулет.

Приготвяне:


1. В  голяма купа, пресейте няколко пъти, пудрата захар, брашното, солта, содата и подправките. Върнете в сместа отделените едри частици от пълнозърнестото брашно. Целта на пресяването е идеалното смесване на продуктите.

2. Оформете кладенче и добавете  маслото, меласата и яйцата.Започнете за бъркате с вилица или дървена лъжица, продължете с ръка, която сте топнали в малко брашно и оформете на топка.Това става бързо и без добавяне на допълнително количество брашно.
Увийте тестото в свежо фолио и оставете през нощта на хладно. Аз обикновено пека на следващата нощ . Не е проблем да остане и още една.

3. Около час преди да започнете да печете го извадете на стайна температура.

4.Загрейте фурната до 180-190 C.

5.Застелете тавите с хартия. Поставете хартия на плота, с торбичка, пълна с брашно леко посипете брашно-това ще помогне на отделянето на бисквитките. Откъснете парче от тестото  и с помоща на друг лист хартия или свежо фолио, разточете тънко около 3-5 мм. Може да поръсите леко с брашнената торбичка. Нарежете желаните форми.
Печете около 5-7 минути, в зависимост от размера на бисквитките.Ако са по малки-  проверете след 4-5 минути.За по-големи -6-8 минути.

6.Извадете от фурната, оставете да изстинат, да ги чувствате топли, и тогава ги пренесете от тавата на решетка, където  напълно да изстинат. Горещите бисквити са още меки и могат да се счупят-особено по-големите. Използвайте лопатка .

7.Украсете по желание. Тези бисквити са подходящи за слепване с мармалад или за потапяне в шоколад. Вкусни и ароматни са и без декорация.

Съхранявайте в добре затворени кутии.

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни