Пълнозърнести бисквити с лимец и меласа - Einkorn whole grain cookies with molasses
Имах удоволствието да приготвя тези бисквитки за рождения ден на две годишното внуче на една много щастлива баба.
Освен бисквитите с мечета за неговите гостенчета направих и две специални за малкия рожденик с любимите му играчки.
Продукти:
* 400 г пълнозърнесто брашно от лимец
* 2 с.л. какао
* 120 грама кокосова пудра захар***
* 60 г меласа
* 100 гр гхи, на стайна температура
* 2 яйца
* 1 ч.л сода бикарбонат
* 1/4 ч.л сол
* 60 г меласа
* 100 гр гхи, на стайна температура
* 2 яйца
* 1 ч.л сода бикарбонат
* 1/4 ч.л сол
* подправки
* 2 ч.л. цейлонска канела
* 1 ч.л. смлян карамфил
* 1/4 ч.л. смлян кардамом
* 1/2 ч.л. джинджифил на прах
* 1/2 ч.л. смлян анасон на прах
*** Кокосова пудра захар си направих сама. Захарта се предлага на кристали, които аз смлях на фина пудра с Нутрибулет.
* 1/2 ч.л. джинджифил на прах
* 1/2 ч.л. смлян анасон на прах
*** Кокосова пудра захар си направих сама. Захарта се предлага на кристали, които аз смлях на фина пудра с Нутрибулет.
Приготвяне:
Увийте тестото в свежо фолио и оставете през нощта на хладно. Аз обикновено пека на следващата нощ . Не е проблем да остане и още една.
3. Около час преди да започнете да печете го извадете на стайна температура.
1. В голяма купа, пресейте няколко пъти, пудрата захар, брашното, солта, содата и подправките. Върнете в сместа отделените едри частици от пълнозърнестото брашно. Целта на пресяването е идеалното смесване на продуктите.
2. Оформете кладенче и добавете маслото, меласата и яйцата.Започнете за бъркате с вилица или дървена лъжица, продължете с ръка, която сте топнали в малко брашно и оформете на топка.Това става бързо и без добавяне на допълнително количество брашно.
3. Около час преди да започнете да печете го извадете на стайна температура.
4.Загрейте фурната до 180-190 C.
5.Застелете тавите с хартия. Поставете хартия на плота, с торбичка, пълна с брашно леко посипете брашно-това ще помогне на отделянето на бисквитките. Откъснете парче от тестото и с помоща на друг лист хартия или свежо фолио, разточете тънко около 3-5 мм. Може да поръсите леко с брашнената торбичка. Нарежете желаните форми.
Печете около 5-7 минути, в зависимост от размера на бисквитките.Ако са по малки- проверете след 4-5 минути.За по-големи -6-8 минути.
6.Извадете от фурната, оставете да изстинат, да ги чувствате топли, и тогава ги пренесете от тавата на решетка, където напълно да изстинат. Горещите бисквити са още меки и могат да се счупят-особено по-големите. Използвайте лопатка .
7.Украсете по желание. Тези бисквити са подходящи за слепване с мармалад или за потапяне в шоколад. Вкусни и ароматни са и без декорация.
Съхранявайте в добре затворени кутии.
5.Застелете тавите с хартия. Поставете хартия на плота, с торбичка, пълна с брашно леко посипете брашно-това ще помогне на отделянето на бисквитките. Откъснете парче от тестото и с помоща на друг лист хартия или свежо фолио, разточете тънко около 3-5 мм. Може да поръсите леко с брашнената торбичка. Нарежете желаните форми.
Печете около 5-7 минути, в зависимост от размера на бисквитките.Ако са по малки- проверете след 4-5 минути.За по-големи -6-8 минути.
7.Украсете по желание. Тези бисквити са подходящи за слепване с мармалад или за потапяне в шоколад. Вкусни и ароматни са и без декорация.
Съхранявайте в добре затворени кутии.
Коментари
Публикуване на коментар