Веган ванилови тарталети с горски плодове-без печене


Днес идвам с тези невероятни красиви и вкусни веган ванилови тарталети с горски плодове! И най-доброто от всичко - те се приготвят без печене, което ги прави перфектни за лятото, когато не искаме да включваме фурната. Веган кремът е с текстурата на класическия сладкарски крем. Също толкова гладък, кремообразен и вкусен. Разликата е, че не съдържа яйца и животинска сметана и мляко. Приготвя се за 5 минути, готви се 5 минути и е с 6 съставки.  Можете да използвате този крем в  тарти,  торти  и  десерти.

Ако искате кремът да е лимонов пригответе този веган лимонов крем, който съм използвала в Теменужено-лимонова торта с шафран и швейцарски маслен крем -веган  Violet-lemon cake with saffron and swiss meringue buttercream - vegan

Ако не обичате сурови основи за тарти и мислите, че вкусът губи от това, може да изпечете тарталетите. По-долу в инструкциите давам указания.

Веган ванилови тарталети с горски плодове-без печене

Съставки:

за суровата основа

150 г бадеми или бадемово брашно

90 г кокосови стърготини

5-6  фурми Меджул

щипка сол

2 с.л. стопено кокосово масло 

за веган ванилов пълнеж:

400 г кокосова сметана
семената от 1 шушулка ванилия ( запазете шушулката )*
120 мл растително мляко ( аз използвах домашно от кашу)
2 супени лъжици нишесте от арарут или царевично
50 г кокосово олио
1-2 супени лъжици кленов сироп (плюс още на вкус) 
куркума- малко за цвят ( по желание)

за украсата:

къпини, горски ягоди, малини, касис-различни цветове, боровинки, черници, листенца мента, ядливи цветя



* идеи за използване на ваниловата шушулка:

  -  може да се сложи в буркан със захар
  - може да се сложи в млякото, когато приготвяте мляко с ориз или пудинг
  - може да се постави в тъмно шише и да напълните с водка, добавяйте там използваните шушулки и след няколко месеца ще имате ванилов екстракт
  - може да поставите до плодове, които ще печете във фурната
  - може да изсушите и смелите с мелница за кафе и да добавяте в сладкиши
  - може да ароматизирате оцет, като този Ароматизиран оцет с бъз и ванилия

Инструкции

Пригответе тарталетите

150 г бадеми или бадемово брашно

90 г пълномаслени кокосови стърготини

5-6  фурми Меджул, без костилки

щипка сол

2 с.л. стопено кокосово масло 

1. Поставете в блендер или чопър бадемите и ги смелете на ситни трохи, подобни на галета. Ако използвате бадемово брашно, пропуснете тази стъпка и блендирайте заедно със солта и кокосовите стърготини, колкото да се смесят и кокосовите стърготини да станат по-фини.

2. Добавете фурмите ( ако са малко сухи ги накиснете за 10 минути във вода, това ще ги направи по-лепкави) и блендирайте докато фурмите се смелят и разпределят равномерно в сместа, която трябва да стане лепкава.

3. Добавете кокосовото масло и отново пулсирайте. Прехвърлете в купа и леко размесете с ръка.

4. Разпределете сместа във формички за тарталети, с подвижно дъно. Притиснете добре към основата и стените. Използвам малка стъклена чашка с тежко дъно за перфектно заглаждане. Вижте снимката по-долу.

 

5. Поставете тарталетите в хладилник, докато приготвите пълнежа. Ако не харесвате сурови кори за тарталети, може да изпечете в предварително загрята фурна на 160ºC (с вентилатор) за 10-15 минути. Охладете преди да напълните с крема.

Пригответе ваниловия крем

за веган ванилов пълнеж:

400 г кокосова сметана
семената от 1 шушулка ванилия ( запазете шушулката )*
120 мл растително мляко ( аз използвах домашно от кашу)
2 супени лъжици нишесте от арарут или царевично
80 г кокосово олио
1-2 супени лъжици кленов сироп (плюс още на вкус)
куркума- малко за цвят ( по желание)

1. Поставете кокосовата сметана и ванилията в малка тенджера и разбийте, за да се комбинират.

2. Добавете растителното мляко, куркумата и нишестето от арарут в малка купа за смесване и разбийте до еднороднан смес. След това добавете към сместа с кокосова сметана и разбъркайте.

3. Накрая добавете кленов сироп и разбъркайте, докато се смесят добре.

4. Поставете тенджерата на среден огън и доведете до къкрене, но не кипвайте. Ако искате по-наситен жълт цвят, добавете още малко куркума (добавяйте по малко). Разбърквайте постоянно с дървена лъжица или силиконова шпатула. След като започне да бълбука и да се сгъстява, намалете котлона до средно слаб и продължете да готвите, докато се образува видима панделка, когато с лъжица нанесете малко от крема  отгоре. Трябва да е гъсто и с някаква трептяща текстура. Разбърквайте със силиконова шпатула за да сте сигурни, че кремът не е залепнал за дъното или стените на тенджерата.

5. Отстранете от котлона и добавете кокосовото олио на парчета. Бъркайте докато се разтопи. Може да използвате и блендер.

6. Оставете да почине за 15 минути, след това разбийте още веднъж и напълнете охладените черупки тарталети. Ако ви остане крем го съхранявайте в хладилник в стъклен буркан до 10 дни.

7. Декорирайте отгоре с различни горски плодчета.

къпини, горски ягоди, малини, касис-различни цветове, боровинки, черници, листенца мента, ядливи цветя






Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни