Веган ванилови тарталети с горски плодове-без печене
Днес идвам с тези невероятни красиви и вкусни веган ванилови тарталети с горски плодове! И най-доброто от всичко - те се приготвят без печене, което ги прави перфектни за лятото, когато не искаме да включваме фурната. Веган кремът е с текстурата на класическия сладкарски крем. Също толкова гладък, кремообразен и вкусен. Разликата е, че не съдържа яйца и животинска сметана и мляко. Приготвя се за 5 минути, готви се 5 минути и е с 6 съставки. Можете да използвате този крем в тарти, торти и десерти.
Ако искате кремът да е лимонов пригответе този веган лимонов крем, който съм използвала в Теменужено-лимонова торта с шафран и швейцарски маслен крем -веган Violet-lemon cake with saffron and swiss meringue buttercream - vegan
Ако не обичате сурови основи за тарти и мислите, че вкусът губи от това, може да изпечете тарталетите. По-долу в инструкциите давам указания.
Веган ванилови тарталети с горски плодове-без печене
Съставки:
за суровата основа
150 г бадеми или бадемово брашно
90 г кокосови стърготини
5-6 фурми Меджул
щипка сол
2 с.л. стопено кокосово масло
за веган ванилов пълнеж:
семената от 1 шушулка ванилия ( запазете шушулката )*
120 мл растително мляко ( аз използвах домашно от кашу)
2 супени лъжици нишесте от арарут или царевично
1-2 супени лъжици кленов сироп (плюс още на вкус)
къпини, горски ягоди, малини, касис-различни цветове, боровинки, черници, листенца мента, ядливи цветя
150 г бадеми или бадемово брашно
90 г пълномаслени кокосови стърготини
5-6 фурми Меджул, без костилки
щипка сол
2 с.л. стопено кокосово масло
1. Поставете в блендер или чопър бадемите и ги смелете на ситни трохи, подобни на галета. Ако използвате бадемово брашно, пропуснете тази стъпка и блендирайте заедно със солта и кокосовите стърготини, колкото да се смесят и кокосовите стърготини да станат по-фини.
2. Добавете фурмите ( ако са малко сухи ги накиснете за 10 минути във вода, това ще ги направи по-лепкави) и блендирайте докато фурмите се смелят и разпределят равномерно в сместа, която трябва да стане лепкава.
3. Добавете кокосовото масло и отново пулсирайте. Прехвърлете в купа и леко размесете с ръка.
4. Разпределете сместа във формички за тарталети, с подвижно дъно. Притиснете добре към основата и стените. Използвам малка стъклена чашка с тежко дъно за перфектно заглаждане. Вижте снимката по-долу.
5. Поставете тарталетите в хладилник, докато приготвите пълнежа. Ако не харесвате сурови кори за тарталети, може да изпечете в предварително загрята фурна на 160ºC (с вентилатор) за 10-15 минути. Охладете преди да напълните с крема.
Пригответе ваниловия крем
за веган ванилов пълнеж:
семената от 1 шушулка ванилия ( запазете шушулката )*
120 мл растително мляко ( аз използвах домашно от кашу)
2 супени лъжици нишесте от арарут или царевично
1-2 супени лъжици кленов сироп (плюс още на вкус)
1. Поставете кокосовата сметана и ванилията в малка тенджера и разбийте, за да се комбинират.
2. Добавете растителното мляко, куркумата и нишестето от арарут в малка купа за смесване и разбийте до еднороднан смес. След това добавете към сместа с кокосова сметана и разбъркайте.
3. Накрая добавете кленов сироп и разбъркайте, докато се смесят добре.
4. Поставете тенджерата на среден огън и доведете до къкрене, но не кипвайте. Ако искате по-наситен жълт цвят, добавете още малко куркума (добавяйте по малко). Разбърквайте постоянно с дървена лъжица или силиконова шпатула. След като започне да бълбука и да се сгъстява, намалете котлона до средно слаб и продължете да готвите, докато се образува видима панделка, когато с лъжица нанесете малко от крема отгоре. Трябва да е гъсто и с някаква трептяща текстура. Разбърквайте със силиконова шпатула за да сте сигурни, че кремът не е залепнал за дъното или стените на тенджерата.
5. Отстранете от котлона и добавете кокосовото олио на парчета. Бъркайте докато се разтопи. Може да използвате и блендер.
6. Оставете да почине за 15 минути, след това разбийте още веднъж и напълнете охладените черупки тарталети. Ако ви остане крем го съхранявайте в хладилник в стъклен буркан до 10 дни.
7. Декорирайте отгоре с различни горски плодчета.
къпини, горски ягоди, малини, касис-различни цветове, боровинки, черници, листенца мента, ядливи цветя
Коментари
Публикуване на коментар