Шоколадова гранола (без глутен) - Chocolate granola GF
Може да ви се види странно печенето на гранола през юни, но последните дни бяха дъждовни и хладни и пускането на фурната ми носи уют и комфорт, а и гранолата няма сезон, особено, ако я използвате като мен- освен за закуска, поръсена върху прясно или кисело мляко, я добавям към сладолед, печени плодове или приготвям основата на чийзкейк. Да казвам ли, че и от буркана е вкусна вместо бисквити. Обичам да приготвям гранола и да разнообразявам вкусовете и. Ако и вие обичате гранола, вижте тази Гранола "Ябълков пай".
Свърши толкова бързо, че за да имам през седмицата си изпекох нова. Ухае апетитно, лесна за приготвяне и толкова пристрастяващо вкусна е, ароматът е бонус. С прости съставки и от началото до края минават 20-25 минути. Трябва ли да кажа още нещо, или започвате да печете?
Време за подготовка: 5 минути
Време за готвене: 15 минути
Общо време 20 минути
Шоколадова гранола (без глутен) - Chocolate granola GF
Съставки
200 г овесени ядки без глутен
150 г нарязани бадеми
50 г белени слънчогледови семена
1 ч.л. сол
3 с.л. какао на прах
120 мл (100 г) разтопено кокосово масло
120 мл ( 150 г )кленов сироп
2 с.л. какаови зърна
2 с.л. семена от чиа
Инструкции
1. Загрейте фурната до 180 С.
2. В голяма купа комбинирайте овесените ядки, нарязаните бадеми, слънчогледовите семена, солта и чиата.
3. В малка купа добавете разтопеното кокосово масло, кленовия сироп и какаото, като разбъркате добре, за да се смесят.
4. Изсипете какаовата смес върху сместа от овесени ядки и разбъркайте добре.
5. Обърнете сместа в тава, застлана с хартия за печене и печете 15 минути, като разбърквате от време на време. Проверете на вкус след 10 минути. Внимавайте да не препечете или изгорите. Гранолата е с тъмен цвят и не цветът, а вкусът и ароматът са водещи.
6. Извадете гранолата и добавете счуканите какаови зърна. Разбъркайте добре. Оставете окончателно да се охлади. Гранолата ще стане хрупкава, когато се охлади. Съхранявайте в херметически затворен стъклен буркан или контейнер.
Използвайте за поръсване върху кисело мляко, мляко, печени плодове, сладолед, просто за прихапване, за основа на чийзкейк.
Благодаря! Ще я пробвам. В момента се заемам, но гледам, че слънч. семки не са упоменати в "Инструкциите". Предполагам в сухите съставки се смесва и пече?
ОтговорИзтриванеПоздрави.
Да, смесват се със сухите съставки. Сега ще добавя!
ИзтриванеЗдравейте, овесените ядки едри или фини трябва да са? Благодаря предварително :)
ОтговорИзтриванеСпоред вашите предпочитания. Все пак да не са супер ситни.
Изтриване