Галет с аспержи
Хрупкава коричка със сирене и запечени аспержи. Винаги печеливша комбинация и добро решение за обяд или вечеря, пикник или събиране на приятели на чаша вино.
Поръсих финално със запечени филирани бадеми за допълнителна хрупкавост и аромат.
Посочила съм съставки за два варианта- с млечни продукти и с растителни алтернативи. Приготвяла съм по двата начина и резултатът е винаги вкусен.
Галет с аспержи
Порции: 8
Съставки
Кора
150 г брашно
120 г кокосово олио или краве масло
30 г веган гъсто кисело мляко или кисело мляко подобно на гръцко с 10 % масленост
30 мл ледена вода
2 с.л лимонов сок
1/2 ч.л сол
Пълнеж
500 г пресни зелени аспержи
250 г бадемова рикота или млечна рикота
100 г веган моцарела или млечна моцарела настъргана
1 скилидка чесън
1 яйце
стръкчета прясна мащерка
сол и черен пипер на вкус
за намазване на кората
1 яйчен жълтък
3 с.л вода
допълнително за поръсване
3-4 с.л. филирани бадеми
Инструкции
Кора
150 г брашно
120 г кокосово олио или краве масло
30 г веган кисело мляко или кисело мляко с над 4,5% масленост
30 мл ледена вода
2 с.л лимонов сок
1/2 ч.л сол
1. В голяма купа на кухненски робот смесете брашното и солта. Добавете маслото и разбъркайте, докато сместа стане на едри трохи. Ако нямате кухненски робот, може да използвате чопър или дори на ръка. Поставете сместа в голяма купа.
2. В по-малка купа разбийте киселото мляко, водата и лимоновия сок. Добавете към сместа от брашно и използвайте ръце или дървена лъжица, за да оформите тестото на топка.
Пълнеж
3. Загрейте фурната до 180 C и подгответе лист за печене с хартия за печене.
4. Поръсете леко листа с брашно и разточете тестото на кръг с диаметър 30 см.
5. В средно голяма купа разбийте заедно рикотата, цялото яйце, моцарелата, смления чесън, мащерката, солта и черния пипер.
500 г пресни зелени аспержи
250 г бадемова рикота или млечна рикота
100 г веган моцарела или млечна моцарела настъргана
1 скилидка чесън, смляна
1 яйце
стръкчета прясна мащерка
сол и черен пипер на вкус
6. Разпределете сместа от рикота в центъра на тестото, оставяйки 5 см граница отвън. Отгоре наредете аспержите.
7. Сгънете границата върху плънката от рикота и аспержи.
8. В малка купа разбийте жълтъка и водата и намажете с четка кората.
1 яйчен жълтък
3 с.л вода
9. Печете 35-45 минути, или докато коричката стане златисто кафява.
10. През това време загрейте тиган, без мазнина и запечете бадемите за кратко при непрекъснато разбъркване. Поръсете опечения галет преди поднасяне.
Коментари
Публикуване на коментар