Галет с аспержи




Хрупкава коричка със сирене и запечени аспержи. Винаги печеливша комбинация и добро решение за обяд или вечеря, пикник или събиране на приятели на чаша вино. 

Поръсих финално със запечени филирани бадеми за допълнителна хрупкавост и аромат.

Посочила съм съставки за два варианта- с млечни продукти и с растителни алтернативи. Приготвяла съм по двата начина и резултатът е винаги вкусен.

Галет с аспержи 

Порции: 8

Съставки

Кора

150 г  брашно

120 г кокосово олио или краве масло

30 г веган гъсто кисело мляко или кисело мляко подобно на гръцко с 10 % масленост

30 мл ледена вода

2 с.л лимонов сок

1/2 ч.л   сол

Пълнеж 

500 г пресни зелени аспержи

250 г бадемова рикота или млечна рикота

100 г веган моцарела или млечна  моцарела настъргана

1 скилидка чесън

1 яйце

стръкчета прясна мащерка

сол и черен пипер на вкус

за намазване на кората

1 яйчен жълтък

3 с.л вода

допълнително за поръсване

3-4 с.л. филирани бадеми

Инструкции

Кора

150 г  брашно

120 г кокосово олио или краве масло

30 г веган кисело мляко или кисело мляко с над 4,5% масленост

30 мл ледена вода

2 с.л лимонов сок

1/2 ч.л   сол

1. В голяма купа на кухненски робот смесете брашното и солта. Добавете маслото и разбъркайте, докато сместа стане на едри трохи. Ако нямате кухненски робот, може да използвате чопър или дори на ръка. Поставете сместа в голяма купа.

2. В по-малка купа разбийте киселото мляко, водата и лимоновия сок. Добавете към сместа от брашно и използвайте ръце или дървена лъжица, за да оформите тестото на топка.

Пълнеж

3. Загрейте фурната до 180 C и подгответе лист за печене с хартия за печене.

4. Поръсете леко листа с брашно и разточете тестото на кръг с диаметър 30 см. 

5. В средно голяма купа разбийте заедно рикотата, цялото яйце, моцарелата, смления чесън, мащерката, солта и черния пипер.

500 г пресни зелени аспержи

250 г бадемова рикота или млечна рикота

100 г веган моцарела или млечна  моцарела настъргана

1 скилидка чесън, смляна

1 яйце

стръкчета прясна мащерка

сол и черен пипер на вкус

6. Разпределете сместа от рикота в центъра на тестото, оставяйки 5 см граница отвън. Отгоре наредете аспержите.

7. Сгънете границата върху плънката от рикота и аспержи.

8. В малка купа разбийте жълтъка и водата и намажете с четка кората.

1 яйчен жълтък

3 с.л вода

9. Печете 35-45 минути, или докато коричката стане златисто кафява.

10. През това време загрейте тиган, без мазнина и запечете бадемите за кратко при непрекъснато разбъркване. Поръсете опечения галет преди поднасяне.



Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни