Крем от ревен - Rhubarb curd




Вкусен, кисело-тръпчив и копринено кремообразен е този крем от ревен. Фантастично пролетно и лятно лакомство, което непременно трябва да опитате, ако имате достъп до ревен. Ако не го изядете с лъжицата може да го използвате за пълнеж на торти, тарти, кексчета, бухтички, понички, да добавите към  сладолед като този  Лимонов сладолед с лимончело или да намажете на палачинки или върху бисквити. Може да приготвите с него биствитена торта, или да поднесете към шифонена торта или кекс.

Направих този крем по подобие на лимоновия крем, който сте виждали в много рецепти тук в блога. Т.е. използвах вместо лимонов сок, използвах  сок от ревен, който получих от стъблата. Може да се използва центрофужна сокоизтисквачка, която има мрежичка и от нея излиза бистър сок без частици- аз използвах такава. Но може да използвате и високоскоростен блендер, като подпомогнете началото на смилането с малко вода и после прецеждате за да отделите твърдите частици с фино сито, торбичка за ядкови млека или няколко слоя марля. 

Може да подсладите със захар или стевия, но не прекалявайте. Както при лимоновия крем, така и при този, очарованието е в свежия кисел вкус. 

Кремообразността и неустоимата гладкост при този вид крем идва от яйчните жълтъци и маслото. Има и веган вариант, в който се използват други продукти, с които се постига богатството на вкуса и текстурата- вижте тази рецепта от Теменужено-лимонова торта с шафран и веган швейцарски маслен крем 

Колкото по-червени са стъблата ревен, които използвате, толкова по-наситен ще е розовият цвят на крема. При мен е блед пастелен нюанс, защото само малка част от стъблата бяха червени.

Бихте могли да засилите интензивността на розовия цвят, ако добавите малко сок от ягоди или малини или малко парче цвекло. Последното няма да се усети във вкуса, но ягодите и малините ще добавят аромат към крема. В крема на снимките не съм използвала нищо допълнително за цвят. 

Крем от ревен - Rhubarb curd

Подготовка: 10 минути 

Време за готвене: 20 минути 

Време за охлаждане: 40 минути 

Общо време: 1час и 10 минути

Порции: около 500 мл

Съставки:

400 г червен ревен,  нарязан на 3 см парчета

малко парче цвекло или ягоди, или малини - за по-наситен розов цвят, по желание ( аз не съм използвала)

60 мл вода( ако използвате блендер)

100 г тръстикова захар, плюс още на вкус, ако е необходимо ( заменете със стевия на вкус, ако желаете)

5 жълтъка от големи яйца

щипка сол

80 грама масло

1/2 ч.л. смляна ванилия по желание

Инструкции:

1. Ако имате сокоизтисквачка с мрежеста цедка, направете сок от парченцата ревен. Ще излезе около 300 мл сок ( вижте моя на снимката). Ако нямате или не ви се вади сокоизтисквачка, може да използвате високоскоростен блендер.  Поставете ревена и водата в блендер с висока скорост и обработете, докато стане много гладка смес.

2. Прецедете пюрето през фино мрежесто сито( тук може да използвате торбичка за ядкови млека, тензух или марля на 2-3 ката), така че да отделите твърдите частици и да получите гладък сок. Изтискайте около 300 мл сок. Ако е по-малко, може да добавите сок от лимон или ягоди.

3. Сложете сока в тенджера и разбъркайте със захарта и лимоновия/ягодовия сок, ако използвате. Добавете жълтъците и разбийте всичко добре. 

4. Оставете сместа да къкри, като разбърквате или разбивате непрекъснато, на средно до средно висока температура. 

5. Сместа е готова, когато е леко сгъстена и покрива гърба на лъжица (ще се сгъсти повече, когато изстине.) Отстранете от котлона и добавете маслото, малко по малко, като разбърквате, за да се разтопи всяко парче, преди да добавите следващото.

6. Изсипете изварата през мрежеста цедка, за да отстраните евентуални парченца яйце, след което напълнете бурканите.  Оставете да се охлади до стайна температура, преди да покриете и охладите за една нощ.

Съхранявайте в хладилник до 2 седмици. 

Замразете за 3-4 месеца


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни