Меренг торта с ягоди и ревен
Аз след малки колебания между един много богат милански ябълков тарт и торта с ревен избрах второто. Все пак ябълков сладкиш мога да ям, когато пожелая, а ревенът е сезонен, киселичък, комбиниран с ягоди, неустоимо си беше. Но имаше много изкушения, повярвайте. Много ми хареса вкуса на тази меренг торта с ревен и ягоди. Ябълковото нещо също (друг от компанията си взе)! Когато се върнах в България(с прилично количество ревен), я приготвих по вкусови спомени.
Тортата се състои от топяща се в устата маслена бисквита за основа, тънко намазан слой от ягодов мармалад, богат маслен кекс, слой задушен ревен с ягоди, сгъстен с нишесте. Цялата торта е покрита с меренг, запечен с горелка и пресни ягоди.
Съставки
маслена бисквита, рецептата по-долу
ягодов мармалад, или конфитюр (с минимум 70% плодове)
пандишпан, рецептата по-долу
компот от ревен и ягоди, рецептата по-долу
меренг, рецептата по-долу
Маслената бисквита и пандишпанът могат да се направят предварително, а в деня на сглобяване- компота от ревен и меренга. Така неусетно ще се се сдобиете с тази вкусна торта.
Маслена бисквита
125 г масло, омекотено
2 с.л. пудра захар
1/2 ч.л. екстракт от ванилия
1 чаша брашно ( чашата е 240 мл)
2 с.л. царевично нишесте , аз използвам царевично нишесте
⅛ чаена лъжичка сол
Инструкции
1. Разбийте маслото на средна скорост с електрически миксер до кремообразно състояние; постепенно добавете захарта, като разбивате добре около 2-3 минути. Разбъркайте ванилията.
2. Комбинирайте брашно, царевично нишесте и солта, разбийте, за да се смесят; постепенно добавете към маслената смес, като разбивате на ниска скорост след всяко добавяне. (Сместа ще бъде твърда и може да е ронлива)
3. Обърнете тестото върху леко набрашнена повърхност; омесете леко 8-10 пъти.
4. Натиснете тестото в ненамазнена форма с подвижно дъно с диаметър 20 см, постлана с хартия, ако желаете, за по-лесно изваждане.
5. Набодете тестото на интервали от 2 см с вилица. Покрийте и охладете за поне 2 часа .
6. Уверете се, че сте охладили, това ще стегне тестото и ще осигури онази възхитителна лека, хрупкава трохичка, която познавате от шотландските бисквити.
7. Печете при 160 C за 30-35 минути, докато стегне и леко покафенее. Не препичайте! Бисквитата трябва да е леко златиста по краищата, твърде дългото печене ще я направи суха.
8. Охладете 10 -тина минути маслената бисквита във формата. Извадете внимателно с хартията и оставете да се охлади окончателно върху решетка.
В същата форма изпечете пандишпановия слой. Бихте могли да използвате същата хартия.
Пандишпан слой
3 яйца, размер М на стайна температура
75 г захар
75 г брашно
Инструкции
1. Загрейте фурната на 170 С.
2. Разделете внимателно яйцата на жълтъци и белтъци. Купата, в която ще поставите белтъците трябва да е съвършено чиста от мазнини. За предпочитане стъклена или метална. За всеки случай може да я изтриете с оцет или лимонов сок.
3. Разбийте жълтъците с 2/3 от захарта до гъст, светложълт крем и захарта се е разтворила напълно. Ще забележите, че обемът на сместа се е утроил.
4. С чисти бъркалки разбийте белтъците до гъста пяна и постепенно добавете останалата захар. Разбийте до пухкав сняг със средно твърди връхчета.
5. Добавете към жълтъците 1/3 от белтъчната смес и разбъркайте с шпатула отдолу нагоре. Добавете 1/3 от брашното, като ръсите през цедка, разбърквате с шпатулата със същото движение отдолу нагоре. Повтаряте с последната част. Целта на постепенното добавяне и редуване на белтъците с брашното е да остане сместа въздушна и лека.
6. Изсипете сместа във формата, на която сте покрили дъното с хартия, а стените са намазани с масло и набрашнени.
7. Печете на 170 градуса за около 20 мин. Не отваряйте фурната през първите 10-15 минути. За да се провери дали е готов пандишпанът НЕ СЕ пробва с клечка, а се натиска леко по средата с пръсти и блатът трябва да се върне в първоначалното си положение, това показва, че е напълно готов.
8. Оставете блата за около 5 минути. След това извадете от формата и оставете да се охлади на решетка.
През това време пригответе компота от ревен и ягоди.
Компот от ревен и ягоди
400г ревен
100 г ягоди
50 мл портокалов сок или вода
3 с.л. мед или кленов сироп
3 с.л. нишесте
50 мл портокалов сок или вода
Инструкции:
1. Нарежете ревена на малки парчета( около 2 см). Разполовете ягодите.
2. В тенджера поставете ревена, ягодите, сока и кленовия сироп. Оставете да заври и после намалете огъня и оставете да къкри около 5-6 минути.
3. Смесете нишестето с останалите 50 мл портокалов сок (ако е необходимо добавете малко от сока от тенджерата)до гладка смес.
4. Разбъркайте в ревена. При непрекъснато рабъркване оставете да заври отново и да къкри около 1 минута. Оставете леко да се охлади.
5. Разпределете равномерно върху пандишпанения слой и охладете. В хладилник най-добре.
Когато сте готови да сервирате, пригответе меренга.
Меренг
3 белтъка
100 г пудра захар
Инструкции
1. Изсипете белтъците и пудрата захар в купата на миксера. Поставете купата в тенджера (внимавайте да не докоснете дъното на тенджерата). Разбийте колкото можете по-бързо с бъркалката. Когато захарта се разтопи и белтъците започнат да побеляват, извадете купата от водната баня.
2. Разбийте с миксер на висока скорост за около 8-10 минути. Ще разберете, че е готов по лъскавината и твърдостта. Също така -обърнете купата надолу няма да тече и това означава, че трябва да спрете да разбивате.
3. Сложете част от меренга в пош с накрайник звезда.
4. Останалия меренг разпределете върху компота от ревен, който вече е охладен и стегнал. Шприцовайте по загладената повърхност.
5. С помощта на горелка обгорете меренга и сервирайте като нарежете тортата.
Здравейте !!! Да попитам - печете бисквитката и пандишпана на фурнас вентилатор или долен и горен реотан ? Благодаря и хубав ден !!!
ОтговорИзтриванеНе пека на вентилатор, а само на горен и долен реотан. Вероятно може и с вентилатор, но се пече по-кратко от посоченото време и с 20 градуса по-ниска температура.
Изтриване