Ягодов крем с кокосово кисело мляко





Лятото е сезонът, в който търсим освежаващи и леки десерти, които да удовлетворят потребността ни за нещо сладко и свежо, без да натоварват нашето тяло. Ако сте настроени да опитате нещо ново и здравословно, имам идеалното решение за вас! 

Днес споделям един бърз и лесен  десерт в чаша, който се приготвя за под 5 минути с 4-5 продукта. Не съм използвала захар, кленов или друг сироп. Съдържа кокосово кисело мляко, ягоди, хуск, стевия. Може да се приготви с други плодове. Използвайте друго кисело мляко, според начина ви на хранене и вкусови предпочитания. Стевията е напълно по желание. Може да не подслаждате или да използвате желан заместител. Освен за десерт, може да се яде и за закуска. 

Ако сте тук отдавна, или ме следите в Инстаграм знаете, че използвам хуск често, предимно като съставка за сгъстяване на кремове в торти или закуски. 

Освен, че много бързо придава плътност и сгъстява сурови кремчета, хускът носи полза за организма. Споменавала съм и друг път, ето ги накратко отново.

Защо да използваме псилиум/ хуск

1. Контролира глюкозата 

Контролът на нивата на кръвната захар е от съществено значение за доброто здраве. Доказано е, че добавянето на псилиум към диетата, контролира скоковете в кръвната захар след хранене, като намалява скоростта на усвояване на въглехидратите. Това помага да се намали често срещаният енергиен срив след хранене. 

2. Отслабване

Съставен основно от фибри, индийският живовляк/хуск/псилиум създава чувство на ситост и действа благоприятно на храносмилателната система. Благодарение на високото съдържание на влакнини и способността да осигури по-дълготрайно чувство на насищане, спомага при контролирането на теглото и предотвратяването на прекомерното хранене.

3. Помага да се спазва дневният прием на фибри

Всяка чаена лъжичка обвивка от псилиум съдържа 5 г фибри, което е около 15% от дневните фибри. Разбира се, вклчването на хуск в храната не отменя нуждата от яденето на салати и плодове.  Приемането на 1-2 чаени лъжички псилиум на ден може да помогне за бързото и ефективно отстраняване на дефицита на фибри в диетата ни.

Колко хуск/псилиум можем да приемаме на ден?

Препоръчителният прием на индийски живовляк е 1 ч.л. към най-малко 250-300 мл. вода или прясно изцеден сок 1-2 пъти дневно. Образува се смес, подобна на желе. Тъй като е хигроскопичен, смесен с вода, хускът абсорбира течността и увеличава обема си до 10 пъти. 

Ягодов крем с кокосово кисело мляко

Съставки

500 г кокосово кисело мляко( или по избор)

2 ч.л. хуск

150-200 г ягоди

стевия-на вкус и по желание

ванилия-пожелателно

ягоди-допълнително за украса

Инструкции

1. Пасирайте киселото мляко с хуска и ванилията.

2. Отделно пасирайте ягодите. Добавете 1/3 от киселото мляко и отново пулсирайте докато се смесят.

3. Разпределете в чаши първо ягодовата смес и допълнете отгоре с кисело мляко. Ще забележите колко бързо хускът е набъбнал и придал плътност на крема.  Украсете с ягоди. 


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни