Ягодов крем с кокосово кисело мляко
Ако сте тук отдавна, или ме следите в Инстаграм знаете, че използвам хуск често, предимно като съставка за сгъстяване на кремове в торти или закуски.
Освен, че много бързо придава плътност и сгъстява сурови кремчета, хускът носи полза за организма. Споменавала съм и друг път, ето ги накратко отново.
Защо да използваме псилиум/ хуск
1. Контролира глюкозата
Контролът на нивата на кръвната захар е от съществено значение за доброто здраве. Доказано е, че добавянето на псилиум към диетата, контролира скоковете в кръвната захар след хранене, като намалява скоростта на усвояване на въглехидратите. Това помага да се намали често срещаният енергиен срив след хранене.
2. Отслабване
Съставен основно от фибри, индийският живовляк/хуск/псилиум създава чувство на ситост и действа благоприятно на храносмилателната система. Благодарение на високото съдържание на влакнини и способността да осигури по-дълготрайно чувство на насищане, спомага при контролирането на теглото и предотвратяването на прекомерното хранене.
3. Помага да се спазва дневният прием на фибри
Всяка чаена лъжичка обвивка от псилиум съдържа 5 г фибри, което е около 15% от дневните фибри. Разбира се, вклчването на хуск в храната не отменя нуждата от яденето на салати и плодове. Приемането на 1-2 чаени лъжички псилиум на ден може да помогне за бързото и ефективно отстраняване на дефицита на фибри в диетата ни.
Колко хуск/псилиум можем да приемаме на ден?
Препоръчителният прием на индийски живовляк е 1 ч.л. към най-малко 250-300 мл. вода или прясно изцеден сок 1-2 пъти дневно. Образува се смес, подобна на желе. Тъй като е хигроскопичен, смесен с вода, хускът абсорбира течността и увеличава обема си до 10 пъти.
Ягодов крем с кокосово кисело мляко
Съставки
500 г кокосово кисело мляко( или по избор)
2 ч.л. хуск
150-200 г ягоди
стевия-на вкус и по желание
ванилия-пожелателно
ягоди-допълнително за украса
Инструкции
1. Пасирайте киселото мляко с хуска и ванилията.
2. Отделно пасирайте ягодите. Добавете 1/3 от киселото мляко и отново пулсирайте докато се смесят.
3. Разпределете в чаши първо ягодовата смес и допълнете отгоре с кисело мляко. Ще забележите колко бързо хускът е набъбнал и придал плътност на крема. Украсете с ягоди.
Коментари
Публикуване на коментар