Кокосово кисело мляко със сурово сладко от вишни и чиа- Coconut Yogurt with Raw Sour Cherry and Chia Jam

 



Като дете много обичах кисело мляко с някакво сладко( няма да изброявам сладката, че са много- то са от кайсии, ягоди, малини, сливи, вишни, череши, черници, смокини, орехчета, праскови...) Моите деца също обичат този бърз десерт или лека закуска. С годините обаче негласно приготвяме все по-малки количества. Затварям по 4-5 бурканчета- съвсем бутикови количества. Много често прибягвам до сурови "сладка" . Така максимално се възползваме от всички витамини и хранителни вещества на плодовете. Предимствата са много,  приготвят се бързо, непосредствено преди яденето им, нямат нужда от консерванти( много захар, лимонена киселина) нямат нужда от съхранение. Зимата също приготвям- от замразени плодове. И  стигаме до днещната освежаваща и здравословна лятна закуска или десерт в чаша - кокосов йогурт със сурово сладко от вишни и чиа.

 Какво да очаквате? Комбинация, която ще ви освежи и направи деня ви по-приятен - кремообразен кокосов йогурт със сурово сладко от сочни вишни и чиа, която сгъстява сока от плодовете. Заедно с лъжичка кленов сироп текстурата заприличва на сладко от буркан. Ако не искате кленов сироп, може да добавите 2-3 капки стевия.  Тази лятна наслада е пълна с витамини, минерали и антиоксиданти, като същевременно е лека и освежаваща.

Ако сте любители на суровите и бързи десерти ето още идеи:

Сурово веган парфе с горски плодове-бързо, вкусно, без захар

Лесен суров мармалад от малини и чия


Защо да хапваме вишни?

Ето какво съдържат тези малки рубинени, тръпчиви плодчета и защо не бива да пропускаме да ядем от тях:

- Плодовете съдържат бактерицидни вещества. Имат меко отхрачващо действие. Помагат при астма и облекчават симптомите.

- Един от най-мощните антиоксиданти е кверцетинът- понижава нивата на лошия холестерол и предотвратява окислителното действие на свободните радикали.

- Заради съдържанието на кумарин, вещество, което намалява съсирването на кръвта, вишната се използва за профилактика при артериална атерослероза.

- Има способност да извежда азотни остатъци

- Съдържат магнезий, желязо, кобалт, пигменти и витамини В1, В6, С. Поради това съчетание сокът от вишна има профилактично и лечебно действие при анемия, артрит. 

- Намалява симптомите на безсъние заради съдържанието си на мелатонин.

- Наличието на антоцианини ( на които се дължи цвета на плода) намалява съдържанието на пикочна киселина в организма, което пък е профилактика на подагра и облекчава симптомите на хората, които страдат от заболяването.

P.s. Докато правех тези снимки и естествено брах вишни си хапнах значително количество от тях. Беше такава наслада, не обръщах внимание на падащите капки и мокри листа. Винаги обичам да събирам сама храната си! И вярвам, че ползата за тялото ми е по-голяма. Чувствам се късметлийски в такива моменти и съм благодарна за възможността!

Кокосово кисело мляко със сурово сладко от вишни и чиа

Съставки:

1 ч.ч. кокосово кисело мляко (можете да използвате и друго растително кисело мляко по избор)

1 1/4 ч.ч. вишни

1 с.л. чия семена

1 ч.л. кленов сироп или на вкус(може да замените със стевия на вкус)


Инструкции:


1. Почистете над купичка костилките от вишни, за да съберете сока, който изтича. 

2. Добавете в купичката с вишни кленов сироп или стевия и разбъркайте докато се разтвори сиропа. 

3. Добавете семената чия и разбъркайте. След около 10 минути вашето сладко от вишни е готово.

4. Вземете чаша или купичка и започнете с поставянето на слой от кокосов йогурт в дъното. Добавете сурово сладко от вишни върху йогурта, като го разпределите равномерно. Редувайте, ако искате отчетливи слоеве или просто разбъркайте за да се разпредели сладкото равномерно.

5. Дръжте в хладилника до момента на сервиране. Искаме хладен и свеж вкус.

6. Извадете от хладилника и гарнирайте с ядливи цветя, ако желаете.

Насладете се на тази освежаваща и здравословна закуска или десерт, като се потопите в комбинацията от кремообразния кокосов йогурт, сладкото от вишни и хрупкавите чиа семена. Тази лятна наслада е идеална за стартиране на деня  или като леко и вкусно закуска преди тренировка.

Не пропускайте възможността да се насладите на вкусовете и да се освежите!


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни