Гранола "Ябълков пай"


Днес сутринта у дома ухае на тази вкусна, пълнозърнеста гранола. Има ли нещо по-добро от прясно изпечена хрупкава гранола в събота сутрин? Има, има ще кажете. Съгласна съм. Но гранолата не е за пренебрегване, дори и само заради това, че с малко усилие имате нещо, което може да използвате цяла седмица за разнообразни закуски и десерти. Бонус е ароматът който се разнася в цялата къща. Той се промъмква в стаите и събужда семейството, което обича да поспива. Използвах смес от различни пресовани ядки, които имам у дома- от елда, ориз, спелта, овесени, ръжени. Може да се използват всички ядки, които предпочитате или имате налични. Добавих любимите ядки и тъй като за слепване използвах ябълково пюре подправих с подправки, които обикновено използвам в ябълкови сладкиши. Всеки, който влизаше в кухнята питаше какъв сладкиш пека. Харесваме тази гранола просто за похапване на нещо вкусно, хрупкаво и здравословно. Добавяме в купата с мляко за закуска или поръсваме върху сладолед. 

Продукти:

2 1/2 чаша микс от пресовани ядки
1/2 чаша неподсладени кокосови стърготини
1 чаша цели орехи
1 чаша цели лешници
2 супени лъжици чиа
2 ч. л. канела
1/2 ч. л. индийско орехче
1/2 чаена лъжичка джинджифил
1/4 чаша кокосово масло (разтопено)
3/4 чаша неподсладен ябълков сос
2 супени лъжици кленов сироп (по избор)

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фураната на 175 С.
2. Пригответе тава за печене и я покрийте с хартия за печене.
3. Смесете всички сухи съставки и подправки в голяма купа, за да се комбинират.
4. Смесете добре разтопеното кокосово масло с ябълковия сос и кленовия сироп в отделна купа.
5. Комбинирайте двете смеси и разпределете върху тавата за печене.
6. Поставете  във фурната.  Печете около 35-40 минути, като разбърквате на всеки 10 минути, за да постигнете равномерен цвят.
6. След като гранолата е готова извадете от фурната и оставете настрана да изстине. Прехвърлете в херметически затворен буркан и се насладете с домашно растително мляко.


Тази вкусна гранола бихте могли да включите към вкусен  подарък за празниците или при гостуване. Кой не би се  зарадвал?

Не забравяйте да ме последвате за още вкусни рецепти.
Ако приготвите тази гранола, ще се радвам да видя вашите снимки. Използвайте #vkusnosbety и @vkusnosbety 


 

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни