Ревю на пералня с предно зареждане BOSCH

Днес реших да ви покажа неверотния ми помощник в борбата с петната по безценните ми покривки и кърпи, които използвам по време на снимки. Разбира се, че с нея поддържам безупречно чисти и всички дрехи, спално бельо и т.н. текстилни изделия. Уредът, който ми спестява време, което използвам за приготвяне на храна, снимане, обработване на снимки, разходки, четене и всякакви приятни занимания.

В това видео показвам пералнята,  която използвам у дома. Тя не е уред, който е пряко свързан с готвенето, но е свързана с комфорта и поддържането на всички текстилни кърпи, покривки, а и дрехи, които се замърсяват изобщо и по време на приготвяне, стилизиране и снимане на храна. Показвам я, защото често сте ме чували да казвам, че ми се иска всички уреди, особено блендерите да са безшумни, колкото е безшумна тя. Безшумната работа не е единственото и страхотно качество, но наистина е впечатляващо. В магазина може да прочетете всички характеристики на даден уред и повечето може да чуете как работят, но не и пералнята. В това видео ще чуете и това, и ще видите многобройните функции, които има пералнята от серия 8 на Bosch. Всички модели от серия 8 на Bosch може да видите тук

 Как да изберем пералня

 
Когато сме изправени пред нелеката задача да изберем пералня е добре да си отговорим на няколко въпроса.
● Място на поставяне- от това може да зависи с предно или горно зареждане ще бъде пералнята.Тези с горно са  по-високи и тесни за разлика от тези с предно. 
 

● Предно или горно зареждане -  перални с горно зареждане са предпочитани за жилища с по-малки размери. Такава пералня може да се постави в килер, мазе или дори в баня. Обикновено пералните с горно зареждане са по-евтини. Понякога при упорити петна се налага предварително третиране на петната с препарат. Няма и разнообразие от капацитет на барабана.  

Пералните с предно зареждане , от своя страна, са нежни към тъканите и отлично  изпиран дори и упорити петна. Това  се отразява върху продължителността на програмите, която е доста по-голяма. Но има разнообразни програми за кратко пране на слабо замърсени дрехи.
Пералните с предно зареждане имат по-ниска консумация на вода и се отличават с висока енергийна ефективност. Дрехите излизат почти сухи след центрофугиране, което намалява времето, необходимо за съхнене.

Безспорен минус при тези перални е образуването на мухъл в отделението за препарат, както и около гуменото уплътнение, вследствие на конденз. Можете да следвате някои лесни препоръки за справяне с този неприятен проблем. Например: оставяйте от време на време  вратата открехната, а отделението за препарати отворено, за да се проветряват.

● Вграждане или полувграждане - друг начин за оптимално поставяне на пералня е нейното вграждане или частично такова. Ако искате да вградите напълно пералнята си в кухнята и да я направите напълно незабележима трябва да имате предвид някои евентуални неудобства в сравнение с това да си вземете свободно стояща пералня. 
- по-малък избор на модели с желаните от вас опции
- при евентуален ремонт- по-труден достъп и по-скъпо струващ
- по-скъпи са в сравнение със същия модел свободно стоящи
- специално плануване на мястото и в проекта на кухнята
- по-сложно и скъпо сменяне с нова пералня при нужда или желание


● Капацитет на пералнята(барабана) - означава максималното тегло на сухи дрехи, което може да заредите, така че да се изперат най-ефективно. Обикновено се предлагат  с капацитет от 3 до 10 кг. Без съмнение,  пералнята би понесла и повече от споменатия капацитет, но това неминуемо ще се отрази на количеството вода, което е необходимо за всеки цикъл, продължителността на изпиране или качеството на самия процес. Много от пералните имат датчик, който ще ви предпази от надвишаване на капацитета. Всеизвестно е, че дрехите се изпират по-добре, ако не надвишаваме капацитета на барабана.

По-големият капацитет е удобен, тъй като позволява изпирането на по-обемисти завивки или облекла, като олекотени завивки, шалтета и халати. Имайте предвид, че пералните  с капацитет 10 или 12 кг са по-големи по размер, затова е необходимо да съобразите пространството, с което разполагате. За средноголямо семейство (3-4 души)  пералня с капацитет 7-8 кг напълно би задоволила нуждите на домакинството.
Пералня с по-голям капацитет например 8 кг в сравнение с такава с капацитет 5-6 кг би представлявала по-голяма първоначална инвестиция, но в бъдеще би  спестила както пари, така и време.

● Оборотите на пералнята се отнасят за центрофугата и са определящи за това колко време ще трае съхненето на дрехите. Не винаги високите обороти като тези над 1400 са добри за всички дрехи. Деликатните материи биха могли да се повредят, а някои да бъдат трудни за изглаждане. 


● Какво показва енергийният клас- показва доколко уредът е ефективен, вършейки основните си задължения, и същевременно какво влияние оказва на околната среда.  Пералня А+++,   например, произвежда ниски вредни емисии, което влияе благоприятно на околната среда, докато в същото време гарантира нисък разход при всеки работен цикъл.

● Какви са нивата на шума- вярвам, че ще се съгласите с мен, че колкото по-малко чуваме един уред и се съобразяваме с него, толкова по незаменим и удобен е той.

за моята пералня например са : 
- Ниво на шум при пране, стандартна програма на 60° за
памучни тъкани при пълно зареждане: 44 dB 
- Ниво на шум при центрофуга при стандартна програма за
памучни тъкани на 60°C при пълно зареждане: 68 dB 


● Какви програми са ни необходими- Има програми, които можем да ползваме ежедневно или по-често, а други по-рядко. Всички те са създадени за удобство и лесно използване на пералнята. 
Много полезна, например, е възможността за настройка на отложен старт. Така не се налага да стоите в плен на пералнята. Удобна опция и когато искате да се възползвате от нощната тарифа. 
Друга удобна програма е за пране на вълна. Няма да имате вече свити пуловери. 
Удобство е и да може да добавите забравена дреха след започването на прането. Вградените опции за пране на петна също са преимущество. Възможност за регулиране на оборотите, времето и температурата, независимо от вградените  в програмите.

● Лесно и сигурно почистване на филтъра.


● Гаранцията- се е превърнала във важен елемент при избора на каквато и да е техника. Опцията за удължена гаранция е особено полезна, имайки предвид честотата на употреба на пералнята в ежедневието, а оттам и неизбежната амортизация на уреда. Тук действа максимата „Колкото повече – толкова по-добре!“ Възможност за от 3 до 5 години пълна гаранция е вече напълно задължителна.

В това видео може да видите и да чуете пералнята в нашия дом.


Защо избрахме пералня модел WAW28590BY от Серия 8, с предно зареждане, 8 kg,1400 rpm (оборота)


Пералнята e с видимо нов дизайн и EcoSilence. Дизайнът, макар и не определящ покупката, е важен до толкова, колкото да ви доставя удоволствие да я виждате всеки път, когато минавате покрай нея. В магазина имаше и такива, които приличат на извънземни кораби от фантастичен филм. 



Тъй като имаме така нареченото мокро помещение, от което се влиза в банята, за нас най-удобна е пералня с предно зареждане.
Избрахме с капацитет 8 кг, защото сме 4 човека и всяка седмица пускам спални комплекти за пране. Това се случва с едно зареждане. Благодарение на по-големия барабан от предходната ни пералня ежеседмично пускам една пералня с тъмно и/или цветно пране и една с бяло. На около две седмици се случва да пускам вълнени дрехи и поларени завивки.








Допаднаха ни и следните възможности:

AntiStain: надеждно премахва до 4 от най-често срещаните
петна (кръв, масло/олио, трева, червено вино).
Моторът Bosch EcoSilence Drive ™ е изключително
енергийно ефективен и безшумен в експлоатация с особено
дълъг живот.
AllergyPlus: специално разработена за нуждите на хора с
алергии и чувствителна кожа.
SpeedPerfect: перфектно почистване за до 65% по-малко
време.
ComfortControl с показание за разход: лесно обслужване и
информация за консумация на ток и вода.
Енергиен клас: A+++ в скала за енергийна ефективност от A +++ до D  
●  Максимални обороти: 1400 rpm Остатъчна влажност: 53 % 
Стандартните програми
- за памучни тъкани 60° + бутон EcoPerfect 
- за памучни тъкани 40° + бутон EcoPerfect 
 Програмите са подходящи за нормално замърсено памучно пране и са най-ефективни по отношение на консумация на вода и електроенергия. - Продължителност на цикъла при стандартна програма за памучно пране на 60 °C, пълно зареждане - 300 мин и 300 мин при частично зареждане и 270 мин при стандартна програма за памучно пране на 40 °C, частично зареждане - Режим на изчакване: 20 мин 
Ниво на шум 
при пране, стандартна програма на 60° за памучни тъкани при пълно зареждане: 44 dB 
при центрофуга при стандартна програма за памучни тъкани на 60°C при пълно зареждане: 68 dB 
Можете да чуете на видеото, което споделих по-горе.

Комфорт  - функция дозареждане: може да добавите още дрехи, след като сте пуснали пералнята.
- Голям, прегледен LED-дисплей за избор на програма, температура, макс.обороти, остатъчно време и 24 ч предварителен избор за край на програмата, избор за петна и показание за разход
 - XXL обем на барабана 65 л 
- Интериорно LED осветление
- Vario-барабан: щадящо и ефективно пране 
- Почистване на барабана с функция напомняне 
- 32 cm-врата, с вид на алуминий бял с 171° ъгъл на отваряне 
- Удобно заключване
- EcoSilence Drive: тих мотор с дълъг живот 
- Антивибрационен дизайн: повече стабилност и безшумност при работа 
- Шумоизолация чрез дънната плоча 
- Шумоизолация чрез допълнителен изолиращ материал 
- Сензор за водната струя за оптимално разходване на вода - ActiveWater™Plus: за щадящо ресурсите управление на водата - AquaStop с доживотна гаранция 
- Показание за разход: информация за консумация на ток и вода 
- Програматор с интегриран режим за вкл./изкл 
 - Разпознаване на пяната - Автоматика за стабилизиране 
- Сигнал в края на програмата - Автоматика за количество 
- Самопочистващ се съд за перилни препарати 
- Отделение за течен перилен препарат 

Сигурност - Защита от деца: блокиране на програмите и вратата.

● Лесно и сигурно почистване на филтъра- без опасност от разлив на вода.

И накрая ще споделя един трик, който използвам за да не мухлясва уплътнението на барабана. След всяко пране подсушавам останалата вода в гънките на гумения уплътнител и оставам стъкления капак открехнат. Чекмеджето за зареждане на препарат също оставям полуотворено.
Вие имате ли някакви трикове?
 
Ако вече имате домакински уред Bosch у дома Оставете ревю в сайта на Bosch и може да спечелите предметна награда. Играта се провежда до края на 2021 година. 

Хареса ли ви тази статия? Споделете я с близки и приятели, за които също би представлявала интерес.

Последвайте ме във Facebook, Instagram

*Публикацията е в партньорство с Bosch Bulgaria. Пералнята ми е закупена с лични средства и я използвам от 2019 година

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни