Торта "Черна гора" - веган - Vegan Black Forest Cake

 


Веган вариант на известната торта " Черна гора". Повода да импровизирам с веган версия на тази торта е, че синът ми пости за първи път, а днес има рожден ден. Искаше ми се да приготвя торта, която не съм приготвяла досега. Черна гора (Schwarzwälder Kirschtorte, Black Forest Cake)  е торта, която се състои  от няколко слоя шоколадови пандишпанови блатове, разбита сметана, череши или вишни и Kirschwasser. Това последното е двойно дестилирана бистра ракия от тъмни череши напълно ферментирали с костилките. Тази напитка не е сладка, и няма нищо общо с ликьор. В Австрия често използват ром в тази торта. Украсява се допълнително със сметана и череши, вишни или мараскино череши. 
И като всяка прочута торта, произхода и името и са свързани с легенди и догадки. Името не е свързано с името на планинската верига Шварцвалд. Едно от предположенията са, че името произлиза от специалната черешова ракия с аромат на костилки и специалния сорт тръпчиви череши. Други смятат, че името е вдъхновено от облеклото и по-специално шапките с големи червени помпони на върха, които са част от традиционната носия на жените от района на Шварцвалд.
Каквато и да е истината, факт е, че за първи път името на тази торта се споменава писмено през 1934 година, а през 1949 е  в списъка с най-известните немски торти. 






Пожелахме на нашето момче да е здрав! Все така сърцето му да е пълно с доброта и любов! Смело и с лекота да сбъдва мечтите си! Да е много обичан и щастлив!



Да спомена и нещо за веган варианта на тортата. За блат използвах любимият ми веган, пухкав шоколадов блат. Кремът, както разбрахте е бита сметана и е ясно, че трябваше да измисля някакъв заместител, който да е лек и вкусен, но и стабилен. Можех да приготвя крем на базата на кашу, но ми се искаше нещо по-леко. Изключвам възможността да използвам кокосова сметана, която да бъде пухкава и да издържи тежестта на блатовете. Хрумна ми да приготвя пудинг от грис, с домашно мляко от кашу и кокосова сметана за богата текстура. Вижте по-долу как приготвих! 

Торта " Черна гора"

Съставки: 

Шоколадов блат

300 г  брашно

100 г кокосова захар

60 г холандско  какао на прах

2 ч.л. бакпулвер

1 ч.л.  сода за хляб

1/4 ч.л. морска сол

100 г олио с неутрален вкус

70 г кленов сироп

460 г растително мляко

2 ч.л.  ябълков оцет

1 с.л. екстракт от ванилия

100 мл черешова ракия* ( ако сервирате на деца или не желаете алкохол, заместетете със сок от вишни или сок от компот на вишни)

*Ако нямате черешова ракия използвайте ром.


Сладко от вишни:

450 г вишни- замразени или пресни

3 с.л. кленов сироп

2 с.л. пресен лимонов сок

1 супена лъжица нишесте


Крем с грис и кокосова сметана

600 мл мляко от кашу

230 мл кокосова сметана + течната част от консервата ( )

120 грама пшеничен грис

100 г кокосово олио


Украса:


Замразени или пресни вишни

цветя (по избор, използвайте ядливи цветя, които не са третирани и не са събирани от оживени или следвайте най-добрите практики за безопасност на храните)


Начин на приготвяне:

Шоколадови блатове:

1. Загрейте фурната до 350 ºF с решетка, поставена в центъра. Пригответе две кръгли тави с размер 17 см: Поставете хартия за печене на дъното. Намажете стените с олио.

2. В голяма купа смесете брашното, захарта, какаото на прах, бакпулвера, содата за хляб и морската сол. Разбъркайте заедно, докато се комбинират и станат пухкави. Аз го правя с телена бъркалка. Също така преди да добавя захарта пресявам заедно всички останали продукти.

3. Във втора купа  смесете  олиото, кленовия сироп, растителното мляко, екстракта от ванилия и ябълковия оцет. Разбийте заедно. Добавете мокрите съставки към сухата смес, разбъркайте с телената бъркалка, докато сместа стане гладка и без бучки.

4. Разпределете тестото в подготвените форми за печене. Поставете тавите в центъра на фурната и печете 35 минути. Когато е готов, тестерът ще излезе чист или с няколко трохи и краищата на тортата ще се отделят от ръба на тавата.

5. Поставете формите върху решетка и оставете да се охладят за 5 минути, преди да ги извадите, след което прехвърлете блатовете върху решетката за охлаждане, за да се охладят напълно. Отстранете пергаментовата хартия от дъното на тортата при прехвърлянето.

6. Когато изстинат, преместете блатовете върху картонен кръг или плоска чиния и увийте плътно в найлоново фолио. Съхранявайте  в хладилника, докато се охлади и кремът е също охладен.

Сладко от вишни:

1. Комбинирайте вишните, лимоновия сок, кленовия сироп и нишестето в тенджера. Оставете да заври на среден огън. След това намалете и оставете да къкри за около 5 минути.  Оставете да изстине напълно или направете предварително и приберете в хладилник до момента на сглобяване на тортата.

Крем с грис:

1. Смесете в тенджерка гриса, млякото от кашу, кокосовата сметана, ваниловия екстракт и разбъркайте добре.  

2. Включете котлона на среден и като бъркате непрекъснато оставете сместа да къкри. Продължавайте да бъркате непрекъснато, докато пудингът се сгъсти. 

3. Изключете котлона и добавете кокосовото олио. Разбърквайте докато маслото се поеме от сместа. Подсладете на вкус със стевия. Разбъркайте. 

4. Охладете сместа, като поставите стреч фолио на повърхността. По този начин ще предпазим повърхността от образуване на коричка. 

5. Когато се охлади напълно до стайна температура, разбийте с миксер до пухкав крем.  

Сглобяване и украса на  тортата:

1. Нарежете всеки слой торта наполовина с помощта на нивелир за торта или конец,  или дълъг назъбен нож за хляб.

2. Наредете тортата. Поставете тортен слой в чинията за поднасяне, леко поръсете с черешова ракия, разпределете около 1/4 от глазурата върху него. Отгоре сложете сладко от вишни. Повторете с останалите слоеве.

3. След като добавите последния слой, замразете горната част с останалия  крем и  малко сладко от вишни. Запазете гъстия сок за поливане на тортата при поднасянето и. Украсете с пресни плодове, ако имате и цветя, ако желаете.

4.Сервирайте на стайна температура!

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни