Шоколадова торта с теменужки - Chocolate Cake with Violets
Днес споделям с вас тази вкусна шоколадова торта с пролетна украса. Тортата е без брашно, без набухватели и без рафинирани подсладители. Не е много сладка и ако имате сладък зъб, може да увеличите количеството на фурмите в крема. Украсих с горски теменужки, които много обичам. Може да искате да видите други идеи с теменужки:
Диаметър на тортата -20-22 см.
Продукти:
за блатове
120 г бадемово брашно
120 г какао
360 г кленов сироп
150 г кокосова захар
9 малки яйца
60 г ленено брашно
40 г нишесте от тапиока
4 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.л. сол
за шоколадов крем- пълнеж на тортата
450 г сметана ( от 1 1/2 -400 мл кутия пълномаслено 65% кокосово мляко, предварително охладено за да се отдели сметанената част )
430 г кашу, накиснато за 4-5 часа ( преди накисването 300 г)
120 г меки фурми без костилки (за по-гладко разбиване може да накиснете за 15-20 минути)
10 с.л. кокосово мляко- от течната част на консервата
6 с.л. какао на прах
150 г черен шоколад, стопен на водна баня ( аз използвах 75% какао)
за шоколадова глазура:
125 мл кокосово мляко от останалото в кутията
100 г какаова маса или черен шоколад ( над 70 % какао)
50 г кокосово масло
щипка сол
3-4 с.л. натрошени какаови зърна
ядливи цветя
Начин на приготвяне:
1. Фурната се загрява до 160 С.
2. Три тавички с диаметър 21-22 см се покриват с хартия, стените се намазват с кокосово олио/масло.
3. Всички продукти за блата се смесват и разбъркват до еднородна относително рядка смес. Разпределя се поравно в трите форми.
4. Блатовете се пекат около 30-35 минути. Опитайте готовността с клечка за зъби. Краищата на блатовете също се отделят от стените на формата.
5. Отстранете блатовете от формите след пълното охлаждане. ***
6. За приготвяне на глазурата поставете всички съставки в съд за водна баня и ги разтопете. Разбъркайте гладко и охладете докато се получи гъстота, удобна за покриване и намазване на тортата.
7. Пригответе крема за пълнеж. Пасирайте кашуто и фурмите с помоща на кокосовото мляко до гладка смес. Добавете останалите съставки и пасирайте до гладък крем.
8. Намажете първия блат с 1/3 от крема. Повторете с останалите блатове. Охладете и покрийте отгоре и отстрани тортата с шоколадовата глазура. Отгоре настържете с шоколад. Поставете тортата в хладилника.
9. Сервирайте най-рано след 12 часа. Тогава блатовете са поели от влагата на крема. Вкусовете се развиват и както казах текстурата на самата торта е по-добра. Режете с нож потопен в гореща вода.
*** Ако не разполагате с 3 еднакви форми може да печете поетапно като след изваждане на опечен блат от фурната оставете за около 5 минути и тогава извадете от формата, поставете друга хартия и опечете следващ блат. Опеченият блат отделете от хартията след пълното охлаждане. Може да използвате отново хартията за третия блат.
Не препоръчвам изпичането на цялата смес наведнъж в една форма!
Както винаги - голяма красота при теб, Бети! Напълних си очите :)
ОтговорИзтриванеДари, много се радвам, че ти е харесала тортата и си се насладила на снимките! Благодаря ти за милите думи!
Изтриване