Шоколадова торта с теменужки - Chocolate Cake with Violets



Пролетта е тук и сърцето ми ликува. Откога чакам тези аромати на нарциси и разцъфтели овошки..Не ми пречат дори буйните ветрове, грабнали в порива си какво ли не и най-вече прах от улиците. Днес вятърът донесе с гръм и трясък дъждовни облаци и те сега  изсипват дъждовете си  над полета и гори(надявам се), над улиците и градинките, отмиват праха. Ще окъпят нощта и утрото ще бъде още по-ярко и ароматно. Утре съм планувала бране на коприва. Няма да е първата за сезона, но се надявам вече да е по-изобилна и да събера повече, не само за супичка. Това е възможно най-семплата и най-вкусна рецепта за Копривена супа, която се готви вече от 4 поколения в нашето семейство. 


Днес споделям с вас тази вкусна шоколадова торта с пролетна украса. Тортата е без брашно, без набухватели и без рафинирани подсладители. Не е много сладка и ако имате сладък зъб, може да увеличите количеството на фурмите в крема. Украсих с горски теменужки, които много обичам. Може да искате да видите други идеи с теменужки:
                                        
Теменужена торта





 Диаметър на тортата -20-22 см.




Продукти:

за блатове

 120 г бадемово брашно
 120 г какао
 360 г  кленов сироп
 150 г кокосова захар
 9 малки яйца
 60 г ленено брашно
 40 г нишесте от тапиока
 4 ч.л. ванилов екстракт
 1 ч.л. сол

за  шоколадов крем-  пълнеж на тортата

 450 г сметана ( от 1 1/2 -400 мл кутия пълномаслено 65% кокосово мляко, предварително охладено за да се отдели сметанената част )
 430 г кашу, накиснато за 4-5 часа ( преди накисването 300 г)
 120 г меки фурми без костилки (за по-гладко разбиване може да накиснете за 15-20 минути)
 10 с.л. кокосово мляко- от течната част на консервата
 6 с.л. какао на прах
 150 г черен шоколад, стопен на водна баня ( аз използвах 75% какао)

за шоколадова глазура:

 125 мл кокосово мляко от останалото в кутията
 100 г какаова маса или черен шоколад ( над 70 % какао)
 50 г кокосово масло
 щипка сол

3-4 с.л. натрошени какаови зърна
ядливи цветя


Начин на приготвяне:

1. Фурната се загрява до 160 С.
2. Три тавички с диаметър 21-22 см се покриват с хартия, стените се намазват с кокосово олио/масло.
3. Всички продукти за блата се смесват и разбъркват до еднородна относително рядка смес. Разпределя се поравно в трите форми. 
4. Блатовете се пекат около 30-35 минути. Опитайте готовността с клечка за зъби. Краищата на блатовете също се отделят от стените на формата.
5. Отстранете блатовете от формите след пълното охлаждане. ***
6. За приготвяне на глазурата поставете всички съставки в съд за водна баня и ги разтопете.  Разбъркайте гладко и охладете докато се получи гъстота, удобна за покриване и намазване на тортата.
7. Пригответе крема за пълнеж. Пасирайте кашуто и фурмите с помоща на кокосовото мляко до гладка смес. Добавете останалите съставки и пасирайте до гладък крем.
8. Намажете първия блат с 1/3 от крема. Повторете с останалите блатове. Охладете и покрийте отгоре и отстрани тортата с шоколадовата глазура. Отгоре настържете с шоколад. Поставете тортата в хладилника.
9. Сервирайте  най-рано след 12 часа. Тогава блатовете са поели от влагата на крема. Вкусовете се развиват и както казах текстурата на самата торта е по-добра. Режете с нож потопен в гореща вода.

*** Ако не разполагате с 3 еднакви форми може да печете поетапно като след изваждане на опечен блат от фурната оставете за около 5 минути и тогава извадете от формата, поставете друга хартия и опечете следващ блат. Опеченият блат отделете от хартията след пълното охлаждане. Може да използвате отново хартията за третия блат.

Не препоръчвам изпичането на цялата смес наведнъж в една форма!


Коментари

  1. Както винаги - голяма красота при теб, Бети! Напълних си очите :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дари, много се радвам, че ти е харесала тортата и си се насладила на снимките! Благодаря ти за милите думи!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни