Черешов чийзкейк- без захар и глутен - Cherry Cheesecake- gluten and sugar free
Похапвам си от този десерт в чаша и не знам как да ви го нахваля. Свеж, вкусен, ароматен, красив...Приготвя се бързо и с минимална термична обработка на черешите. Би могло дори да не се приготвят с този сос, а да се мариноват, както в този десерт. Алкохол с аромат на бадеми би бил много подходящ. Освен всичко горе казано като допълнителни качества и полезности са липсата на захар и заместители, както и на бисквитено маслена основа. Не че не обичам класическия чийзкейк-печен или не, с бисквитена коричка и сладък сос отгоре. Обичам, но от време на време ми харесва да пробвам и нещо по-различно като това например или това.
За хрупкава коричка използвах ароматен шамфъстък, който има прекрасен зелен цвят и неповторим вкус. Кремът направих от извара, маскарпоне и цедено кисело мляко. Със съставките може да се импровизира. Аз мисля, че балансирах количествата мазнини, като вкусът остана свеж, лек. Вместо захар използвах сладостта на ягодите и черешите. Тези от вас, които са свикнали с по-сладки десерти биха могли да добавят меласа или кленов сироп-биха били подходящи към черешите.
Десертът не се нуждае от дълъг престой в хладилника, но е хубав и на другия ден-много повече.
Надявам се да ви допадне.
Ето какви продукти използвах аз за тези 6 чашки.
* 100 г суров шамфъстък
* 100 г безсолна извара
* 150 г маскарпоне
* 100 г гъсто кисело мляко- цедено или биволско
* 150 мл ягодов сок-прясно изцеден
* 1 с.л. лимонов сок
* 1/2 ч.л смлени ванилови шушулки или ванилов ектстракт
* 2 шепи череши без костилки
* 1 ч.л. пектин
Приготвяне:
1. Ядките се блендират и се разпределят в чашите. При мен по около 20 гр в чаша.
2. Черешите се почистват от костилките над купа за да се използва сокът, който изтича от тях.
3. Пасират се ягоди и се претриват през цедка за гладък сок.Добавя се ванилията и лимоновия сок.
4. Пектинът се посипва равномерно над черешите. Плодовете се разбъркват добре.
5. Добавят се към черешите ароматния ягодов сок и отново се разбърква добре. Сместа се изсипва в малка тенджерка и се загрява умерено при непрекъснато бъркане докато се сгъсти-около 5 -6 минути.
6. Получения сос се изважда от тенджерката и се оставя да се охлади на стайна температура.Може да разбъркате 1-2 пъти.
8. Разпределете охладените череши в чашите.
9. Оставете в хладилника за минимум един час или цяла нощ.
10. Насладете се.
Десертът не се нуждае от дълъг престой в хладилника, но е хубав и на другия ден-много повече.
Надявам се да ви допадне.
Ето какви продукти използвах аз за тези 6 чашки.
* 100 г суров шамфъстък
* 100 г безсолна извара
* 150 г маскарпоне
* 100 г гъсто кисело мляко- цедено или биволско
* 150 мл ягодов сок-прясно изцеден
* 1 с.л. лимонов сок
* 1/2 ч.л смлени ванилови шушулки или ванилов ектстракт
* 2 шепи череши без костилки
* 1 ч.л. пектин
1. Ядките се блендират и се разпределят в чашите. При мен по около 20 гр в чаша.
2. Черешите се почистват от костилките над купа за да се използва сокът, който изтича от тях.
3. Пасират се ягоди и се претриват през цедка за гладък сок.Добавя се ванилията и лимоновия сок.
4. Пектинът се посипва равномерно над черешите. Плодовете се разбъркват добре.
5. Добавят се към черешите ароматния ягодов сок и отново се разбърква добре. Сместа се изсипва в малка тенджерка и се загрява умерено при непрекъснато бъркане докато се сгъсти-около 5 -6 минути.
6. Получения сос се изважда от тенджерката и се оставя да се охлади на стайна температура.Може да разбъркате 1-2 пъти.
7. През това време се приготвя кремът. Маскарпонето, изварата и киселото мляко се поставят в купа и се разбиват на бързи обороти до гладка еднородна смес. Ако изварата ви се струва не достатъчно гладка, може предварително да пасирате. За по прецизно поставяне в чашите аз използвах пош без накрайник. Ако нямате може да поставите сместа в торбичка и да отрежете широк връх 2 см широк. Шприцовате крема ниско, за да се запълнят равномерно и плътно стените на чашите. Загладете с обратната страна на мокра лъжичка.
9. Оставете в хладилника за минимум един час или цяла нощ.
10. Насладете се.
Ух, че съблазнително! Очите ми останаха в апетитния черешов слой.
ОтговорИзтриванеКакто винаги прекрасно аранжирано и много вкусно, Бети!
Прегръдка!
Мария, благодаря ти!
ИзтриванеБети, чудесно предложение!
ОтговорИзтриванеИ както винаги, красиво!
Хареса ми идеята за използването на пектин за черешите :)
Прегръдка с много усмивки!
Дани, както винаги-мил комплимент!
ИзтриванеПектин използвам и в пайове и тарти- за сгъстяване на плодовете, вместо нишесте или брашно.
Радвам се, че ти допада идеята ми.
Благодаря ти!
Страшно свежо, красиво и вкусно е това, което виждам! Невероятен творец си Бети!
ОтговорИзтриванеЙоли, много си мила!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Невероятно, само това мога да кажа! Прекрасни снимки! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти мила Павлинка!
ИзтриванеНякаква фантазия! Поздрав, Бети!
ОтговорИзтриванеМарти, благодаря ти!
ИзтриванеИскам и аз...,
ОтговорИзтриванеизглежда и звучи невероятно свежо, фино и ароматно -
поредното вълшебно предложение, Бети!
Поздравления и комплименти за теб!
Диани, винаги се радвам на твоите комплименти!
ИзтриванеБлагодаря ти и хубав петък!
Вълшебство! И аз се нареждам на опашката със желаещи:). Голямо изкушение, а пък снимките са страхотия! Прегръдки, Бети!
ОтговорИзтриванеКомплимент от една вълшебница! Благодаря!
ИзтриванеПривет Бети, знаеш ли, има един филм - The Mirror Has Two Faces... и в него, Barbra Streisand има специална реплика за перфектната хапка... е, ти си я заснела. Мноoого вкусно изглежда :) Желая ти прекрасен ден!
ОтговорИзтриванеЗои, заинтригува ме с този филм! Ще го гледам. Благодаря ти за чудесния комплимент!
ИзтриванеНе знам колко е перфектна, но не е аранжирана-просто гребнах от чашката...:))
Бети, колкото и да обичам чийзкейк, бих пренебрегнала ей сега едно парче за една купичка от твоите, чашка по-скоро. ;) Много свежо, вкусно, а и полезно - прекрасно с една дума. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Гери, радваш ме много! Те са едни малки чашчици, но съвсем достатъчни да засладят човек в горещия летен ден.
ИзтриванеПоздрав!
Мммм ... страшно ми хареса :) Мисля че точно от подобно предложение за десетрт се нуждаех Бети!
ОтговорИзтриванеИ какви снимки само! Вълшебница си ти :)
Поздравииииии :)
Дани, радвам се, че ти допада този лек вариант на класическия десерт! Ще се радвам да си приготвиш!
ИзтриванеБлагодаря ти за комплимента!
Напълно по мой вкус десертче,мога цяло лято да карам на такива кремчета!Безкрайно красиво си поднесла и подредила презентацията,Бети,а и съчетанието от бяло,зелено и червено е много умело!Хубав четвъртък!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Роси!
ИзтриванеРадвам се, че ти е допаднало! Зная, че много обичаш кремчета!
Ама и твоят чийзкейк е чудесен, Бети! Много обичам шамфъстък и като основа на тази нежност, ще ми допадне повече от бисквити. И тези черешки отгоре, мммммм!
ОтговорИзтриванеУсмивка от мен :)
Бети, както винаги прекрасно и вълшебно! Ще открадна тази рецепта със сигурност .
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Да ти е вкусно!
ИзтриванеЗдравейте, Бети! Прекрасен десерт! Ще го направя и искам да попитам за вместимостта на чашките.
ОтговорИзтриванеМалките чашки са 110 мл, по-големите-около 180 мл.
Изтриване