Шоколадова торта в пастелни цветове -Devil's food Cake in pastel colors
Честит рожден ден на моята племенница Белослава!
Мило, сладко дете, пожелавам ти здраве, радост, много обич и безгрижно детство!
Бъди все така успешна във всичко, с което си занимаваш, забавлявай се и мечтай!
Тази година празненството за рождения ден на малката сладурана, беше по-кратко и организирано като чаено парти, поради друг последващ много приятен ангажимент на семейството. Тортата и кексчетата са с любимият на рожденичката шоколадов вкус, а темата- цветя и пеперуди. Тя е любител на черния шоколад и през годините с нея сме постигнали вкусово единомислие относно шоколадовите торти (тук с Пепа и тук със зайците ), кексчета и кремове. Най-вкусната шоколадова торта, която е удобна за пренасяне е Devil's food Cake-шоколадови блатове, сочни без напояване и пълнеж от ганаш с черен шоколад.
Ето и рецептата:
Тортата е с диаметър 20 см и височина 15 см
за блата
* 120 мл гореща вода или силно горещо кафе, ако не се сервира на деца
* 55-60 г какао висококачествено
* 130 г масло на стайна температура
* 200 г кафява захар
* 3 големи яйца на стайна температура
* 250 г брашно
* 1 ч.л. сода бикарбонат
* 1 ч.л. бакпулвер
* 1/2 ч.л.сол
* 1 ч.л. смляна ванилова шушулка или ванилов екстракт
* 200 мл прясно мляко
Приготвяне:
1. Фурната се загрява на 180 С без обдухване.
2. Горещата вода или кафе се разбива с какаото и се оставя настрани, покрита с фолио.
3. Брашното се пресява с набухвателите.
4. Млякото се ароматизира с ванилията.
5. Маслото се разбива със захарта и солта.
6. Едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбива до усвояването му.
7. Добавя се 1/3 от брашното и се разбива. Добавя се половината от млякото и отново се разбива. Това се повтаря като се завършва с брашно.
8. Добавя се разтвореното какао и се разбива.
Блатът се поставя в тавата на фурната 30*40 см. Пече се около 15-20 минути. Пробва се с клечка за зъби. Когато по нея няма полепнали трохи-печивото е готово.
Готовият блат се обръща на чиста хартия, която е сложена върху леко влажна кърпа и се навива на руло.
По същия начин се процедира и се приготвя още едно руло. Освен това се прави трета смес, част от която се изпичат 2 блата с диаметър 20 см. Останалото тесто се изпича на кексчета.
Ганаш от черен шоколад
Пълнежът на тортата е ганаш от черен шоколад и сметана 1:1
* 600 г шоколад- с над 70 % какао
* 600 мл млечна сметана
* 2 ч.л. ванилов екстракт
1. Шоколадът се начупва/нарязва на малки парчета с ножа за хляб и се поставя в огнеупорна купа.
2.Сметаната се довежда до кипене, като се разбърква непрекъснато.
3. Горещата сметана се изсипва върху шоколада и се оставя за 3-4 минути. Разбърква се със силиконова шпатула докато шоколадът се стопи напълно и се получи гладка шоколадова смес. Оставете да се охлади и втвърди.
Като организация на времето е по-добре да започнете с приготвянето на шоколадовия ганаш. Когато приключите с печенето на блатовете той ще е охладен и готов за работа.
Сглобяване:
1. На дъното на тортена форрма или подложка се поставя един от кръглите блатове. Намазва се с охладения и мек ганаш. Визуално в купата разпределяте крема на 5 части. Четири от тях са за блатовете, а едната част за намазване на кръглия блат отдолу и отгоре преди поставянето на горния кръгъл блат.
2. Двете рула се отрязват на две равни части. Всяка част внимателно се развива и се намазва с една част от шоколадовия ганаш. Първата част се завива на стегнато руло. Внимавате да не излиза плънката отстрани и същевременно да не остава въздух вътре. Готовото малко руло търкулвате върху следващия намазан блат. Поставяте в центъра на кръга. Останалите две парчета блатове също се намазват и с по-голямо внимание се навиват около поставеното вече в чинията вертикално руло. Най-отгоре тортата се намазва с още ганаш и се поставя вторият кръгъл блат.
3. Тортата се завива със свежо фолио, стяга се с тортен ринг и се поставя за 5-6 часа в хладилника или за цяла нощ.
4. Приготвя се маслен крем.
150 г меко масло, 250 г пресята пудра захар 1 ч.л. ванилов екстракт и 2 с.л. прясно мляко.
5. Тортата се обръща в чинията или подложката за сервиране. Отстранява се фолиото и се измазва с масления крем. Заглажда се добре.
6. Покрива се с разточен, предварително добре омесен фондан. Украсява се.
Всички кексчета украсих с цветчета като тортата. Част от тях направих като принт. върху бледолилав фондан отрязах цветчета, а после от останалите цветове фондан отрязах същите по големина и разположих в лилавия. Внимателно разточих.
Que arte tienes con las manos Bety!!!!!!!!!!! Besitos canarios.
ОтговорИзтриванеGracias querida Maria!
ОтговорИзтриванеПоздравления за рожденичката, красивата торта и тебе, Бети!
ОтговорИзтриванеСигурна съм, че е вълшебен вкус и няма как да е иначе с това кафе и толкова шоколад. ;)
Прегръдки и пожелание за усмихнато и красиво лято!
Ирме, благодаря за поздравленията!
ИзтриванеБих я нарекла - Приказка в пастелни цветове!
ОтговорИзтриванеБраво!
Aura, сърдечно благодаря!
Изтриванеi don`t have a word so i just say- beautiful :)
ОтговорИзтриванеThank you Michalina!
ИзтриванеКрасота! Художник си ти, Бети! Много е хубава тортата, и кексчетата също!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Йоли!
ИзтриванеБети, прекрасна е! Както винаги когато ни покажеш тортите си! Много нежна, убедена съм прилича на рожденничката! На нея желая всичко най-хубаво, здраве и усмивки!
ОтговорИзтриванеБелославка е наистина много нежна.
ИзтриванеБлагодаря ти, Марти!
Ах, че красиво!! Човек да е рожденик край теб... правиш празника специален! :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка :)
...и не само :)) Справям се до 500 км :))
ИзтриванеПрегръдка!
Изумително красиви торта и мъфинки, Бети! Много щастие и сбъднати мечти на рожденичето! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеСнежи, благодаря ти за сърдечното пожелание!
ИзтриванеЧестита рожденица,да ви е жива и здрава,Бети!
ОтговорИзтриванесъс сигурност си най-любимата леля !
Тортата и кексчетата са както винаги фантастични!
Роси, сърдечно благодаря за милите думи и пожелания!
ИзтриванеТрудно е човек да повярва,че си правила всичко това с ръцете си,Бети.....
ОтговорИзтриванеНеземно красиви са и тортата и мъфините!А комбинацията на цветовете е чудесна!
Усмихнат ден:)
Тя обича нюансите на лилаво и розово!
ИзтриванеБлагодаря, Миленче!
Честит празник на Белослава, жива и здрава да е, безгрижно детство ѝ желая от сърце! Вълшебна е тортата, кексчетата също, приказка си сътворила, Бети! Прегръдки!
ОтговорИзтриване*Някъде ми се загуби коментара:)
Кате, благодаря за милото пожелание и хубавите думи!
ИзтриванеМного ме радваш!
Нещо май се случи с коментара ми, Бети :) Ако се повтарям, извинявай, но пък така отново ще изкажа честитки за Белослава и поздравления за майсторството и обичта на леля ѝ :)
ОтговорИзтриванеЦветен юнски ден ти желая! Поздрави!
Албенче, не се притеснявай, само един беше и ти благодаря за хубавите думи и пожелания!
ИзтриванеМного нежна и красива тортичка! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря сърдечно, Радост!
ИзтриванеEs una autentica obra de arte !!!!
ОтговорИзтриванеme ha encantado
te felicito
ha de ser delicioso ;)
SALUDOS
Elia,
ОтговорИзтриванеThanks for your lovely comment!
Толкова красива торта и кексчета! Подбрала си много красиви цветове! Много ми хареса "етикетчето" на тортата- все едно е етикет на детска дрешка! Интересно хрумване-точно като плат....
ОтговорИзтриванеПоздравления за малката рожденица! Нека се сбъдват мечтите и! И да има радост в очите и!
Поздравления и за теб, Бети, за страхотната работа!
Сандра! Точно такава ми беше идеята с този "принт", под етикетчето с честитката за рожденичката.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти сърдечно за поздравленията и пожеланията! И за чудесния коментар!
It is wonderfull!
ОтговорИзтриване