Спагети с лимоново песто - Spaghetti with Lemon Pesto
Лятото освен неизброими аромати, цветове и вкусове има и вълнуващи звуци...Ранните песни на птиците, които стигат до нас въпреки грохота на двигателите и свистенето на гумите по асфалта, шепота на листата на дърветата, надничащи в прозорците ни...
Повея на вятъра, минаващ през милиони стъбълца в полето...
Ако сте в гората, далеч от хорския шум и седнете на земята ще може да чуете и бързащите незнайно за къде буболечици.
Нощните концерти на безброй щурци, които сякаш се опитват да изпратят песента си в космоса, надпреварвайки се с не по-малките крякащи хорове на жабите.
Музика има и в цветята, усмихнали цветни личица, и в танца на ефирните пеперуди.....
Музика има и в тихия, нежен танц на чадърчетата на глухарчето....
Цялата тази красота, този цветен и многообразен букет от възприятия и усещания ни карат да стъпваме по-леко, да си тананикаме и да се усмихваме....
Ето какво сготвих аз, танцувайки и пеейки в кухнята.
Продукти:
* 500 г пълнозърнести спагети
* 1 връзка свеж лимонов босилек
* 1 връзка свеж обикновен босилек
* 4-5 листенца свежа маточина
* кората на половин лимон-настъргана
* 50 г орехи
* 50 г кедрови ядки
* 100 г бразилски орех
* 1 скилидка чесън
* сол
* черен пипер
* 250 мл студено пресован зехтин
Допълнително:
* листенца дребнолист босилек
* цветчета лайка
*** Ако не трябва да е веган вашето песто, добавете 50 г настърган пармезан или намалете/заменете количеството на бразилския орех.
Приготвяне:
1. Сварете спагетите според указанията на опаковката. Аз обикновено ги варя 2-3 минути по-малко, защото ги обичам по-твърди-"Al dente" - от италиански, изразът се използва като термин в кулинарията за определяне степента на готвене на ориз и паста. Означава, че не трябва да са разварени, а да се усещат леко твърди, плътни при ядене. За да сте сигурни, и да не изпуснете момента-опитвайте. Аз винаги го правя. Опитвам и ако са достатъчно сварени, веднага изваждам и прецеждам от горещата вода. Пастата, както и ризотото и паелята са от ястията, които вие чакате, а не те вас.
2. Докато спагетите се варят се приготвя пестото. В блендер се поставят босилека, маточината, лимоновата кора и ядките. Смилат се. Добавя се чесъна и по малко от зехтина. Пасирането/блендирането продължава, докато се получи гладка смес. Накрая се добавят солта, черния пипер и пармезана.
Може да приготвите и хаванче. Първо се стриват листата босилек, добавя се чесъна, ядките и стриването продължава. Накрая се добавя зехтина, солта, черния пипер и пармезана, ако слагате. Разбърква се.
Готовото песто съхранявате в стъклен или порцеланов съд в хладилника до 1 седмица. Може да намажете на препечена филийка, да объркате с варени картофи или да поднесете с риба или печен патладжан.
3. Пестото е готово, спагетите са сварени и отцедени. Връщам в тенджерата, в която са врели, поставям пестото и разбърквам. Сервирам в индивидуални чинии. Поръсвам с листенца свеж босилек и цветчета лайка. Може да сипете спагетите и в порцеланова купа и всеки сам да си сервира на масата.
Насладете се на свежия лимонов аромат в това нетрадиционно песто.
Изглеждат много вкусни и ароматни. Много красиво написано! Прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!
Благодаря, Габриела!
ИзтриванеУсмивки!
Отварям тази страничка и...... какво да видя!!?? Прекрасно и интересно предложение за бързо приготвена храна, придружено от романтичната песен на природата, която струи от невероятните снимки!! Бети, ти успяваш винаги да уловиш красотата, да я запечаташ и да ни я предадеш по най-изумителния начин!! Благодаря ти, миличка за удоволствието!!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и прекрасен ден от мен!!
Руми, благодаря за прекрасния коментар!
ИзтриванеСлънце и усмивки!
Много ароматно предложение за паста,Бети!Чудесно се вписва на общия цветен фон!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеРоси, благодаря ти за комплимента!
ИзтриванеПрекрасни снимки, Бети! А пестото звучи много апетитно и свежо - не ми е хрумвало да смесвам песто с варени картофи, така че мерси за хубавата идея (-:
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Дида, благодаря ти!
ИзтриванеКартофите печени и варени са вкусни и с традиционните видове песто. Радвам се, че ти е допаднала идеята.
Bety, your pictures remind me about the summer in the country, with my grandma. Thank you for beautiful memories. Lemon spaghetti must be very refreshing, perfect for a lazy summer lunch.
ОтговорИзтриване
ИзтриванеAgi, thank you for your lovely comment!
Колко красиво, артистично и поетично :) При теб просто попадам в друг свят Бети!
ОтговорИзтриванеПрегръдки :)
Дани, радваш ме много!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Ястието е прелест, снимките и те! Направо ми изпълни сърцето с красота, Бети!
ОтговорИзтриванеЛети, знам, че си почитател на италианската кухня и ценя комплимента ти!
ИзтриванеБети, сигурна съм във чудесния вкус на пестото.
ОтговорИзтриванеНямам лимонов босилек, но кората на лимона ще ми помогне!
Сърдечни поздрави и хубав ден!
Дани, и кората на лимона ще придаде лимонов нюанс. Радвам се, че ти допада!
ИзтриванеБлагодаря сърдечно!
Прекрасни снимки и много свежи спагети! Не бях чувала досега за лимонов босилек...Поздравления за снимката с петолинието! Страшно идейна е! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеРадост има и канелен босилек и различни други, с различна големина на листата, дори и цвят. Благодаря ти за сърдечния комплимент!
ИзтриванеИстинска фантазия! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Дани!
ИзтриванеКаква прекрасна лятна мелодия си сътворила, Бети и как заразяващо е твоето настроение! Много красиви снимки и отново интересно предложение! Прегръдки мила!
ОтговорИзтриванеСърдечна прегръдка и усмивка за теб, Кате!
ИзтриванеСнимките,които ни показвате тук са чудесни.Толкова са свежи и зелени, че не ми се иска този сезон да си отива и да идва студената и мрачна зима.Казват, че всеки сезон си има своят чар и красота, но за мен не е е така.Благодаря ви и за разкошната рецепта с тези спагети.Преди два дни я направих и се получи невероятно, днес отново ще е това вечерята, понеже всички у дома искат спагетите с лимон.Дано да качите и някой десерт подходящ за това хапване.
ОтговорИзтриване