Черешов чийзкейк- без захар и глутен - Cherry Cheesecake- gluten and sugar free


Похапвам си от този десерт в чаша и не знам как да ви го нахваля. Свеж, вкусен, ароматен, красив...Приготвя се бързо и с минимална термична обработка на черешите.  Би могло дори да не се приготвят с този сос, а да се мариноват, както в този десерт. Алкохол с аромат на бадеми би бил много подходящ. Освен всичко горе казано като допълнителни качества и полезности са липсата на захар и заместители, както и на бисквитено маслена основа. Не че не обичам класическия чийзкейк-печен или не,  с бисквитена коричка и сладък сос отгоре. Обичам, но от време на време ми харесва да пробвам  и нещо по-различно като това например или това.

За хрупкава коричка използвах ароматен шамфъстък, който има прекрасен зелен цвят и неповторим вкус. Кремът направих от извара, маскарпоне и цедено кисело мляко. Със съставките може да се импровизира. Аз мисля, че балансирах количествата мазнини, като вкусът остана свеж, лек. Вместо захар използвах сладостта на ягодите и черешите. Тези от вас, които са свикнали с по-сладки десерти биха могли да добавят меласа или кленов сироп-биха били подходящи към черешите.

 

Десертът не се нуждае от дълъг престой в хладилника, но е хубав и на другия ден-много повече.
Надявам се да ви допадне.


Ето какви продукти използвах аз за тези 6 чашки.

* 100 г суров шамфъстък
* 100 г безсолна извара
* 150 г маскарпоне
* 100 г гъсто кисело мляко- цедено или биволско
* 150 мл ягодов сок-прясно изцеден
* 1 с.л. лимонов сок
* 1/2 ч.л смлени ванилови шушулки или ванилов ектстракт
* 2 шепи череши без костилки
 * 1 ч.л. пектин


Приготвяне:

1. Ядките  се блендират и се разпределят в чашите. При мен по около 20 гр в чаша.
2. Черешите се почистват от костилките над купа за да се използва сокът, който изтича от тях.


3. Пасират се ягоди и се претриват през цедка за гладък сок.Добавя се ванилията и лимоновия сок.



4. Пектинът се посипва равномерно над черешите. Плодовете се разбъркват добре.


5. Добавят се към черешите ароматния ягодов сок и отново се разбърква добре. Сместа се изсипва в малка тенджерка и се загрява умерено при непрекъснато бъркане докато се сгъсти-около 5 -6 минути.


6. Получения сос се изважда от тенджерката и се оставя да се охлади на стайна температура.Може да разбъркате 1-2 пъти.

7. През това време се приготвя кремът. Маскарпонето, изварата и киселото мляко се поставят в купа и се разбиват на бързи обороти до гладка еднородна смес. Ако изварата ви се струва не достатъчно гладка, може предварително да пасирате. За по прецизно поставяне в чашите аз използвах пош без накрайник. Ако нямате може да поставите сместа в торбичка и да отрежете широк връх 2 см широк. Шприцовате крема ниско, за да се запълнят равномерно и плътно стените на чашите. Загладете с обратната страна на мокра лъжичка.


8. Разпределете охладените череши в чашите.


9. Оставете в хладилника за минимум един час или цяла нощ.







10. Насладете се.

Коментари

  1. Ух, че съблазнително! Очите ми останаха в апетитния черешов слой.
    Както винаги прекрасно аранжирано и много вкусно, Бети!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. Бети, чудесно предложение!
    И както винаги, красиво!
    Хареса ми идеята за използването на пектин за черешите :)
    Прегръдка с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, както винаги-мил комплимент!
      Пектин използвам и в пайове и тарти- за сгъстяване на плодовете, вместо нишесте или брашно.
      Радвам се, че ти допада идеята ми.
      Благодаря ти!

      Изтриване
  3. Страшно свежо, красиво и вкусно е това, което виждам! Невероятен творец си Бети!

    ОтговорИзтриване
  4. Невероятно, само това мога да кажа! Прекрасни снимки! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Някаква фантазия! Поздрав, Бети!

    ОтговорИзтриване
  6. Искам и аз...,
    изглежда и звучи невероятно свежо, фино и ароматно -
    поредното вълшебно предложение, Бети!
    Поздравления и комплименти за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диани, винаги се радвам на твоите комплименти!
      Благодаря ти и хубав петък!

      Изтриване
  7. Вълшебство! И аз се нареждам на опашката със желаещи:). Голямо изкушение, а пък снимките са страхотия! Прегръдки, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Комплимент от една вълшебница! Благодаря!

      Изтриване
  8. Привет Бети, знаеш ли, има един филм - The Mirror Has Two Faces... и в него, Barbra Streisand има специална реплика за перфектната хапка... е, ти си я заснела. Мноoого вкусно изглежда :) Желая ти прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зои, заинтригува ме с този филм! Ще го гледам. Благодаря ти за чудесния комплимент!
      Не знам колко е перфектна, но не е аранжирана-просто гребнах от чашката...:))

      Изтриване
  9. Бети, колкото и да обичам чийзкейк, бих пренебрегнала ей сега едно парче за една купичка от твоите, чашка по-скоро. ;) Много свежо, вкусно, а и полезно - прекрасно с една дума. :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, радваш ме много! Те са едни малки чашчици, но съвсем достатъчни да засладят човек в горещия летен ден.
      Поздрав!

      Изтриване
  10. Мммм ... страшно ми хареса :) Мисля че точно от подобно предложение за десетрт се нуждаех Бети!
    И какви снимки само! Вълшебница си ти :)
    Поздравииииии :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, радвам се, че ти допада този лек вариант на класическия десерт! Ще се радвам да си приготвиш!
      Благодаря ти за комплимента!

      Изтриване
  11. Напълно по мой вкус десертче,мога цяло лято да карам на такива кремчета!Безкрайно красиво си поднесла и подредила презентацията,Бети,а и съчетанието от бяло,зелено и червено е много умело!Хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Роси!
      Радвам се, че ти е допаднало! Зная, че много обичаш кремчета!

      Изтриване
  12. Ама и твоят чийзкейк е чудесен, Бети! Много обичам шамфъстък и като основа на тази нежност, ще ми допадне повече от бисквити. И тези черешки отгоре, мммммм!
    Усмивка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  13. Анонименюни 06, 2018

    Бети, както винаги прекрасно и вълшебно! Ще открадна тази рецепта със сигурност .

    ОтговорИзтриване
  14. Анонименноември 30, 2022

    Здравейте, Бети! Прекрасен десерт! Ще го направя и искам да попитам за вместимостта на чашките.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Малките чашки са 110 мл, по-големите-около 180 мл.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни