Най-вкусният доматен галет
По-долу в описанието съм описала как да се приготви с кухненски робот. Ако нямате, не е проблем. Може да се приготви като се използва само нож.
Всички около мен са вече достатъчно свикнали, че нещата се ядат, едва когато кажа, че съм свършила със снимките. Колкото и да са заети и колкото и тихо да кажа "нападайте", всички чуват и дегустацията започва. Аз с любопитство следя реакцията. Това е един от сладките мигове на приготвянето на храна. Първите парчета бяха изядени светкавично и в пълна тишина. Когато устите се изпразниха и хората се насочиха към останалия галет започнаха да говорят, че по-вкусно нещо не са яли. И на мен много ми хареса хрупкавата текстура на галета, която си остана хрупкава до последната троха, въпреки сочните домати. Не само тестото за коричката е вкусно. Почти карамелизираният лук с мащерка, поставен между сиренето и доматите, придава страхотен сладък вкус и аромат на печивото. Различните сортове домати, които съм отгледала също внасят своя дял в цялостния вкус на този невероятен галет.
Може да се оформи и като тарт. Единия път го приготвих с веган заместители на сирената. Стана отново много вкусен. На следващия ден изобщо пропуснах сиране, използвах само по-дебел слой от карамелизиран лук. Отново вкусноооо!
Ще се радвам да го приготвите. А и как ще ми повярвате, че е най-вкусният доматен галет/тарт, ако не го отите.
Съставки:
Тесто за галета
100 г обикновено брашно
60 г пълнозърнесто брашно (моето е Техра 1050)
65 г царевично брашно
1/2 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка черен пипер
150 г масло
1 разбито яйце
Пълнеж:
2 супени лъжици масло
2 сладки лука, нарязани на ситно
сол + черен пипер
5-6 стръка прясна мащерка, нарязани
250 г настъргана моцарела
50 г пармезан, настърган
пресен босилек
по един-два средни домата, различни цветове
шепа разноцветни черита
малко зехтин
по 1-2 супени лъжици - черен сусам, нигела, бял сусам, мак, семена копър и резене
Инструкции
1. В купата на кухненски робот комбинирайте брашната, солта и черния пипер. Пулсирайте веднъж или два пъти, за да комбинирате. Добавете нарязаното на кубчета масло и пулсирайте, докато не получите малки парченца масло, подобни на размера на ориза. Добавете 60 мл (1/4 чаша) ледена вода към тестото и пулсирайте, докато се събере. Ако е необходимо, добавете още 1-2 супени лъжици ледена вода, докато тестото се събере. Обърнете тестото върху набрашнена работна повърхност, омесете няколко пъти и след това оформете тестото на плосък диск. Тестото не се нуждае от дълго месене. Само толкова, колкото да се събере и да се оформи топка. Увийте в найлоново фолио и приберете в хладилник за поне 30 минути.
2. Междувременно добавете маслото в тиган, поставен на средно силен огън. Добавете лука и 1/4 чаена лъжичка сол и черен пипер. Гответе, като бъркате непрекъснато, докато лукът започне да омеква, около 5 минути. Продължете да готвите, като често изстъргвате зачервените парченца от дъното на тигана, докато лукът стане златистокафяв, около 15-20 минути. Свалете от котлона и разбъркайте мащерката. Подправете леко със сол и черен пипер. Оставете да се охлади.
3. Сега вземете тестото от хладилника. Набрашнете леко хартия за печене, поставете в центъра тестото и разточете с дебелина около 3-4 мм.
4. Разпределете моцарелата и пармезана, оставяйки 6-7 см граница около краищата. Добавете карамелизирания лук на равен слой и поръсите със сол и черен пипер. Сега добавете нарязаните домати и половината от чери доматите, като запазите останалата половина за украса. Полейте доматите със зехтин, поръсете със сол и черен пипер. Сгънете ръба на тестото като леко застъпите леко доматите доматите. Намажете получения борд с разбитото яйце и поръсете със семената. Поставете галета в хладилника за 15-20 минути или до готовност за печене.
5. Загрейте фурната до 190 С.
6. Печете галета за 45-55 минути или докато коричката стане златиста и доматите са много леко овъглени. Оставете да се охлади 5-10 минути и след това нарежете и сервирайте, гарнирани с пресни чери домати и пресен босилек.
Не забравяйте да споделите вашата снимка с мен в Инстаграм или във Facebook
Или просто ми пишете тук. Много ще се радвам, ако споделите, когато го направите!
Коментари
Публикуване на коментар