Маков сладкиш с кайсии и маслени трохи


Пухкав, плодов и (почти) златен!

Кайсиев сладкиш с маково семе и хрупкави трохи- лятна мечта в една хапка ☀️

Сладките, леко тръпчиви кайсии се топят в устата, а маковите семена и златистите трохи придават неустоима текстура.

💛 Да, тази година кайсиите струват почти колкото самолетен билет… но поне с този кекс пътуваме направо към рая! 😄✈️🍰



🤔 Само в моя край ли кайсиите ги няма дори по дърветата, или е национално лятно бедствие? Пращайте снимки, ако някъде има- ще тръгна с кошницата! 😅


Лятото и любимите кайсии ми носят винаги спомени от детството. Не пропускам да приготвя някакъв сладкиш с тях, фин мармалад и конфитюр с лавандула.  Тази година обаче ще огранича тези глезотии. Тази рецепта е за онези следобеди, в които искаме нещо сладко, плодово и уютно – без излишна суетня.


Този кайсиев кекс с маково семе и хрупкави маслени трохи е пухкав, сочен и лесен за приготвяне. Сладките, леко тръпчиви кайсии се съчетават перфектно с нежното тесто и хрупкавия маслен топинг. Насладете му се с чаша кафе, чай или просто така – защото е лято.


Необходими продукти:

Яйца- на стайна температура, внимателно разделени на жълтъци и белтъци.

Брашно- използвам брашно от спелта за лек ядков вкус, но обикновеното също е чудесно.

Захар- суровата тръстикова захар придава деликатен карамелен оттенък. Замести с еритритол, ако ограничаваш захрта.

Макови семена- цели, несмлени, за приятен лек хрупкав ефект

Олио-  неутрално, висококачествено

Масло- студено, за трохите; бързо натрошено с брашно и захар, за да останат хрупкави

Кайсии- пресни, разполовени и без костилки

Лавандула- идеално се съчетава с кайсиите и носи вкус и аромат на лято

Сол- подчертава вкуса както в тестото, така и в трохите

Съвет: Този сладкиш е най-вкусен в деня, в който е приготвен, когато кайсиите са сочни, а трохите – златисти и хрупкави. Но ако остане, не се притеснявай- и на следващия ден е все така изкушаващ.

Идея: Ако искаш да си спестиш маслените трохи по една или друга причина, вместо тях поръси отгоре щедро с филирани бадеми, както направих в този Тарт с бадемов франжипан, без млечни и без захар. Ще стане много вкусен!

Маков сладкиш с кайсии и маслени трохи

Време за подготовка: 15 мин

Печене: 40 мин

Общо: 55 мин

Порции: 12 броя

Съставки

Тесто

4 големи яйца, разделени

1 ч.л. лимонов сок

120 г еритритол или тръстикова захар или кристална захар, разделена на 80+40

160 г макови семена

180 мл олио с неутрален вкус, например гроздово

100 г брашно от спелта или обикновено, може и безглутеново

1/2 ч.л. сушена лавандула

1 ч.л. махлеб

2 ч.л. бакпулвер

1/4 ч.л. сол

8-10 пресни кайсии, разполовени и без костилки, според формата и големината

Маслени трохи

50 г студено масло, веган на блок или краве, нарязано на кубчета

50 г еритритол или захар, например тръстикова

90 г брашно от спелта или обикновено или безглутеново

1 щипка сол

Инструкции

1. Загрей фурната на 180°C. Покрий форма (приблизително 25 x 25 см) с хартия за печене или я намажи с мазнина и поръси брашно.

2. За трохите, смеси всички съставки в купа и натроши с пръсти. Като алтернатива, можете да добавиш съставките в чопър и да пулсираш за кратко, докато се смесят. С пръсти обедени сместа на по-едри трохи. Постави в хладилник, докато кексовата смес е готова.

50 г студено масло, веган на блок или краве, нарязано на кубчета

50 г еритритол или захар, например тръстикова

90 г брашно от спелта или обикновено или безглутеново


2. Раздели яйцата. Сложи белтъците, лимоновият сок и солта в купа и разбий с ръчен миксер или кухненски робот с приставка за бъркалка, докато се образуват меки върхове. Добави еритритола или захарта и разбий до твърди върхове. Остави настрана.

4 белтъка

1 ч.л. лимонов сок

1/4 ч.л. сол

40 г еритритол или тръстикова захар или кристална захар



 









Разбитите жълтъци с еритритола                                                      Разбитите жълтъци с олиото

                                                                                                             

3. В отделна купа, по-голяма, защото в нея ще смесиш цялото тесто, разбий жълтъците и останалия еритритол или захарта с миксер до пухкавост. Бавно добави олиото и продължи да разбиваш, докато се смесят. Сместа в този момент прилича на майонеза, малко по-рядка е. Виж снимките по-горе.

4 жълтъка

80 г еритритол или тръстикова захар или кристална захар

180 мл олио с неутрален вкус, например гроздово


4. Смеси маковите семена, брашното, махлеба, лавандулата и бакпулвера. С помощта на тел или шпатула ги добави към сместа с жълтъците, като ги редуваш с разбитите белтъци. Сместа трябва да бъде еднородна и пухкава. Не прекалявай с разбърквавнето.

160 г макови семена

100 г брашно от спелта или обикновено, може и безглутеново

1/2 ч.л. сушена лавандула

1 ч.л. махлеб

2 ч.л. бакпулвер

¼ ч.л. сол


5. Изсипи тестото във формата. Отгоре подреди кайсиите (с разрязаната страна нагоре), леко притисни и поръси с трохите. Печете 30-40 минути, докато трохите леко станат златисти (провери с клечка за зъби). Остави да се охлади до стайна температура и се наслади.

Печем до златисто. Пробваме с клечка за зъби готовността на кейка. Друг признак за готовност е и отделянето на кейка от стените на формата.

Бележки:

Сладкишът е най-добър в деня на печенето. На следващия ден също, но е възможно хрупкавите трохи да са леко овлажнели от сочните плодове.

Лесно може да направиш в безглутенов вариант. Просто замени брашното от спелта с безглутенова смес.

Да ти е сладко! Пиши ми в коментар, когато направиш!


Коментари

  1. Анонименюли 25, 2025

    Ехаа!Толкова добре изглежда, че още утре ще го приготвя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам! Благодаря!Ще се радвам на обратна връзка!

      Изтриване
    2. Анонименюли 27, 2025

      Идвам пак, за да кажа, че сладкиш е невероятен! Много се хареса и от компанията ни! Благодаря за поредната вкусна и успешна рецепта!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни