Солени кексчета с билки и пармезан- Parmesan Herb Muffins
Тези кексчета ще ви очароват с богатия си вкус и с празничната си визия. Достойни за изискана трапеза или приятно прекарване на открито. Много си харесвам тези формички, които са като саксийки. Обичам в тях да сервирам кремчета като тази Кокосова тапиока със сладко от боровинки...и подарък за един от вас -Coconut Tapioca with blueberry jam
, сладолед....При печене имат неудобството, че трябва да се намажат и поръсят с брашно или галета. Хрумна ми да добавя вкусово разнообразие, като вместо брашно или галета, поръся с маково семе. Щеше да се получи интересен външен вид, а и прекрасен аромат на запечено маково семе. Получи се наистина точно според очакванията ми- ароматно и с визия на саксийки с полепнал пясък по тях.
Приготвянето е бързо. Докато загрее фурната сте готови със забъркването на сместа, после се наслаждавате на чудесния аромат ог печенето им и подготвяте зелената украса за градинките отгоре. Ще усмихнете семейството и приятелите си и ще ги очаровате. Сместа може да се изпече и в силиконови формички за малки кексчета или мъфини. Измерих една от моите- те са с вместимост 60 мл до 1 см под ръбчето. Може да се изпече и в голям форма за кекс, да намажете със заквасена сметана отгоре и да поръсите на ивици с предвидените зелении. Може да сервирате отделно крема сирене, сметана, или да разбъркате със ситно нарязаните зелени треви и всеки да си маже на филийка от кекса.
Продукти:
за 6 саксийки * 150 мл
* 170 г брашно
* 3 яйца
* 250 г кисело мляко
* 10 г бакпулвер
* 70 г настърган пармезан
* 70 г нарязани орехи
* 30 г кедрови ядки
* 1 връзка копър
* 1 връзка магданоз
* 1 шепа сушен джоджен
* 1 ч.л. смляно копърово семе
* 1/2 ч.л. бял пипер
* 2 равни ч.л. горчица
* 4 с.л. зехтин
Освен това:
* масло за намазване на формите
* мак за поръсване на формите
за декорация:
* заквасена сметана или крем фреш, или крема сирене
* див лук
* копър
* листа левурда мечи лук, див чесън, (Allium ursinum L.)
* магданоз
* свежи цветя, нетретирани с химикали
* сварен грах
Левурда мечи лук, див чесън, (Allium ursinum L.)
Накратко за полезностите на левурдата:
Снижава артериалното налягане, намалява нивото на холестерола в кръвта и отлагането му в стените на кръвоносните съдове, усилва сърдечните съкращения и забавя сърдечния ритъм. Притежава силно фитоцидно действие — убива причинителите на различни инфекциозни заболявания (стрептококи, стафилококи, причинители на грипа, на дизентерията и др.)
В североизточна България се нарича леорда. Луковично растение с много приятен вкус наподобаващ зелен чесън, ядат се младите крехки листа, които израстват през пролетта (м. април). Расте в диво състояние в широколистните гори. Подходяща е за приготвяне на всички видове пролетни салати.
Приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 С.
2. Пресейте в голяма купа брашното с бакпулвера, черния пипер и евентуално солта (в случай, че използвате кашкавал или по-безсолен вариант на твърдо сирене) Прибавете и разбъркайте смляното копърово семе.
3. Разбийте киселото мляко със зехтина, яйцата и горчицата. Прибавете към брашното и разбъркайте до равномерна смес.
4. Добавете нарязаните зелении- копър, магданоз. Стрийте с длани джоджена и добавете. Сложете нарязаните орехи, кедровите ядки, настъргания пармезан. Разбъркайте добре.
5. Намажете саксийките с меко, но не течно масло и поръсете с мак.
6. Внимателно разпределете сместа като напълните около 1,5-2,00 см под ръбчето, както е на снимката.
7. Печенето зависи от големината и материала на формичката. Поставете формата или формите за печене в долната 1/3 позиция на фурната. Аз пекох около 30 минути. Ако печете в керамична кексова форма ще са необходими около 40 минути. Наглеждайте след 20 -та минута и пробвайте с клечка, независимо от примамливия вид на опечената коричка отгоре. Ако е необходимо покрийте след 15-та минута с лист за печене или фолио.
8. След като са готови, извадете от фурната и оставете за 5-6 минути във формата. После извадете и оставете да се охладят окончателно на решетка.
9. Намажете със заквасена сметана, не е необходимо да я разбивате. Или крема сирене. Ако имате крем фреш, също е подходящо. Може да поръсите със зелените, нарязани подправки или да потапяте кексчетата в тях.
Аз украсих с магданоз, използвах по-малко ароматния, но по-твърд и запазващ форма къдрав магданоз.
На някои сложих ситно нарязан с ножица див лук. Забелязала съм, че когато се режат с ножица стръкчетата не се смачкват и запазват свежест по-дълго.
На някои поставих сварен грах. Много ми харесват зелените му топчета, а и финия вкус и текстура.
Някои поръсих с мак и обвих с листа от левурда. Само конецът не се яде :) Много ни допаднаха на вкус- фин аромат на чесън и много свежа кадифена гладкост на листата.
Ето ги- малки зелени съкровища!
И последен свеж акцент от теменужки:
Вкусна, влажна, ароматна текстура с хрупкави орехи и кедрови ядки. Ароматът на печен мак, във всяка хапка се допълва от нежната сметана и аромата на зелените треви. Свежо пролетно и вкусно!
Направете си и се насладете!
Невероятна кулинарно-градинска красота!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Нади!
ИзтриванеБети, страхотна красота! Очарована съм от вкусните саксийки, останах без думи! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБети, страхотна красота! Очарована съм от вкусните саксийки, останах без думи! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеПети, винаги много ме радваш!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Очарователни са, в началото не разбрах, че това са саксийките, помислих ги за декорация! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че се получиха така! И на мен много ми хареса резултата! По-често ще използвам мак, вместо галета или брашно! И е вкусно.
ИзтриванеБлагодаря ти, Павлинка!
Unikalni sa !!!
ОтговорИзтриванеЕви, благодаря!
ИзтриванеРазкошна пролетна фантазия, Бети -
ОтговорИзтриванесвежо зелени, несравнимо ефектни и много апетитни кексчета -
страхотна идея, прекрасни снимки и впечатляващо представяне!
Поздрави за теб, хубава и усмихната нова седмица!
Диани, благодаря ти!
ИзтриванеПрегръдка!
Бети, пълниш ми очите с тези снимки! Толкова природа има в публикациите ти, толкова уют и красота! Вкусни рецепти, придружени с вълшебни снимки, приказка е всеки път, когато се отбия. Прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря за прекрасния ти коментар! Много ме радваш!
ИзтриванеBety, już myślałam, że przerzuciłaś się na ogrodnictwo :) Bardzo ciekawy pomysł. W sam raz na wiosnę.
ОтговорИзтриванеO jak dobrze wiedzieć, że jest więcej polskich miłośniczek Bety :)
ИзтриванеThis idea is great (as usual :)
Jestem bardzo zadowolony! Cieszę się, że cię tu i dziękuję za miłe komentarze!
ИзтриванеAga,
ИзтриванеCieszę się, że się podobało, dziękuję z całego serca!
Красота, Бети! Поредната! Харесвам приказките, които рисуваш със снимките и ястията си! Винаги излизам оттук, потопена в красив роман за ухания, природа, любов, хармония... Благодаря ти! :*
ОтговорИзтриванеТики, благодаря ти, аз! За хубавите думи и усмивки!
ИзтриванеБети, фантазията ти е невероятна! Толкова вкусно, полезно, красиво, оригинално!
ОтговорИзтриванеУспешна седмица!
Тили, благодаря ти! Много си мила!
ИзтриванеМного, много оригинални кексчета, Бети! Страхотно настроение създават! Идеята направо се заклещи в мен. Неповторима си!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и седмица, изпълнена с прекрасно настроение ти пожелавам!
Снежи, много се радвам, че ти харесват!
ИзтриванеЗеленото наистина създава страхотно настроение!
Великолепна идея! Обикновено като стане дума за кексчета, все за сладичко си мислим :) А тези солени каксийки са просто очарователни и различни! И, разбира се, искрящи от пролетна свежест!
ОтговорИзтриванеПролетно слънце през цялата седмица и много свежи идеи! Сърдечни поздрави!
Албенче, благодаря ти сърдечно!
ИзтриванеЭто просто невероятно!!!! У меня нет слов! Талантище!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ОтговорИзтриванеСпосибо большое, Лена!!!
ИзтриванеПовече от прекрасни са тези малки вкусни и полезни саксийки! Бети, изумителна си! И ти, и креативността ти! А нямам и никакви съмнения за вкуса. :) Толкова са свежи и ароматни, направо грабвам едно и започвам да си го хрупкам. :))
ОтговорИзтриванеМного исмивки и прекрасна седмица ти желая! Сърдечни поздрави!
Мила Алекс, благодаря ти за прекрасните думи!
ИзтриванеМного ме радваш!
Бети, радваш! Всичките ми сетива ! Прекрасни са, пролетни и свежи!
ОтговорИзтриванеМарти, благогодаря сърдечно!
ИзтриванеНевероятни кексчета Бети. Чудя се само къде се подреждат - на масата или на прозореца. Най-хубавото обаче е вътре в тях - вложила си толкова ценни и полезни продукти, както в тестото, так и в декорацията. А за левурдата за първи път чувам, че вирее в България. Много полезна информация и невероятни снимки. Сякаш съм последвала Машенка и Мечока в гората.
ОтговорИзтриванеИ е с много нежни и вкусни листа. Повече ми допада от чесъна!
ИзтриванеБлагодаря ти, за прекрасния комплимент!
Бети, невероятна пролетна приказка, радост за очите и небцето!
ОтговорИзтриванеИгличе, радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Бети,толкова артистизъм има в представянето на рецептите,че няма как да не те аплодирам отново!Невероятно сполучлива хрумка да декорираш и гарнираш кексчетата по този начин,а и самите формички са супер оригинални!Отново получаваш едно голямо уааау от мен!И ти отмъквам една саксийка с копър!Прегръдка от мен и усмихната седмица!
ОтговорИзтриванеРоси, много си мила, както винаги!
ИзтриванеРадваш ме с всеки комплимент! Благодаря ти сърдечно!
Бети, отново толкова красиво и вкусно е при теб!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубава сряда!
Дани, сърдечно благодаря!
ИзтриванеС усмивка!
Бети, Бети!!!!
ОтговорИзтриванеНещата, които приготвяш са толкова арт, ......
толкова твои, ......
толкова неповторими.....
начина ти на мислене, ....
възхитена съм за кой ли път!
И естествено и тези кексчета ще приготвя! Не мога да не ги приготвя!
Тези дни видях в Била левурда. Никога не съм опитвала, и ще ти се доверя.
Благодаря ти за красотата, с която вдъхновяваш!
Сандра, благодаря!!!
ИзтриванеМного мило! Ще се радвам да ти допаднат на вкус!
Po prostu ŁAŁ ...!!! Jesteś niesamowita!
ОтговорИзтриванеSzkoda, że nie znam tej rośliny, brzmi bardzo zdrowo i zachęcająco. Być może jest u nas coś podobnego... może to Czosnek niedźwiedzi...liście wyglądają podobnie.. ale nie jestem pewna!?
Szczerze podziwiam Twoją wyobraźnię :)))
Pozdrawiam serdecznie
Zuzi,
ОтговорИзтриванеByć może z tobą! Liście mają łagodny smak czosnku - to jest bardzo typowe!
Tutaj, spójrz, co znalazłem w polskim:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Czosnek_nied%C5%BAwiedzi
Cieszę się, że się podobało, dziękuję z całego serca!
Леле! Бети, като хипнотизирана съм от прекрасната идея и снимки! Поздравления за въображението и реализацията! Не спирай да твориш, момиче! Непременно ще ги направя за празничните дни! Благодаря за споделянето!
ОтговорИзтриванеДоника