Лимононови маслени кексчета с лавандула - Lemon Butter Cupcakes with Lavender
Лавандуловият аромат, съчетан с този на лимона ми се струва много свежа и вкусна комбинация. С тези аромати съм приготвяла :
Лимонови кексчета с лавандула - Lemon cupcakes with lavender
Текстурата на тези кексчета е на класическите маслено ванилови. Вместо ванилов аромат използвах лавандула и лимон. Чудесно съчетание, между другото не само в сладкарството, но затова друг път....
Това е основната рецепта, от която направих много харесвания Тройно лимонов кекс -Triple lemon loaf cake- moist, fabulous, most delicious ...
Наближава Великден и пробвах да изпека част от тестото в яйчени черупки. Пробвала съм и друг път, но не с това тесто. Получиха се много добър резултат.Миналата година използвах яйчни черупки за да направя Великденска салата с яйца от мус - Easter salad with different mousse eggs
Ако ви допадат идеите, може да започнете да събирате яйчни черупки. Не е толкова трудно. При всяко използване на яйца, при които не трябва да се отделят белтъци от жълтъци, вместо да счупите яйцето използвайте малка ножица, с която да пробиете в горната част яйцето и да отрежете кръгче колкото 2 или 5 стотинки Или 1,5-2,00 см отвор. Пълнежът на яйцето излиза лесно, с няколко друсвания. Черупката се измива, обръща се и се оставя да изсъхне. Съхранявайте в кутия до момента на използването.
* 1 с.л. настъргана лимонова кора
За глазурата:
* пресята пудра захар около 200 г
* лимонов сок или чай от лавандула
* лилава хранителна боя или
* синя и червана хранителни бои
Количествата на продуктите зависят от това каква глазура желаете да приготвите- по -плътна или по-прозрачна, доколко наситена искате да бъде като цвят. Прибавяйте течните съставки внимателно. Винаги може да сгъстите с още малко пудра. Внимавайте с оцветителите. Добавяйте по малко. според вида на боите мерките са 1/2 капка или ако е на прах и използвате тъмни цветове мерките са на върха на ножа....
За декорация:
* сушени лавандулови цветчета
* прясно настъргана лимонова кора
* стръкове лавандула
* хартиени пеперуди от декупажна хартия или други принтирани
* белтък или лепило за залепване на пеперудите за клончетата
2.Маслото и захарта се разбиват до пухкав светъл крем. Добавят се лавандуловите цветчета и лимоновата кора.
Много пеперудено, Бети! И с чуден аромат! И такива симпатични кексчета-яйчица! Преди две години правих козуначета по този начин - нали знаеш, че при мен яйчени черупки в изобилие има :) Много е весело с такива изненади на празниците!
ОтговорИзтриванеА снимките ти отново са страхотно пролетно вдъхновяващи! Поздравления, Бети! И пожелания за още пърхащи идеи!
Освен децата и възрастните се радват и усмихват, а това е най-важното!
ИзтриванеЯйцата ги помня, чудесни са!
Благодаря ти, Албенче!
Чудесни идеи! Свежи и вкусни!
ОтговорИзтриванеТраянче, благодаря ти!
ИзтриванеMe encanta el sabor del limón, así que seguro debe estar muy bueno. Besitos canarios Bety.
ОтговорИзтриване
ИзтриванеTry to combine with lavender. :) Fresh and summery! Thank you! Hugs!
Trate de combinar con lavanda :). Fresco y veraniego! ¡Gracias! Abrazos!
Lavender and lemon is a sunny combination that reminds me about holidays. I love the idea of muffins in empty egg shells. Bety, your creativity has no limits.
ОтговорИзтриванеThat's it really is sunny combination!
ИзтриванеThanks for your lovely comment!
Бети, обожавам пеперуди, цялата публикация ме пренесе в някакъв друг свят... Прекрасно е! И точно тази, синята пеперудка в яйцето, е моята - karner blue. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Щях да забравя... Кексчетата са страхотни!
И ние с Неви харесваме пеперудки! Тази синята е много красива и с прибрани крилца.
ИзтриванеБлагодаря ти Гери!
Тук е като в приказките! Радвам се, че точно преди сън виждам тази красота! Прегръдка, Бети!
ОтговорИзтриванеДани, радвам се, че ти харесват тези кексчета и благодаря за хубавите думи!
ИзтриванеБети, това е просто невероятно! Много красиви и толкова ми е интересно да следвам цялата процедура! :)
ОтговорИзтриванеКреми, много се радвам, че те виждам тук и че ти е приятно да ги приготвяш!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Анонимен написа нов коментар за публикацията ви "Спирали от бутер тесто с мак, кокос и орехи - вега...":
ОтговорИзтриванеБети, уникална си! Няма по-красив български кулинарен блог, а мисля, че и като цяло! Не съм писала тук до сега, много исках да си кажа мнението. Извинявам се, че пиша на ти, но толкова е приятно тук, че си го позволих. Тази седмица ще пробвам постен козунак и ми се иска да ползвам плънката от тази публикация, мисля, че бъде подходяща. Благодаря, че има хора като теб, които да създават приказна атмосфера! Росица
Росица, благодаря за милите думи!
ИзтриванеРадвам се, че си се престрашила да пишеш!
В интернет по принцип е прието да се говори на "ти".
Извинявай, че без да искам, от телефона си изтрих коментара ти! Напоследък ми стана "навик"
Ще ми е интересно да споделиш козунака, който ще приготвиш.
Плънката ще е подходяща, аз съм слагала подобна в козуначено тесто. Сега кокосовото мляко "доведе" кокосовите стърготини.Хрумна ми да изпробвам напълно веган плънка и се получи чудесна. Споменала съм къде бих я вложила при друг случай.
Още веднъж ти благодаря и ще се радвам да те виждам отново тук и да пишеш впечатленията си!
Radost написа нов коментар за публикацията ви "Лимононови маслени кексчета с лавандула - Lemon Bu...":
ОтговорИзтриванеКаква пролетна красота, поздравления за което! Това е моето любимо съчетание на вкусове. Почти всички ваши рецепти с лавандула съм изпробвала и останах очарована. Благодаря, Бети! Ще очаквам с нетърпение Великденските ви предложения.
Публикуване
Radost, съжалявам, че по погрешка съм изтрила коментара ти! Често от телефона ми се случва това!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за доверието! Много се радвам, че ти харесва лавандуловия аромат и си приготвяла рецептите, които съм предлагала и се надявам и тези кексчета да ти допаднат!
Аз ще се радвам на твоя коментар!
Благодаря ти!
Получиха се божествени и сполучливи, както всички ваши рецепти, които съм изпробвала. Много се радвам за новото подобрение в блога Ви, че публикувате снимки на процеса на работа и подробното описание.
ИзтриванеРадост, как ме радваш! Но, вероятно това правиш ти с всички! Предопределено ти е в името! :)
ИзтриванеКакво да ти кажа за новото подобрение- старая се, но не винаги ми се получава да снимам постъпково- не снимам нощем, а много от нещата, правя главно през ноща. Затова пък се старая да обяснявам възможно най-подробно.
Благодаря ти, че сподели и ме зарадва!
Бети, отново предлагаш нещо нестандартно, вкусно и красиво!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
Мила Тили, благодаря ти сърдечно за комплимента!
ИзтриванеПрегръдка!